Kalousek: Další omezení paušálů pro živnostníky prosazovat nebudu

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

6. 1. 2013

Václav MORAVEC, moderátor

Ale on už ten první pilíř, jak o tom mluvil Bohuslav Sobotka, to jsou jasná čísla, trpí rekordním schodkem. 53 miliard korun, pokud se nemýlím, tak v roce 2012. Když se podíváme na fungování státu jako celku, 4 miliardy korun. O tuto částku hospodařil loni státní rozpočet lépe, než předpokládal sněmovnou schválený návrh. Příjmy státní pokladny za loňský rok jeden bilion a 51 miliard korun, jak už to sami uvidíte. Je to o 42,5 miliardy méně, než se původně předpokládalo. Meziročně se příjmy zvýšily o necelá 4 procenta. Celkové výdaje pak Ministerstvo financí spočítalo na jeden bilion a 152 miliardy korun. Meziroční velmi mírný výnos výdajů ovšem oproti plánu se podařilo ještě uspořit 47 miliard. Státní rozpočet loni poznamenal na nechuť lidí utrácet a nechuť podnikatelů odvádět státu daně. Jak vypadalo inkaso daní v loňském roce, na to se můžeme podívat. Tolik diskutovaná zvyšovaná daň z přidané hodnoty. Vybralo se necelých 200 miliard, což je sice meziročně o téměř 8 miliard, tedy 4 procenta víc, ale plán počítal s nárůstem 15,5 procenta. Celkově tedy o desetinu méně, než se čekalo. Na spotřebních daních 139 miliard a 600 milionů. O něco méně proti očekávání. Víc než polovinu tvořil výběr daně z pohonných hmot. 47 miliard činí odvody za tabákové výrobky. Jejich zdražení se nejvíc promítlo do celkového skóre. Daň z příjmu právnických osob, ta je nad očekáváním. A daň z příjmu fyzických osob 92 miliardy 600 milionů, lehce nad plánem. Vy jste, pane ministře, ve čtvrtek přiznal, že se vládě podařilo prosadit "jistě" přitvrzení paušálů u živnostníků. Ale stále to považujete za nedostatečné. Do konce funkčního období vlády už to zkoušet nebudete?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/

Já bych jenom velmi rád ještě řekl, co je ten plán, jak jste to porovnával. Je to taky i v té naší tiskové zprávě. Ten plán byla ona letní predikce z roku 2011, o které jsme již na podzim, když jsme předkládali návrh státního rozpočtu, říkali: " Bude to horší. Bohužel se prudce zhoršila makroekonomická prognóza. Nevíme o kolik. Nezlobte se, schvalte nám rozpočet. A my buď přijdeme s novelou, anebo uděláme taková úsporná opatření, pokud to nebude tak hrozné, abychom ten deficit neporušily". Což se také stalo.

Václav MORAVEC

Zpět k té otázce.

Miroslav KALOUSEK

To znamená, že ten plán nebude takový, nebylo žádné překvapení. Kdybychom předložili novelu zákona o státním rozpočtu, tak byl plán splněn. Vzhledem k tomu, že jsme to zvládli vlastními úsporami, vybralo se o 42 miliard méně, než byla ta optimistická nereálná predikce. Ale také jsme oproti tomu 47 miliard ušetřili. Tak jsme v rozporu se všemi vyhlášeními pana ministra, pana předsedy Sobotky a jeho strany, že se nám to rozsype pod rukama, a že deficit nedodržíme. Tak jsme ho, prosím pěkně, dodrželi. Tak jako dodržíme deficit i v roce 2013.

Václav MORAVEC

A teď k té otázce. Uvažujete o tom, že byste přesto se pokoušel ještě do konce funkčního období té vlády prosazovat zpřísnění paušálu, byť ODS říká v žádném případě?

Miroslav KALOUSEK

Ne, prostě chápu politickou realitu. Podívejte se, já se budu vždycky rvát za to, aby živnostník platil menší sociální pojištění, než zaměstnanec, protože požívá mnohem menší sociální ochrany. Tam je to v pořádku. Daň z příjmu fyzických osob je podle mého názoru univerzální daň. Tu máme platit všichni stejnou bez ohledu, bez ohledu na to, jakou formou podnikáme, nebo jsme zaměstnáni. Nicméně je tu prostě politická realita, kdy.

Václav MORAVEC

Takže už se o to pokoušet nebudete? Stručně.

Miroslav KALOUSEK

Mně se podařilo to částečně posunout. Nepokládám to za dostatečné. Ale zase se trochu o ty živnostníky bojím, že pokud požívají v tuhle chvíli v případě daní některých výhod, nad kterými všichni na světě kroutí hlavou, protože to je jenom v České republice, že to opozice, až se jednou dostane k moci, přežene na tu druhou stranu a začne ničit živnostníky v Čechách. To bych zase opravdu nerad.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Sobotko?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Já si myslím, že bude jenom dobře, pokud vláda už nebude předkládat žádné další daňové změny. Protože to, co jsme zažívali v těch posledních dvou letech, byl v zásadě daňový horor. A řadě daňových poplatníků to přineslo nejenom nejistotu, ale také úplně zbytečné výdaje, protože financovali přípravu na něco, co už se potom nikdy nestalo. Takže my bychom vládě doporučovali skutečně, aby už nepřicházela ve zbytku svého mandátu s dalšími návrhy na nějaké daňové změny. A pokud jde o zdanění živnostníků, já si myslím, že to musí být předmětem celospolečenské dohody. A my nebudeme prosazovat žádný návrh v této oblasti bez toho, aniž bychom se dohodli na půdě tripartity. Budeme se chtít dohodnout se zaměstnavateli. Budeme se chtít dohodnout s odbory a budeme hledat takové řešení, které bude znamenat určitý společenský konsenzus, protože pokud dojde ke změnám v této oblasti, tak by to měly být změny trvalejší a měly by přežít, pokud možno nejenom ty čtyři roky příští vlády, ale i její funkční období.

Miroslav KALOUSEK

To se opravdu domníváte, že vaše avizované zvýšení daní zhruba o 120 až 160 miliard, protože to avizujete, když říkáte, že chcete zvýšit daňovou kvótu o 3 až 4 procenta, že pro ně můžete najít celospolečenský konsenzus se zaměstnavateli? To, to bylo krásné prohlášení.

Bohuslav SOBOTKA

Ale jednu z chyb, kterou dělala Nečasova vláda, ona ji vlastně dělala o Topolánkova vláda, byla, že její takzvané reformy se chystaly jenom v úzkém kruhu expertů vládní koalice a nehledala se širší shoda. A už vůbec nebyla nalezena shoda u většiny opatření na půdě tripartity se zaměstnavateli i zástupci zaměstnanců. Já si myslím, že pokud příští vláda chce pokračovat v zodpovědných reformách, které vydrží déle než jedno volební období, tak prostě bude muset v rámci společnosti vést širší dialog a hledat širší shodu i o daňových změnách.

Miroslav KALOUSEK

No tak v takovém případě jsem hrozně rád, že se to vaší zvýšení daní neuskuteční. Protože pro zvýšení daní o 160 miliard, ke kterému se chystáte, nemůžete nalézt celospolečenský konsenzus.

Bohuslav SOBOTKA

Být vámi, být vámi, tak bych mlčel, protože vy jste tvrdili před volbami, že vůbec nebudete zvyšovat daně. Říkali jste to s panem Nečasem opakovaně ve všech debatách. A nakonec jste, na konec jste udělali přesně pravý opak.

Miroslav KALOUSEK

Přečtěte si program.

Bohuslav SOBOTKA

Nic takového sociální demokracie říkat nebude.

Miroslav KALOUSEK

Přečtěte si program TOP 09, pane předsedo. Tam je řečeno, že v souvislosti s penzijní reformou, bude-li to nutné, jsme připraveni zvyšovat DPH, nikoliv zdaňovat výkon a tvořivost.

Bohuslav SOBOTKA

Ano, ztrojnásobit DPH.

Miroslav KALOUSEK

Ne.

ČT 1, 6. 1. 2013, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme