Kalousek: Ekonomika roste pomaleji než důchody

Vyšší důchody státní rozpočet zvládne, věří poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný. S tím ale nesouhlasí exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj by vláda měla upřesnit, kde na plánovaný růst důchodů vezme peníze.

9. 4. 2019

Naši důchodci žili posledních deset patnáct let na pokraji svých životních potřeb. Když roste ekonomika a zvedá se příjem obyvatel, měly by se zvednout i důchody, aby lidé mohli na stará kolena kvalitně žít,“ tvrdí člen rozpočtového výboru sněmovny Volný.

Podpořil tím návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), podle které by se průměrná penze měla v roce 2021 zvýšit o 800 korun, aby dosáhla 15 tisíc korun.

Podle někdejšího ministra financí Kalouska ale takový nárůst státní rozpočet nezvládne pokrýt. „Když ekonomika poroste o dvě až tři procenta a důchody, největší výdaje státu, o sedm osm procent? To dlouhodobě nejde, pokud vláda neřekne, na úkor čeho takový růst bude,“ upozornil s tím, že zatímco za jeho působení v čele resortu v roce 2012 dosahoval průměrný důchod 40 procent průměrné mzdy, dnes je to 38 procent. 

Podívejte se na celý díl pořadu Události a komentáře s Miroslavem Kalouskem. 

Zdroj: Události, komentáře, 8.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme