Kalousek: Důchody bude platit ČEZ

29. 7. 2011

Každému pětadvacátému důchodci v Česku by již zanedlouho mohl financovat penzi elektrárenský gigant ČEZ. Vláda chce totiž urychlit přijetí zákona, který jí umožní využívat dividendy ze státních firem na výplatu důchodů. Převážná většina z nich přichází právě od ČEZ.

„Od příštího roku bychom chtěli využít 15 miliard korun z dividend k posílení penzijního účtu,“ potvrdil včera LN ministr financí Miroslav Kalousek. Celkem za první pololetí letošního roku stát vyplatil na důchodech 180,4 miliardy korun. Využití dividend od ČEZ by tak pokrylo přes osm procent veškerých pololetních výdajů na důchody.

Až dosud se peníze z dividend od ČEZ a dalších státních firem posílaly především na různé státní fondy. Pravidelnými příjemci byly například fondy na podporu dopravní infrastruktury, bydlení či životního prostředí. To se má rychle změnit. Výdaje na důchody totiž stále více převyšují příjmy, které stát získá z důchodového pojištění. Zatímco v pololetí příjmy z pojištění narostly o 6,5 miliardy korun, výdaje na vyplácené důchody se navýšily téměř dvakrát tolik - o 11,3 miliardy.

„Od příštího roku bychom chtěli využít 15 miliard korun z dividend k posílení penzijního účtu,“ potvrdil ministr financí.

Ekonomové považují využití peněz z privatizačního účtu na důchody za krok správným směrem.

Výdaje na důchody stále více převyšují příjmy státu z důchodového pojištění. Příjmy v prvním poletí narostly o 6,5 miliardy, výdaje ale  vzrostly o 11 miliard.

Důchodový účet byl na konci prvního pololetí v deficitu 23,1 miliardy. To je o 4,8 miliardy více než v pololetí loňského roku. Podle odhadů ministerstva financí se má deficit důchodového účtu na konci letošního roku vyšplhat na 45,5 miliardy. Protože stát důchody vyplatit musí, roste deficit státního rozpočtu. Ten se ale vláda zavázala snižovat - letošní plánovaný deficit ve výši 135 miliard korun by se měl na konci příštího roku scvrknout na 105 miliard. Kalousek proto přispěchal s náhradním zdrojem, který má rozpočtu ulehčit. Na základě koaliční shody vypracoval zákon, který podal do parlamentu v podobě poslanecké iniciativy již v úterý. „Z časově naléhavých důvodů jsem předložil poslaneckou iniciativu, protože to jde rychleji, než kdybych to předkládal jako vládní návrh,“ řekl Kalousek.

Podle zákulisních dohod měli poslaneckou iniciativu nového zákona předložit předsedové koaličních poslaneckých klubů. Parlamentní prázdniny si ale vynutily změnu. „Předsedové poslaneckých klubů se rozjeli na dovolenou. Z logistických důvodů jsem to tedy podal já s panem poslancem Markem Bendou, protože on je Pražák a byl v Praze,“ uvedl Kalousek. Důvodem spěchu je i skutečnost, že od schválení této novely zákona se odvíjí i schvalování zákona o státním rozpočtu na příští rok. Ten již Kalousek sestavil s očekáváním, že část důchodů bude financována z dividend. „Časová naléhavost vyplývá z toho, že rozpočet musí být schvalován na základě platné legislativy,“ upozornil Kalousek. Parlament by se měl dostat k projednávání novely zákona již v srpnu. Teoreticky je možné, že dividendy ze státních podniků a také další prostředky z privatizačního účtu, na kterém bude počátkem srpna 25 miliard korun, by mohly být využitelné pro financování důchodů již letos. Autoři novely totiž požadují, aby nabyla účinnosti již dnem vyhlášení.

Přestože je využití peněz z privatizačního účtu na důchody jednoznačně správným krokem, po kterém volali ekonomové již dlouho, zástupcům fondů, které tím přijdou o část peněz, se příliš nelíbí. Upozorňují, že příjmy z dividend pro ně představovaly významný zdroj. „Je to flexibilní zdroj, který lze využít, když nelze získat od státu dotaci nebo více peněz. Dividendy z ČEZ se v posledních letech hodně využívaly na doplnění chybějících peněz ze státních dotací,“ řekl Lidovým novinám šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Gustav Slamečka. Tento fond získal před třemi roky z prodeje části akcií ČEZ v držení státu 34 miliard korun.

Dluhy za důchody

Ke konci června stát vyplatil na důchody 180,4 miliardy Kč, o 11,3 miliardy Kč více než loni. Příjmy z důchodového pojištění činily ve stejném období 157,3 miliardy Kč, o 6,5 miliardy více. Důchodový účet byl v prvním pololetí v deficitu 23,1 miliardy Kč.  Energetický gigant ČEZ vyplatí z loňského zisku dividendu 50 korun na akcii. Státu tak připadne 18,8 miliardy korun. Celkem ČEZ na dividendách vyplatí téměř 26,9 miliardy. Dividenda ČEZ je zhruba 57 procent konsolidovaného zisku po zdanění. Výplatní poměr dividend je 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku.

František Bouc

Lidové noviny, 29. 7. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme