Kalousek bavil studenty. Varáky pak pozval na pivko

26. 3. 2010

Místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek zavítal do regionu. Spletl si Cheb z Plzní, ale studenty se smíchem ujišťoval, že je střízlivý

Místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek navštívil včera studenty chebské ekonomické fakulty Západočeské univerzity. Už první větou odboural bariéry. „Rád se setkávám s mladými lidmi. S lidmi, kteří jednou budou platit můj důchod," zahájil Kalousek svou přednášku o veřejných rozpočtech.

Kalouskovi se několikrát při hodinové přednášce podařilo rozesmát studenty, kteří zcela zaplnili stupňovitou posluchárnu chebské fakulty. Vtípky a bonmoty v rychlém sledu střídala nepříjemná fakta a přirovnání k rodinným rozpočtům. „Rodina, která má měsíční příjem 40 tisíc korun a na složenkách zaplatí 36 tisíc, si musí začít půjčovat. Dříve nebo později ji navštíví exekutor," naznačil Kalousek. „A státu hrozí to samé. I když nemůže zbankrotovat," zdůraznil Kalousek, podle nějž nebolestivé řešení neexistuje.

O pobavení studentů se nechtíc Miroslav Kalousek postaral i tím, když ztratil orientaci, kde se vlastně nachází. Poznámka „v plzeňské posluchárně to nevyřešíme" vyvolala hlasitý smích studentů. Když o chvilku později posílal seniory místo do penze opět do Plzně, byla reakce ještě bouřlivější. „Omlouvám se, přísahám, že jsem střízlivý," reagoval Miroslav Kalousek.

Ve čtyři odpoledne pak zasedl společně k jednomu stolu s obyvateli Karlových Varů ve Ventura Pubu. Všem je restaurace známá jako Evropák. Hlavními tématy byla zaměstnanost či ekonomická krize. „Nebudeme říkat, že zajistíme sto nebo sto třicet tisíc pracovních míst, a kdyby to bylo málo, tak dvě stě deset tisíc pracovních míst. To určitě ne. To není v silách politika. Jediný náš přímý nástroj jsou peníze lidí, a ty lze efektivně použít, třeba na daňové úlevy, dávky a podobně," konstatoval Miroslav Kalousek.

hou, duc
Mladá fronta DNES, 26. 3. 2010, Rubrika: Kraj Karlovarský, Str. 1
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme