Kalousek: Dohoda o bankovním dohledu do konce roku není reálná

Podle ministra financí Miroslava Kalouska je nereálné, aby země Evropské unie mohly do konce roku dospět k funkční a kvalitní dohodě o posílení bankovního dohledu. Ambici schválit ji ještě letos opakovaně deklarovala Evropská komise.

9. 10. 2012

"Řada z nás, a já do té řady patřím, je přesvědčena, že má-li to být skutečně uděláno kvalitně a projednáno tak, aby to bylo funkční, tak termín konce roku 2012 je naprosto nereálný," řekl v Lucemburku Kalousek po setkání s kolegy z EU, kde byla otázka budoucí bankovní unie jedním z klíčových témat jednání.

Posílení supervize, díky níž by mimo jiné měla Evropská centrální banka získat nové dozorové pravomoci nad 6000 bankami v eurozóně, by mělo být jedním z hlavních stavebních kamenů bankovní unie. K dalším by měly patřit společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Návrhy, jak by měly tyto další části bankovní unie vypadat, nicméně Brusel zatím nepředstavil.

Některé země včetně Česka ale nechtějí části řešit každou zvlášť. "Trváme na tom, aby to bylo projednáno současně," podotkl Kalousek. Argumentuje tím, že jde o velmi provázané záležitosti, kde je třeba zvažovat všechny možné důsledky, které by to mohlo mít.

Pro ČR je klíčová kromě souběžného projednávání s dalšími částmi bankovní unie například otázka vyváženosti hlasovacích práv v Evropském bankovním úřadu (EBA). Zřejmě nejcitlivější je pak otázka pravomocí domácího regulátora ve vztahu k regulátorům mateřských společností, neboť v Česku je dominantní část bankovního trhu tvořena dceřinými společnostmi zahraničních mateřských firem.

"ČR si nemůže proto dovolit, aby domácí regulátor, v našem případě je to Česká národní banka, neměl konečné slovo," podotkl Kalousek.

ČTK

tyden.cz, 9. 10. 2012, rubrika: Byznys

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme