Kalousek: ČR už nemá důvod odmítat bankovní dohled

Česká republika nebude mít důvod na evropském summitu vetovat vznik jednotného bankovního dohledu eurozóny, pokud projde návrh, se kterým tento týden přišla právní služba EU. Ve Sněmovně to včera řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

13. 12. 2012

Návrh evropských legislativců podle něj obsahuje výrazné záruky, že při případné transformaci české banky v pobočku zahraničního bankovního domu nebude možné obejít Českou národní banku (ČNB) jako národní autoritu. „Došlo k významnému posunu. Pevně doufám, že Evropská komise i ostatní kolegové ze zemí EU s tím budou souhlasit a v takovém případě by naše diplomatická snaha byla úspěšná,“ prohlásil Kalousek. Jeho návrh politické deklarace právní služba EU minulý týden odmítla.

Více než 90 procent českého bankovního sektoru je v rukou dceřiných společností bankovních skupin sídlících v eurozóně. ČR měla ve svém postoji podporu například Maďarska či Bulharska. Z některých jiných zemí, například z Rakouska, ale na český požadavek zazněly kritické hlasy.

Tento týden právní služba EU podle Kalouska navrhla vlastní, Česku vyhovující text, který je v souladu s evropským právem. „V takovém případě už není důvod k vetu,“ dodal ministr.

Podle Českého rozhlasu ale se vznikajícím kompromisem stále není spokojena Česká národní banka. Požadovala vyjednání takové deklarace, která by jí dala právo veta v případě přeměny systémově důležité banky na pobočku. To ale drtivá většina ostatních zemí EU odmítla.

Kalousek přitom doufá, že blížící se Evropská rada nakonec dopadne úspěšně jak pro země eurozóny, které si vznik centrálního supervizora přejí, tak pro Českou republiku, která by nyní mohla získat dostatečné záruky, zajišťující ČNB potřebné pravomoci.

(ČTK, zr)

Právo, 13. 12. 2012, rubrika: Trhy a ekonomika, str. 15

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme