Kalousek: ČSSD si dává svým řešením nezaměstnanosti vlastní gól

20. 3. 2010
Plány předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v boji s nezaměstnaností přirovnal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k fotbalistovi, který si dává gól do vlastní branky.

Jeden z lídrů TOP 09 Miroslav Kalousek se v pátek během své návštěvy Plzně pozastavil nad tím, že Paroubek hodlá v případě volebního úspěchu zřídit úřad vládního zmocněnce pro boj s nezaměstnaností. Úkolem tohoto úředníka by pak bylo koordinovat postup jednotlivých ministerstev, krajů, měst i obcí.

„Jsem přesvědčen o tom, že úkolem politika je perfektně připravit hřiště, nalajnovat jednoduché, viditelné a srozumitelné lajny a mít na tom hřišti kompetentní i spravedlivé rozhodčí. To je jeho úkol. Není jeho úkol hrát fotbal, protože potom si většinou dá gól do vlastní brány. Kdo chce věřit politikům, kteří tvrdí, že umí hrát fotbal lépe než fotbalisté, tak ať jim věří. Já otevřeně říkám, že takoví politici nejsou," uvedl v pátek během návštěvy Plzně Kalousek k plánům ČSSD.

Kalousek v Plzni uvedl, že prioritou pro zlepšení poměrů v České republice by mělo být zjednodušení administrativy pro podnikání. Stejně tak i daňový systém by podle Kalouska nutně potřeboval zjednodušit a zrovnoprávnit. "Náročnost práce by se přeci měla projevit ve mzdě, ne v úlevách," řekl.

„Oživení pracovního trhu a vytvoření nových pracovních míst brání v současné době skutečnost, že podnikatelé nemohou zaměstnat na dobu určitou absolventy škol. Nelze se proto divit tomu, že za takových okolností nemohou absolventi sehnat práci, firmy si rozmyslí, zaměstnat lidi bez praxe za takových podmínek," řekl Kalousek.

„Podzimní komunální volby jsou pro TOP 09 stejně důležité, jako nadcházející volby parlamentní. TOP 09 bude mít samozřejmě své kandidáty i pro oblast komunální politiky, velmi pečlivě se věnujeme i této sféře. Nejsme rozhodně projektem na jedno použití. Cílem naší strany je naopak dlouhodobá nabídka konzervativní politiky pro voliče v České republice," vysvětlil Kalousek.

První místopředseda TOP 09 vyjádřil podporu k přijetí eura pro Českou republiku. Evropská měna je podle jeho názoru vhodná alternativa pro ekonomiku, přičemž zdůraznil, že není zase tak podstatné přít se o konkrétní termín přijetí společné měny. Důležitější je zavázat se k tomuto kroku.

Na závěr své plzeňské návštěvy rozdával Miroslav Kalousek v centru Plzně v Solní ulici ženám malé květináče se sněženkami. Tato kontaktní kampaň měla symbolizovat „Vítání jara s TOP 09" a faktem bylo, že oslovené ženy měly z darované kytičky velikou radost.

dvo
parlamentnilisty.cz, 20. 3. 2010, Rubrika: Plzeňský kraj
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme