Kalousek: Babišův konflikt je obrovský, nemůžeme vědět, že Šaroch nepodlehl tlaku

Důvěra v kvalitní demokratické instituce nám jedno být nemůže, tímto je podlomena a mohou si za to státní zástupci, tvrdí Miroslav Kalousek z TOP 09. Premiér má podle něj spoustu kompetenčních vazeb a je tu podezření, že podváděl, je zde evidentní snaha, aby to nezávislý soud přezkoumat nemohl. Pokud ze stíhání sejde, většina veřejnosti podle něj neuvěří, že je to objektivní a férové.

2. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Státní zástupce zatím nerozhodl o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše, tak proč ta politická bouře?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Protože rozhodnutí mělo padnout. Ono nepadlo a oddaluje se a já nemám důvod nevěřit informacím, které shromáždil Deník N, že státní zástupce zásadním způsobem změnil stanovisko, které nám dokonce prezentoval v Poslanecké sněmovně, a to dvakrát. Patřím k těm, kteří říkají, že nejde ani tak o jednotlivou kauzu, ale o důvěryhodnost naprosto klíčové demokratické instituce, a to je státní zastupitelství. Tato důvěryhodnost se tímto rozhodnutím nebo tímto postupem pomalu hroutí. Důvěra se ztratí velmi rychle a nabývá se velmi pomalu. Tohle si mělo státní zastupitelství dobře rozmyslet v okamžiku, kdy dvakrát žádalo Poslaneckou sněmovnu o vydání a kdy naprosto přesvědčivě argumentovalo, proč to stíhání má probíhat a kde je teď naprosto zřejmé, že došlo k nějaké zásadní změně názoru, aniž bychom věděli proč. Přitom obrovském konfliktu zájmů, kdy hlavou exekutivy je trestně stíhaná osoba a státní zástupci jsou součástí exekutivy, bude významná část veřejnosti, která tomu nebude věřit. Důvěryhodnost státního zastupitelství je něco, co je dokonce i zákonem dané a nemělo by být ohrožováno. Tímto způsobem je to ohrožené zcela zásadně a může to znamenat podrývání důvěry lidí v právní stát.  

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Říkáte, že to rozhodnutí mělo padnout, ale není na orgánech činných v trestním řízení, aby samy věděly, jakou lhůtu potřebují nebo to mají rozhodovat politici, kdy má jaké rozhodnutí padnout?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já cituji paní doktorku Bradáčovou, která řekla, že rozhodnutí by mělo padnout koncem srpna a dnes je druhého září. Dozvěděli jsme se, že sice státní zástupce změnil názor, ale že nepadlo rozhodnutí. Myslím si, že to konečné rozhodnutí je předvídatelné, protože vzniká dojem, že by mělo dojít k nějakému přezkumu vyšším stupněm státního zastupitelství. To není pravda. Nadřízení pana doktora Šarocha budou kontrolovat jeho práci a nemyslím si, že úřad jsou uzavřené katakomby. Myslím si, že v tomto úřadě spolu nadřízení a podřízení o takhle citlivých problémech hovoří.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: Aktualně.cz, 2.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme