Kalousek: Důchodců a studentů se stravenky netýkají, není důvod, aby na ně přispívali zaměstnancům

Ministryně financí Alena Schillerová hodlá předložit změnu daňového zákona, která by zaměstnavatelům umožnila vyplácet svým lidem příspěvek na jídlo přímo v penězích a nikoliv formou stravenek, jak je tomu ve většině firem dnes. Není to poprvé, kdy z ministerstva financí přichází tento nápad. První neúspěšný boj za zrušení stravenek už svedl v roce 2008 ministr financí Miroslav Kalousek (dnes předseda poslaneckého klubu TOP 09) ve vládě Mirka Topolánka. Jeho vize tehdy byla jiná: vzít lidem stravenky úplně a adekvátně tomu jim snížit daně. 

9. 8. 2019

Vy jste se coby ministr financí také snažil o zrušení stravenek. Co říkáte na návrh ministryně Aleny Schillerové zrušit stravenky a dávat zaměstnancům přímo peníze? 

Odpověď mám dělenou na to, jak bych si to představoval férově a jak se stavím k tomuto návrhu. Ideální situace by podle mého názoru byla, aby byla nižší sazba daně z příjmu pro všechny a aby byla odstraněna drtivá většina výjimek, včetně daňové výjimky nastravenky. Protože ten vztah příspěvku na jedno teplé jídlo denně, což si myslím je správný příspěvek, by měl být opravdu jen vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Ale pokud je to podrobeno daňové výjimce, tak na to přispívá dalších pět milionů lidí, kterým do toho vůbec nic není - to jsou důchodci, studenti, OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné, pozn. red.) bez zaměstnanců, nezaměstnaní a ještě bychom možná na někoho přišli. Myslím si, že to je nefér. Proč na to mají přispívat? Ať si to řeší zaměstnanci a zaměstnavatelé mezi sebou. O to jsem se jako ministr financí snažil, zdaleka ne jen u tohoto benefitu, ale i u všech dalších výjimek. Můj ideál je nižší sazba daně z příjmu a téměř žádné výjimky. Teď ale ministerstvo financí předkládá trochu jiný návrh. Tak ten k tomu ideálu nesměřuje. Těch zmíněných pět milionů lidí někomu přispívá - zaměstnavatelům, zaměstnancům a stravenkovým firmám. Pokud se z příspěvku vyřadí stravenkové firmy, tak to pokládám za správné a rád to podpořím. Byť to není ideální model. 

V čem ještě není ideální? 

Odpůrci toho kroku budou povykovat a toho povyku bude daleko víc, protože stravenková lobby je nesmírně silná. Budou povykovat, že když to lidé dostanou jen do peněženky, tak že si za to nebudou kupovat teplé jídlo, ale cokoliv jiného… 


Což ale bude pravda. 

Já myslím, že to je nesmysl. Ti, kteří byli zvyklí chodit na teplý oběd, tak na něj budou chodit dál. A ti, kteří byli zvyklí si za stravenky kupovat cokoliv v Lidlu, si za ty peníze budou cokoliv v Lidlu kupovat dál. 


Jestli to tedy dobře chápu, takhle jak je ten návrh postavený, tak i když ho nepovažujete za ideální, tak byste ho podpořil. 

Ano, klidně. Ale já nechci tuhle zkratku. Všude se píše stravenková revoluce, ale to není žádná revoluce. Revoluce by bylo to, co bych chtěl já. Nižší daň pro všechny a zrušit téměř všechny výjimky. To by byla revoluce. S tím jsme bohužel s Topolánkem neuspěli. Když jsem to zkoušel v roce 2008, shromáždil a předložil jsem vládě asi 136 výjimek, které chci zrušit, aby mohla být nižší sazba daně. Diskuze tehdy dopadla mimořádně úspěšně - výjimky přibyly pouze dvě. Taky jich mohlo přibýt víc. 


Nemůže to být cesta vlády k tomu, že teď udělá tento krok a za další dva tři roky si řekne: "A proč by se ty peníze neměly danit, když je to vlastně příjem," a tím by se to úplně celé odbouralo? 

To nevím, takhle spekulovat nechci. Nikdy bych s takovým krokem nesouhlasil, pokud by nedoprovázel snížení celkové daňové sazby. Kdyby se ty peníze nepřerozdělovaly, kdyby lidem zůstaly v peněžence a oni by si za ně koupili jídlo. Myslím, že tak je to nejjednodušší, nejférovější, ale k tomu jsme zatím bohužel nedospěli. 

Zdroj: iHNed.cz, Martin Ťopek, 8.8.2019

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme