Kalousek: Daň z finančních transakcí je jeden z nejhorších nápadů

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

29. 9. 2011

moderátorka

Osm hodin, 10 minut. Svět o osmé Rádia Česko. A jak už víte i ze zpráv, předseda Evropské komise José Manuel Barroso ohlásil daň z finančních transakcí. "Členské státy, tedy daňoví poplatníci poskytli v posledních třech letech bankám na zárukách a faktické pomoci 4,6 bilionů eur. Nastal čas," argumentoval José Barroso,"aby to vrátili." Komise si od toho slibuje příjmy ve výši kolem 55 miliard eur ročně. O návrhu se bude hlasovat v Unii jako celku a už teď je zřejmé, že ho nepodpoří Britové. Jejich ministr financí George Osborne je toho názoru, že by daň odlákala z Evropy investory a ohrozila zájmy londýnského finančního centra, City. Proti nově navržené dani se vyslovil i český europoslanec Jan Zahradil z ODS. Kolegům z Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu vzápětí řekl:

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/

Lidé to rádi slyší, že zdaníme bohaté bankéře nebo bohaté banky. Neuvědomují si, že to potom zaplatí všechno sami na zvýšených bankovních poplatcích.

moderátorka

Richard Falbr, europoslanec zvolený za sociální demokracii, se naopak vyslovil pro daň z finančních transakcí a líbí se mu i další Barrosův nápad: Zrušení práva veta, to jest možnosti, aby jediný členský stát zablokoval vůli ostatních.

Richard FALBR, europoslanec /ČSSD/

Já si myslím, že pokud někdo vstoupí do nějakého spolku, tak se má podřídit názoru, který vládne ve většině toho spolku. A za každou cenu se nevymezovat proti ostatním členům toho spolku.

moderátorka

Europoslanec Richard Falbr. Rozhodující slovo ale budou mít vlády členských států. Na lince je proto ministr financí Miroslav Kalousek. Dobré ráno.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Dobré ráno, děkuji za pozvání.

moderátorka

Pane ministře, premiér Nečas zdanění bank nechce. Vy jste se vyslovil také proti. Rozumím tomu správně tak, že Česko by v evropské radě vetovalo tenhle návrh?

Miroslav KALOUSEK

Vetovalo, já jsem hluboce přesvědčen, že Česko nebude jediné, které bude mít tu pozici, kterou prezentoval premiér, jak říkám já. Já jsem přesvědčen, že z hlediska konkurence schopnosti evropského hospodářského prostoru je daň z finančních transakcí jeden z vůbec nejhorších nápadů, jaké mohly padnout. A to ze dvou důvodů. Oba dva, tady už v té diskusi zazněly. Budou-li v tomto prostoru zdaněny finanční transakce, tak se nestane nic jiného, než, že jejich drtivá většina se přesune mimo evropský hospodářský prostor tam, kde zdaněny nebudou. To znamená, nic se nevybere, pouze se to bude provádět někde jinde, ke škodě všech. Zadruhé, i ty transakce, které by se prováděly tady a byly by tady zdaněny, no, tak ve svém důsledku logicky nedopadnou na nikoho jiného, než na konečné spotřebitele finančních a bankovních produktů. Tedy, jak říkával pan Paroubek s oblibou, na obyčejné lidi a ...

moderátorka

Kdyby se, kdyby se, pane ministře, kdyby se, dovolíte-li, Evropské komisi tu daň z finančních transakcí podařilo vyjednat globálně, ještě by byl důvod bát se prohloubení recese, odlivu investorů a podobně?

Miroslav KALOUSEK

... ano, my jsme o tom už několikrát vedli diskusi na Radě ministrů Evropské unie a tam samozřejmě zazníval názor, že pokud by vůbec mělo smysl o tom uvažovat, to říkaly ty skeptičtější země, jako jsem byl já, nebo jako pan ministr Osborne z Británie, říkali, že by ještě snad mělo smysl o tom uvažovat, pokud by se to podařilo dojednat na úrovni G20, kdy skutečně všechny vyspělé trhy zavedly transakční daň, což je ale prostě naprosto absurdní představa, nic takového se nepovede a nikdo nic takového na celém světě nezavede. Přesto Evropská unie je rozhodnuta tlačit to alespoň v rámci evropského hospodářského prostoru, což si myslím, že je absolutně špatně.

moderátorka

Postoj Britů je pochopitelný, protože v londýnském City se odehrává většina evropských finančních transakcí. Na druhou stranu Německo, se kterými převážně obchodujeme, tuhle daň podporuje. Takže nemáme i my důvod pro to, abychom tu daň z finančních transakcí z tohoto důvodu podpořili?

Miroslav KALOUSEK

Ne, nehněvejte se, nemáme. Víte, ono je v tom veliké politikum. Vždyť jste slyšela pana předsedu Barrosa, kapitál, evropští občané museli kapitalizovat své banky za obrovské peníze a teď nám to ty banky musí vrátit. To je, ono se to hezky poslouchá, ale ve svém důsledku to samozřejmě zase jenom dopadne na ty občany, ale je to krásný populismus. A samozřejmě, že ty země, které musely významně kapitalizovat své bankovní systémy, a to Německo bylo a Francie to byla také, tak jejich politici velmi těžko odolávají takovémuto pokušení říct lidem, jako, že jim ty banky ty peníze vrátí, i když sami dobře vědí, že to úplná pravda není. Česká republika tenhle problém neměla. Já jsem říkal, že nás finanční krize nepostihne, také nás nepostihla. Česká republika byla jednou ze tří zemí OECD, která nemusela kapitalizovat svůj bankovní systém a proto upřímně řečeno tento argument nemusíme ani ...

moderátorka

Na druhou stranu, Česká republika zase není odděleným ostrůvkem, pokud by Evropská komise prosadila větší koordinaci ekonomik, jak o tom také mluvil José Barroso, co by Brusel z vašeho pohledu mohl dělat víc, než hlídat schodky, nebo, co by jako z vašeho pohledu mu měly členské státy ještě dovolit, pokud něco?

Miroslav KALOUSEK

No, tak tohle je opravdu je diskuse spíš na několik let, než na jedno ranní zpravodajství. Víte, to je celý problém té krize eurozóny. Každá měnová unie musí mít dva regulátory. Regulátora centrálních, veřejných peněz, což je ministerstvo financí a regulátora privátních peněz, což je Centrální banka. Eurozóna byla od začátku postavena jenom na jedné noze, na té centrální bance, a chybí tam ten druhý regulátor a veškerá snaha teď některých evropských politiků je, toho druhého regulátora zavést, pod jakýmkoliv názvem, společná hospodářská politika, pakt konkurence schopnosti. Jenže to samozřejmě znamená, výrazné oslabení rozpočtových pravomocí národních vlád, tedy výrazné oslabení národních suverenit těch vlád. Což je samozřejmě nesmírně citlivý problém a diskuse o něm je velmi složitá. Já osobně jsem tomu velmi zdrženlivý, protože se domnívám, že taková politika by vedla ve prospěch těch velkých hráčů a v neprospěch těch menších. Ale samozřejmě u diskusi je třeba vést.

moderátorka

Ministr financí Miroslav Kalousek. Děkujeme. Na shledanou.

Miroslav KALOUSEK

Na shledanou.

moderátorka

Jenom doplním, že těsně po čtvrt na deset se zaměříme na postoje Slovenska k navýšení stabilizačního fondu eurozóny, to jest peněz pro zadlužené evropské státy.

Český rozhlas - Rádio Česko, 29. 9. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme