Kalousek: Daňový únik u pohonných hmot odhadujeme v objemu 5 až 8 miliard ročně

Projev ministra financí Miroslava Kalouska

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 5. 2013

15. 5. 2013

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte, aby krátce vystoupil na podporu tohoto návrhu zákona a se stručným komentářem k některým pozměňujícím návrhům. On vznikal z iniciativy distributorů, těch poctivých distributorů, jak velkých, tak malých a středních, ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí. S panem ministrem Kubou jsme iniciovali expertní komisi, která velmi dlouho, to je práce mnoha a mnoha měsíců, velmi pečlivě hledala nástroj proti daňovým únikům u pohonných hmot.

Na rozdíl od jiných zemí Evropské unie, které trápí především daně přímé, úniky daní přímých, Českou republiku mnohem víc trápí daně nepřímé, jak DPH, tak spotřební daň, a podvody z tzv. karuselových obchodů.

Kdyby bylo možné, tak jako v případě pohonných hmot, stanovit reverse charge, tak jako v případě stavebních prací, stanovit reverse charge alespoň u pohonných hmot, což bohužel díky 6. směrnici Evropské unie možné není, pak bychom možná k tomuto nástroji nemuseli sahat, byť se to týká DPH, ta spotřební daň by se s tím mohla částečně svést. My jsme o tu výjimku poctivě usilovali tři roky. Je zřejmé, že ji Česká republika nedosáhne, protože vyžaduje jednomyslnost, a jednomyslnost v tomto případě dosáhnout možné není. Daňový únik u pohonných hmot, který odhadujeme konzervativně v objemu 5 až 8 miliard ročně - 5 až 8 miliard ročně je únik na úkor vlastně všech daňových poplatníků, a také na úkor těch poctivých podnikatelů a poctivých distributorů, proto vlastně oni iniciovali tu expertní komisi - je příliš velká částka na to, abychom se odvážili nesáhnout k nástroji, ke kterému politici sahají neradi, protože to je regulace. Regulace - to je přitvrzení podmínek, určitá administrativní zátěž, a také finanční zátěž, a také úvaha nad tím, že pokud obchoduji se strategickou surovinou tohoto typu, tak prostě musím být natolik zajištěný podnikatel, že musím mít i na tu kauci.

Velmi vás prosím, jakkoliv je tento návrh nepopulární, chci znovu zdůraznit, že to není politická vymyšlenost, že to je skutečně iniciováno ze strany těch poctivých distributorů, a nejenom těch velikých, kde byste mohli mít pocit, že se jim jedná logicky o vyčištění trhu, ale že to podporuje i Unie malých a středních distributorů, s kterou jsme velmi pečlivě vážili i tu výši kauce.

Padá tady návrh na výši kauce. Ta výše kauce je stanovena s ohledem na podmínky na trhu a s ohledem na výši pokut, které jsou v takovýchto případech ukládány. Neplatí tady to, co platilo u spotřební daně z lihu. Tam skutečně riziko daňových úniků je přímo úměrné z obratu. V případě karuselových obchodů u pohonných hmot to neplatí, tam riziko daňových úniků není odvozeno od pravidelné výše obratu těch firem, tam to riziko je všude stejné.

Přiznám se, že Ministerstvo financí do diskuse navrhovalo 30 mil. Po dlouhé diskusí s Unií malých a středních podnikatelů nakonec došlo ke stanovení výše 20 mil. Jsem hluboce přesvědčen, že kdybychom tuto částku ještě snížili, pak zákon téměř ztratí smysl, pak ho neschvalujme, protože pak jenom uvalíme administrativní zátěž na poctivé a nepoctiví se nám budou smát. 20 mil. je hranice účinnosti. A moc prosím, abychom ji nesnižovali.

Zrovna tak prosím, abychom neakceptovali některé další návrhy, které vyjímají ze systému některé segmenty. Je to například pozměňovací návrh pana poslance Nekla nebo pozměňovací návrh pana poslance Chaloupky. Každé vynětí segmentu ze systému znamená označit to místo, kudy to poteče, označit to místo, kudy zcela jistě potečou daňové úniky.

Dámy a pánové, je to na vás. Zákon je nepopulární, nicméně chcete-li účinná opatření proti daňovým únikům, pak nezbývá nic jiného než přijmout takováto opatření. Pokud se vám to bude zdát nefér vůči některým malým distributorům a rozvozcům, je to vaše vůle, ale pak nemůžete chtít, aby byly tyto daně řádně vybírány a vymáhány, protože k tomu prostě příslušné represivní složky nebudou mít legislativní nástroj. Děkuji.

Miroslav Kalousek
ministr financí

parlamentnilisty.cz, 15. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme