Kalousek: Gottwaldovština – zemanovština, najdi pět rozdílů

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

26. 8. 2013

Jak podle vašeho odhadu dopadne TOP 09 v nadcházejících volbách?

Nechci se zařadit po bok mnoha výzkumných agentur. Naším úkolem je porvat se o každý hlas. Každému voliči se pokusíme vysvětlit, že tyto volby budou výrazně jiné než všechny předcházející. Nepůjde jen o levicové či pravicové priority na šachovnici ustáleného systému, ale půjde o systém sám. Zda zachováme dosavadní systém parlamentní liberální demokracie, nebo bude posunut směrem k autokratickému systému. Nepůjde o nic menšího než o svobodu.

Miloš Zeman od chvíle, kdy padla vaše vláda, říkal, že jeho cílem jsou předčasné volby. Není to tak, že jste mu rozpuštěním sněmovny vyšli vstříc?

Myslím, že to poslední, co Miloš Zeman chtěl, byly předčasné volby. Jistě chtěl svou prezidentskou vládu legitimizovat zcela a přál si, aby vládla až do řádných voleb. My jsme byli povinni udělat vše pro to, aby byla ukončena politická krize, a říkali jsme mnoho měsíců to samé. Dokud existuje politická většina, je nesmysl vyhlašovat předčasné volby. Instrument rozpuštění sněmovny je v ústavě pro jeden jediný důvod: neexistuje-li ve sněmovně politická většina, která může podpořit funkční vládu. Není-li možné takovou vládu sestavit, pak je zcela v pořádku, aby voliči v předčasných volbách znovu rozdali karty a pomohli tím k sestavení většiny. Dokud většina ve sněmovně existovala, byli jsme proti předčasným volbám. Ale říkali jsme, že když taková většina existovat nebude, jsme pro co nejrychlejší předčasné volby. A k tomu došlo. Nikoli proto, že pan prezident jmenoval Rusnokovu vládu, jak on tvrdí. Ani proto, že částečně tuto vládu legitimizovala ČSSD vyslovenou důvěrou. Tyto kroky by nás nikdy nepřiměly k žádosti o předčasné volby. Naopak nás mobilizovaly, abychom prezidentovi i ČSSD ukázali, že si to sněmovna nenechá líbit. Ten zápas by se nedal prohrát, kdyby existovala potřebná většina. Ale nebylo možné vyhrát, když existoval určitý počet hráčů, kteří jsou ochotni ten zápas prodat.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová vystoupila proti rozpuštění sněmovny s odůvodněním, že je třeba ještě schválit důležité zákony. Vám nevadí, že nebudou schváleny?

Ty obavy jsou legitimní a já je sdílím. Ale kde bere paní předsedkyně jistotu, že poté, co by Senát tyto zákony eventuálně vrátil, by se pak našlo 101 hlasů pro přehlasování? Kde tu jistotu bere, když její vlastní poslanci prodávají zápasy? Tímto argumentem bychom mohli předčasné volby oddalovat donekonečna a riskovat rozpočtové provizorium pro rok 2014. To už by byl hazard.

Říkáte, že v nadcházejících volbách půjde o svobodu, a varujete před autokratickým systémem. Zemanovy kroky z uplynulých týdnů mají podle průzkumů vysokou podporu veřejnosti. Koho chcete přesvědčovat?

Budeme mluvit ke každému, pro koho je pojem osobní svoboda prioritou nad jiné. Samozřejmě si uvědomuji, že v české společnosti je poměrně velká část volající po vládě silné ruky. Tito lidé jsou ochotni vyměnit svobodu za to, co nazývají sociálními jistotami, protože si neuvědomují, že skutečné sociální jistoty, po nichž touží, jim nenabídne ani vláda silné ruky. Ale chtějí tomu věřit. Samozřejmě máte možnost volby a můžete část svobody vyměnit za určité jistoty. Koneckonců nejvíce jistot máte v kriminále. Máte jistotu, že se každý den osm hodin vyspíte a dostanete třikrát denně najíst. Většinu svého života jsem prožil v totalitě a už nikdy v totalitě žít nechci a nechci žít ani v systému, který k té totalitě tenduje.

Zdá se, že v parlamentních volbách byste rádi zopakovali prezidentský souboj Schwarzenberg – Zeman. Může to fungovat s podobným výsledkem, jakého dosáhl Karel Schwarzenberg v prezidentské volbě?

Záleží na tom, v jakém smyslu. Někdy slyším, že se z toho snažíme dělat třetí kolo prezidentských voleb. A já odpovídám: Ano, v určitém smyslu. Ale to „v určitém smyslu“ píšu tučnými písmeny. Mnoho z nás si už v prezidentských volbách uvědomovalo, že nerozhodujeme jen o tom, zda na Pražském hradě bude jeden starší pán, nebo druhý starší pán. Řada z nás si uvědomovala, že volíme i symboly systému, v němž chceme žít. Zda to bude systém parlamentní liberální demokracie západoevropského typu, anebo autokratický systém, který se zhlédl v putinovském režimu. V tomto duchu to opravdu bude i téma voleb do Poslanecké sněmovny. Pevně doufám, že ti, kdo si to při prezidentských volbách neuvědomovali, si to teď uvědomí. Koneckonců i náš bývalý premiér dokázal říct, že bude volit Karla Schwarzenberga se skřípějícími zuby. A docela by mě zajímalo, kolik poslanců ODS volilo Miloše Zemana. Myslím si, že dost. Chci věřit, že to nedělali se záměrem pomáhat zřídit tady autokratický systém, jen si neuvědomovali, co všechno je součástí té volby. A chci věřit, že teď si to spousta voličů uvědomí. V tomto smyslu to můžeme chápat jako třetí kolo prezidentské volby.

Vy jste míval s Milošem Zemanem velmi dobré vztahy. Kde se narodila ta vaše vzájemná nenávist?

Slovo nenávist nepoužívám. Nenávist je emoce, která vás vyčerpává ještě více než láska. Řekněme spíše zásadní ideový spor. S Milošem Zemanem se známe dvacet let a přes velmi zásadní ideové spory na šachovnici priorit jsme měli téměř přátelský vztah. Respektuji, že ne každý musí mít konzervativní pravicový pohled. To by byl svět velmi smutný. Lidé z opačných táborů spolu v rámci jednotného stabilního systému parlamentní demokracie mohou vést ideovou válku argumentů, ale mohou být přátelé. A také tomu tak je. Sám mám řadu přátel mezi sociálními demokraty. V tomto systému se pohyboval i Miloš Zeman jako předseda vlády a sněmovny. Ale teď tu máme spor o šachovnici výše, a to je trochu jiná káva.

Kdy se to dostalo „o šachovnici výše“?

Nevím, zda s tímto záměrem Miloš Zeman na Hrad šel. Možná to byl jeho záměr od okamžiku, kdy začal spolupracovat s lidmi, kteří se kolem něho pohybují a které opravdu nepodezírám z přílišného demokratického myšlení. Tam se možná zrodil záměr významným způsobem posunout systém směrem k prezidentskému a mnohem více autokratickému modelu. Možná Miloš Zeman vycítil příležitost vzhledem ke složité situaci hospodářské i sociální, protože takové situace vždy generují více lidí, kteří začnou volat po vládě silné ruky. Možná po tom toužil vždycky, jen mu to funkce, které zastával, neumožňovaly. Ale to už opravdu spekuluji, do hlavy mu nevidím.

Nehrály v tom roli nějaké vaše nepsané dohody před prezidentskou volbou? Prý vám slíbil, že vás SPOZ nebude tahat jako téma do prezidentské volby…

Neměli jsme žádnou nepsanou dohodu.

Zeman svou kampaň postavil na levicových voličích. Vaše vláda se tak stala přirozeným cílem jeho útoků. Voličům také v kampani slíbil, že vládu odstraní. A teď jen svůj slib splnil. Dá se z toho vyvozovat, že se zhlédl v autoritářském režimu putinovského typu?

To přece není jen tento moment. On najmenoval vládu, kterou objektivně nikdo nechtěl. Druhý den po jmenování vlády jsme seděli společně – já, pan předseda poslaneckého klubu ČSSD Tejc, pan místopředseda ČSSD Hašek a pan předseda Sobotka – a všichni tři svorně říkali, že od ČSSD nemůže vláda dostat ani jeden jediný hlas. Jmenování Rusnokovy vlády Miloš Zeman využil k tomu, aby svedla v sociální demokracii zápas o to, kdo tam bude lídrem. A dnes už všichni víme, kdo bude v ČSSD lídrem. Pak je tu jeho vystupování vůči Poslanecké sněmovně, dnes jeho postoje k Nejvyššímu soudu. Svobodná demokracie stojí a padá s oddělenými pravomocemi ústavních institucí. Mezi nimi je vzájemný systém brzd a pojistek. Pokud se faktická moc těchto institucí oslabuje a přenáší se k jiné ústavní instituci, je to trend k totalitní moci. Za komunistů byly také soudy a parlament, ale jejich pravomoci byly fakticky vyprázdněné a o všem se rozhodovalo na ÚV KSČ. Stačí zvyklosti a ducha ústavy prohlásit za idiotské. O to se přesně snaží prezident republiky, to vidíme každý den.

Podle vás chce Miloš Zeman vytvořit z Hradu ÚV KSČ?

Ne. On nechce vytvořit z Hradu ÚV KSČ. Ale on a lidé kolem něho podle mě dělají vše pro to, aby na Hrad přešla celá řada faktického výkonu pravomocí jiných ústavních institucí. Chce, aby tyto instituce byly vůči němu ve víceméně podřízeném postavení nebo aby alespoň byly poslušné. Stejně tak postupuje vůči ČSSD. Proto mluvím o tom, že je tu patrný trend směřující k totalitě. Totalita je totální moc na jednom místě. To nejsou žádná přehnaná slova.

Pokud je situace tak vážná, jak říkáte, udělali jste ve hře proti Zemanovi chybu. Měli jste se domluvit s Bohuslavem Sobotkou a sestavit velkou koalici.

Jak bychom se mohli domluvit s předsedou ČSSD, když je tím předsedou jen de iure, ale faktickým lídrem je Miloš Zeman? Není nejmenších pochyb o tom, že Bohuslav Sobotka v tom zápase… já nechci říct prohrál. Ale on ho vzdal. Dnes tady nemáme jen komunisty a ČSSD, ale máme tu sjednocenou levici, kde se uvnitř vlády SPOZ prolnuly KSČ a ČSSD v jeden sjednocený levicový blok, jehož faktickým lídrem je Miloš Zeman. Netvařte se, prosím, že to nevidíte.

My se jenom ptáme.

Kdo chápe, jak se demokratický systém mění v totalitu, tak to chápe. Když se mluví o finančních tocích, používá se termín „to vykazuje společné znaky“. Já netvrdím, že to míří k tomu samému. Ale má to jistý trend a vykazuje to společné znaky. Přečtěte si ústavu z roku 1948 a podívejte se, jak to dělal Klement Gottwald. Pak si přečtěte ústavu z roku 2013 a podívejte se, jak to dělá Miloš Zeman. A pak si zahrajte známou společenskou hru „najdi pět rozdílů“. Až těch pět rozdílů najdete, tak mi je ukažte. Já samozřejmě budu panu Sobotkovi dále v úctě říkat „pane předsedo“, ale když budu chtít vědět, co udělá sociální demokracie, budu to muset nějak zjistit z okolí Miloše Zemana. Bohuslav Sobotka bude poslední, kdo se to dozví.

Neměl jste, když se hra dostala „o šachovnici výše“, tendence panu Sobotkovi nějak pomoci? Objevily se například spekulace o tom, že jste spolu domluveni na případné další vládě.

Kalousek se Sobotkou nikdy nevedl domluvu o společné vládě. Ani kdyby tu nebylo současné riziko na „systémové šachovnici“, tak pro Miroslava Kalouska je koalice s ČSSD vyloučena. Kdyby pan předseda Sobotka ten zápas o charakter parlamentní demokracie – což jsou jeho slova – nevzdal, tak v těchto věcech v nás mohl mít přirozeného spojence. Na to nebyla potřeba žádná koaliční dohoda.

Těší vás, že jste si díky souboji s Milošem Zemanem vydobyl pověst jediného politika, který je schopen prezidentovi čelit, a TOP 09 začíná být dominantní silou na pravici?

Určitě mě netěší, že jsem tak vnímán jako jediný. Rád bych podotkl, že jsem se do té pozice ani nejmenoval, ani nevolil. Říkám jen to, co pokládám za vhodné, upozorňuji na nebezpečí, o němž jsem přesvědčen, že ho každý uvažující člověk musí vidět a nemůže ho zlehčovat. Proti tomu jsem povinen vést politický zápas. Ale rozhodně jsem nikomu neříkal, že to budu říkat pouze já. Naopak. Diskuse o dominanci na pravici teď není vůbec podstatná, to je něco, čím se v této situaci odmítám zabývat. Naším soupeřem ve volbách nebude ODS, ale ČSSD ovládaná Milošem Zemanem.

Vzhledem k vaší rivalitě vás přece musí nynější rozklad ODS těšit, nebo ne?

To mne opravdu netěší. Netěší mě rozklad žádné strany, o jejíž demokratičnosti nepochybuji.

Proč ještě ODS potřebujete?

Já ji nepotřebuji. Ale každé demokratické strany, zvlášť s nějakou historií, je škoda. Demokratická strana je vzácné zboží, které se obtížně buduje a snadno ztrácí. Vím, co péče a energie to stojí. Když se ničí něco, o čem víte, že má poměrně velkou hodnotu, nemůžete z toho mít radost. Úplně stejně bych neměl radost, kdyby se takto před očima rozkládala ČSSD.

Vždyť už se rozkládá.

Říkám: Kdyby se rozkládala jako teď ODS. Protože jakkoli jsou pro mě ideová východiska ČSSD nepřijatelná, je historicky nejstarší demokratickou stranou v České republice.

Problémem ODS je, že nyní nemá žádné vůdce. Mohl by ji zachránit návrat Václava Klause?

Promiňte, to není můj čaj, to se musíte ptát jinde. V situaci, kdy to Václav Klaus jednoznačně odmítl, je odpověď na takovou otázku zbytečnou ztrátou energie. Znovu opakuji, že ODS nebude náš hlavní volební soupeř, tím bude levicová ČSSD ovládaná Milošem Zemanem.

Klaus zjevně maršálskou hůl nezaložil. Aktuálně se spekuluje, že by mohl zaštítit integrované menší pravicové strany. Nemohl by vám pomoci proti Zemanovi?

Kampaň začíná, nechtějte po mně spekulace. Obecně varuji před novými spasiteli bez tradice, jsem ochoten komentovat stávající soupeře, ale ne to, co se teprve bude nebo nebude vyvíjet. Zadruhé si myslím, že jsou Václav Klaus s Milošem Zemanem natolik mentálně propojeni, že bych o spolubojovníkovi proti Zemanovi určitě nemluvil. Myslím, že si všichni pamatujeme rok 1998, kdy to dva soupeři dali dohromady. Mám mnoho důvodů si myslet, že když ne společný postup, tak mentální ochota ke společnému postupu jim vydržela.

Zemanova strana SPOZ vás dala na billboardy ve spojení s heslem Stop zlodějům. Vypadá to, že z vás budou chtít udělat ústřední téma své kampaně. Jak se v takové situaci cítíte?

Když se podíváte, oč jim doopravdy jde, chápu to pro sebe jako až nezasloužené vyznamenání. Nezasloužené ve smyslu, že je nás tady nepochybně více, kteří jsme ochotni udělat vše pro to, abychom polistopadový vývoj uhájili. Pokud si mě tedy tito pánové vybrali jako personifikaci svých snah jít na Východ, a nikoli na Západ, tak je to vyznamenání.

Mrzí vás, že jste jako ministr financí nestihl vytlačit firmu Lukoil Aviation místopředsedy SPOZ Martina Nejedlého z Letiště Praha, Čepra a Mera?

Ministr financí nikdy takový projekt neměl. V případě těchto smluv jsem byl v pozici majoritního akcionáře, ten nemůže nechat vypovědět smlouvy. Není to v jeho kompetenci. Ano, dokud byl ministrem financí Miroslav Kalousek, tyto firmy se chovaly s péčí řádného hospodáře. A zaslechl jsem, že se to Lukoil Aviation velmi nelíbí, to je pravda. Zatím nemám důvod si myslet, že v těchto firmách došlo k jakékoli změně, jsem přesvědčen, že se tam management dále chová důsledně s péčí řádného hospodáře a bude tomu tak i nadále.

Vy jste téma Lukoil Aviation zjevně považoval za důležité. Během předání ministerstva financí Janu Fischerovi jste přece tento případ výslovně zmiňoval.

Každý resort je nepochybně pod větším či menším tlakem vlivových skupin. Já jsem pana ministra před takovým tlakem varoval či jsem ho upozornil. Lukoil Aviation zdaleka nebyl jediný. No, a na tiskové konferenci jsem poctivě popsal obsah našeho rozhovoru.

Miloš Zeman mluvil ve sněmovně o blíže nespecifikovaném případu, který by žalobci Ivo Ištvan a spol. měli dotáhnout do několika měsíců. V souvislosti se zatýkáním padá často v kuloárech i vaše jméno. Třeba v souvislosti se solárním byznysem. Máte ze zatčení strach?

Obavy dávno nemám. Miloš Zeman je v tomto velmi konzistentní. Vzpomínám si, že v prosinci roku 2000 v Poslanecké sněmovně na mikrofon říkal, že budu za jeho vlády zcela nepochybně uvězněn. Myslím, že tyto tendence ho nikdy nepřešly. Ale ničeho jsem se nedopustil, tudíž žádné obavy nemám. Nicméně i tady pan Plesl dobře ví, že je možné někoho obvinit, i když se ničeho nedopustil. Kdybych z toho měl obavy, nemohl bych dělat svou práci. Jestliže však prezident ve sněmovně řekne, že podmiňuje výkon své ústavní pravomoci rozhodnutím státního zástupce, je to jeden z nejskandálnějších výroků, jaké jsem kdy slyšel. Nevím, zda ještě skandálnější, než když prezident republiky řekne, že ztratil důvěru v Nejvyšší soud. Jestliže prezident útočí na nezávislost Nejvyššího soudu, tak jaký chcete větší důkaz o směřování k autokratické až totalitní moci?

S jakým finančním objemem pro volební kampaň TOP 09 počítáte? A jsou pravdivé spekulace, že na kampaň stáhnete z pozice obchodního rady v Šanghaji mediálního experta Michala Kuzmiaka?

Vy jste se zbláznili! Už jsem slyšel hodně hloupých drbů, ale tento je snad nejblbější za poslední tři měsíce. Michal Kuzmiak mi pomáhal s kampaní v roce 1998. Poprvé a naposledy. Co se týče rozpočtu, máme schválených padesát milionů. Třicet milionů jsme měli disponibilních, na dvacet milionů si bereme překlenovací úvěr. Oněch dvacet milionů odpovídá necelým pěti procentům, které dostanete po volbách za zisk mandátů. Je to velmi konzervativní zadlužení, které jsme po volbách schopni snadno vrátit.

Především hradní blok vám v kampani může předhazovat i to, že během vaší vlády prošlo Česko nejdelší hospodářskou recesí. Jak na to chcete reagovat?

To nepochybně zazní. Mám na to jedinou odpověď: Byť jsem si vědom, že neexistuje jedna jediná cesta, setkat se můžete s řadou odborně srovnatelných názorů a receptů, tak TOP 09 bude vždy razit politiku, že nelze hospodářský růst nakupovat na dluh. To by bylo nemravné přilepšování si na úkor budoucích generací. Byť je to z hlediska čtyřleté volební periody velmi nekomfortní. Přece jen bych nabídl jednoho arbitra: ty, kteří půjčují, zajímá jediné: jak je stát schopen závazky vracet. Tento arbitr, který nám půjčuje, to jsou kapitálové trhy, a mírou svých úroků pragmaticky hodnotí naši budoucí prosperitu, nás hodnotí jako nejlepší zemi v regionu.

Než jsme šli za vámi na rozhovor, potkali jsme ve vchodu Petra Nečase. Vypadal dost zdrchaně. Jak po vašich dlouhých rozepřích a přestřelkách hodnotíte jeho osud? Varoval jste ho v době, kdy byl premiérem, před vlivem Jany Nagyové?

Myslím, že to je velmi – nechci říct tragický, to je asi přeexponované slovo – ale velice hořký lidský příběh. Připomíná skoro až antickou tragédii. Ale co jsme si říkali nebo neříkali mezi čtyřma očima s Petrem Nečasem, není korektní zveřejňovat.

Petr Kolář, Jaroslav Plesl

Týden, 26. 8. 2013, rubrika: Rozhovor týdne, str. 20

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme