Kalousek: Chce ODS referendum? Ať se dohodne s komunisty

19. 1. 2012

Pokud ODS chce, aby Češi o evropské fiskální unii rozhodovali v referendu, bude muset v Poslanecké sněmovně získat hlasy komunistů. V Událostech, komentářích to uvedl ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že jeho strana všelidové hlasování nepodpoří. Stejný postoj zastává i místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Z vládního tábora referendum podporují vedle ODS i Věci veřejné, pro jeho vyvolání by však bez komunistů neměly dost hlasů.

"Dopředu avizuji – protože všichni ministři TOP 09 na vládě nehlasovali pro ratifikaci referendem – že pro to nebudeme hlasovat ani v Poslanecké sněmovně. Je velmi pravděpodobné, že pokud se ODS nedohodne s komunisty ani s částí sociálních demokratů, nebude dostatek hlasů," uvedl v Událostech, komentářích Miroslav Kalousek. Jeho strana požaduje parlamentní cestu ratifikace, která by podle něj měla proběhnout ještě v tomto volebním období.

ČSSD jednorázové referendum odmítá

Podporu referenda, které by sněmovna schvalovala v podobě mimořádného zákona, však za sociální demokraty záhy odmítl jejich místopředseda Jiří Dienstbier. "Nemyslím si, že je důvod o této věci konat referendum," konstatoval. "Je to pokrytectví. Ta samá strana (ODS – pozn. red.), která vždy referendum odmítala, se vždy vymluví na jednorázové referendum, kdykoli se bojí říct na rovinu, jaký je její postoj."

Jediná pro ČSSD přípustná cesta by bylo vytvoření obecného zákona o referendu, tedy právní normy, kterou český systém dosud postrádá a která by definovala pravidla, za kterých mohou lidé referendum vyvolat. V momentálním stavu totiž o všelidovém hlasování vždy přijímá parlament mimořádný zákon.

ODS však prosazuje striktně jednorázové referendum, jak uvedl její místopředseda Alexandr Vondra. "Já také nejsem fanatickým přívržencem pořádat referendum ke každé drobnosti," odmítl požadavek ČSSD.

ODS ve své cestě za jednorázovým referendem argumentuje tím, že smlouva o fiskální zodpovědnosti zásadně změní fungování eurozóny. K jejímu členství se přitom Češi zavázali při vstupu do Evropské unie v roce 2004 (byť nebyl stanoven termín) a podle občanských demokratů by se nyní měli rozhodnout podruhé a znovu. Právě proto nejsilnější pravicová strana navrhuje spojit hlasování o fiskální unii s hlasováním o přijetí eura.

"Referendum je vždycky nebezpečné a svým způsobem riskantní, ale v některých výjimečných a oprávněných případech je důležité," argumentuje Vondra. "Je férové se lidí zeptat na názor, protože oni rozhodli, ale podmínky se od té doby s vysokou pravděpodobností zásadně změní."

Česko nebude transparentní pro své partnery, varuje Kalousek

Kalousek ovšem nabízí zcela odlišný pohled. Podle něj Češi ani většina politiků při podpoře vstupu Česka do EU netušila, jak v detailech společenství funguje, a nemohla předvídat jeho proměny. Hlasovala tak spíše pro zahraničně-politické směřování, které se podle něj s přistoupením k fiskální unii nezmění. "Všichni chápou, že během let se procesy vyvíjejí, instituce se modifikují a o tom už mají rozhodovat politici a umět na sebe vzít tu politickou zodpovědnost," soudí Kalousek. "My říkáme 'ano', myslíme si, že je pro Českou republiku prospěšné, abychom k tomu přistoupili, a jsme připraveni o tom politicky rozhodnout v Poslanecké sněmovně."

Ministr financí zároveň odmítl návrh koaliční ODS, aby se referendum konalo před vstupem do eurozóny, který je momentálně v nedohlednu. Pro zahraniční partnery by se podle něj stalo Česko nečitelné.

vrm

ct24.cz, 19. 1. 2012, Rubrika: Ekonomika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme