Kalousek: Babiš s SPD a KSČM vesele hlasuje, ale stydí se za ně

4. 12. 2017

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo řekl, že každá demokratická strana, která by šla do vlády s Andrejem Babišem, by mu dělala jen křoví pro nepřiznanou spolupráci s Okamurovou SPD a komunisty.

Co říkáte nové vládě?

Klíčové je jedno jediné, a to jméno premiéra. Člověka, kterého policie důvodně podezírá z dotačního podvodu, který je registrován jako bývalý agent StB a který se netají opovržením vůči Sněmovně. Ostatní ho budou v té vládě poslouchat na slovo, a pokud nebudou, tak je vymění. Neznepokojuje mě, že bude vládnout hnutí ANO, vyhrálo volby a má právo vládnout, ale to, že pánové Zeman a Babiš si nelámou hlavu s tím, zda bude mít vláda důvěru.

Babiš argumentuje tím, že vláda je poskládána z nestranických odborníků, že v programu bude mít témata všech stran a že nebude důvod ji nepodpořit.

Nestranický odborník je pouze marketingový fígl, bude to ministr za ANO a bude se muset chovat jako podřízený Andreje Babiše, jinak ho vymění. Programové průniky vlády se většinou těžce dohadují a jen tak se nevkládají cizí témata do programu. Na tom je vidět, že Andrej Babiš dělá divadlo.

Otázky vyvolal kandidát na ministra vnitra Lubomír Metnar, co na něj říkáte vy?

Pan Metnar byl v ústředí spolku BOS, což je spolek netající se sympatiemi k Rusku a vyzývající k odchodu z EU a NATO. Ve Sněmovně byl zvolen pan Koten za SPD předsedou bezpečnostního výboru a jistě vytvoří sladěnou dvojku. Zpravodajci v Kremlu se zajisté radují.

Budou bezpečnostním rizikem? Kotena v SPD hájí, že se účastnil pouze diskusí na internetových fórech.

Spolky, jichž jsou nebo byli účastni, jsou skutečně součástí propagandy ruských zpravodajských služeb, a pokud zpochybňují pro naši existenci klíčové spojenectví, tak to bezpečnostní riziko znamená.

Jak vlastně vnímáte současné Rusko, když jím tolik strašíte?

Určitě jím lidi nestraším, ale povinností politiků je defi novat bezpečnostní rizika. Podle nás je rizikem pro náš region Ruská federace a nepochybně jsme v hybridní zpravodajské válce. Nejen u nás, ale ve všech evropských zemích ruské i čínské zpravodajské služby vedou usilovnou a bohužel i úspěšnou válku v myslích veřejnosti, aby tady získaly mnohem větší vliv. Putinův režim se nikdy nesmířil s tím, že ztratil vliv v bývalých sovětských satelitech, a chce ho zpátky. To si můžete přečíst ve zprávách BIS, diskutují o tom zpravodajské služby nebo i Evropský parlament. Ruskem nestraším, jen cituji zpravodajské služby.

Co říkáte na kandidátku na ministryni financí Alenu Schillerovou?

S trochou míry zahořklého cynismu řeknu, že je to jedno. Bylo v moci pánů Sobotky a Bělobrádka nepustit Andreje Babiše na ministerstvo financí. Upozorňovali jsme, jaká rizika to nese kvůli permanentnímu střetu zájmů a na rizika zneužití moci a informací. Určitě si vzpomenete, že jsem to přirovnal k tygrovi v masně. Tehdy se tomu dalo zabránit, dnes je už vymalováno. Paní Schillerová je jednou z loajálních služebnic Andreje Babiše a bude přesně vykonávat, co si přeje.

Říkáte, že prezidentu Zemanovi a Andreji Babišovi je jedno, zda dostane vláda důvěru. Jaký je ale rozdíl v tom, když před deseti lety chtěl získat pro svůj menšinový kabinet důvěru Mirek Topolánek?

On jednoznačně vyloučil spolupráci s extremisty, tedy komunisty. Byla to čistě zkouška, zda sestaví, či nesestaví vládu s demokratickými subjekty. Pokud by se mu to nepovedlo, tak by byly předčasné volby a bylo by to ústavně čisté. Dnes Andrej Babiš nevylučuje spolupráci s extremisty, naopak z ANO slyšíme, že KSČM je demokratická strana a její podpora je vítána, naposledy to řekla paní profesorka Válková. Nejdůležitější je, že pan prezident zdůrazňuje, že po třetím neúspěšném pokusu může, ale nemusí rozpustit Sněmovnu a že předčasné volby nechce. Oba – Zeman i Babiš – připouštějí dlouhodobou vládu, která nemusí získat důvěru. Obsadí všechny exekutivní složky moci a Sněmovna nebude mít žádnou kontrolu nad touto vládou, protože jediným nástrojem, kterým může vládu přitlačit, je odřeknutí důvěry. Pokud o ni ale neusilují, tak jim to může být jedno. A to už jsme mimo Ústavu a jenom to, že to oba připouštějí, je nebezpečné.

Ale není to předčasné říkat? Andreji Babišovi mohou pomoci získat důvěru komunisté a SPD.

To se stát může a pak to bude ústavně konformní. Otázkou potom bude, zda se k tomu ty tři strany přiznají, nebo dál budou tvrdit, že jsou opozice. To by byla opoziční smlouva číslo dva. Nebylo by to poprvé, zažili jsme to u Zemanovy vlády a viděli jsme, jaké negativní dopady to mělo. Vyřadila se řada kontrolních mechanismů. Ale bylo to mnohem férovější než současný stav, tehdy to ČSSD a ODS přiznaly a nestyděly se za to. Dnes je tu hlasovací blok 115 poslanců ANO, SPD a komunistů, ale vypadá to, že se za spolupráci stydí a zoufale ji popírají, i když spolu vesele hlasují.

A jak férová vám přišla vaše vláda s Mirkem Topolánkem, která se opírala o přeběhlíky?

Přeběhlíci nejsou nic, co by pozvedávalo společenskou kulturu. Nicméně každý poslanec se může svobodně rozhodnout, jak se svým mandátem naloží, a ta vláda měla ve Sněmovně většinu.

Říkáte, je to špatně, ale jaká je k tomu alternativa?

Měli by to férově přiznat. Hlasují společně v zásadních věcech i margináliích, jako je zasedací pořádek, a když jim řekneme, že vytvořili hlasovací koalici, tak se hrozně rozčilují. Měli by to přiznat. Nebyli bychom z toho nadšení, protože na první místo klademe liberální parlamentní demokracii, ale voliči tak rozhodli a to musíme respektovat.

Proč jim upíráte možnost se zařídit podle jejich uvážení? Mají své řešení, jak se ze složité situace dostat. Pro ANO asi není příliš jednoduché přiznat, že spolupracuje s komunisty a Okamurou.

Proč, když s nimi otevřeně spolupracují?

Protože by se hnutí asi rozložilo vevnitř. Já se vás ale ptám, jakou nabízíte alternativu?

Pro nás není alternativou podporovat vládu Andreje Babiše. Četl jsem teď mnoho komentářů, že by demokratické strany s ním měly vyjednat vládu, aby chudinka malá nemusel spolupracovat s extremisty.

Nebo taky proto, aby chudinky demokratické strany v předčasných volbách úplně nepropadly?

Proč? Třeba by zvítězily. Zajímavé ale je, že všechny ty komentáře se nepozastavují nad chováním ANO, že je ochotno spolupracovat s extremisty, ale nad chováním demokratických stran, že nepomohou chudákovi Babišovi. Ale jeho nikdo přece nenutí, on chce. Ty komentáře jsou bludy, protože když tu existuje stopatnáctka hlasů ANO, SPD a komunistů, tak jakákoli demokratická strana, která se obětuje a bude spolupracovat s ANO, aby nemuselo jít s extremisty, tak by šla do vlády dělat pouze alibi a křoví ANO. To si totiž právě díky extremistům, s nimiž je ochotno spolupracovat, jak se nyní ukazuje, vždy prosadí svou. Mohu vám posloužit svou zkušeností z roku 2006, kdy jsem byl jako předseda KDUČSL ve vládě s ČSSD. Premiérem byl Jiří Paroubek. Měli jsme s ním koaliční smlouvu, ale on mohl vytvořit většinu i s komunisty. A na rozdíl od svých předchůdců říkal: „Tak nám to podpoříte, nebo to mám prohlasovat s komunisty?“ Bylo ale těsně před volbami, jinak bychom museli z takové koalice odejít, protože to žádná koalice nebyla. Slabší demokratické strany byly pouze stafáž a alibi, že nespolupracuje s komunisty. A proti Andreji Babišovi byl Jiří Paroubek noblesní diplomat, který držel slovo. Pokud do vlády vstoupí jakákoli demokratická strana, tak Andreji Babišovi bude dělat alibi k tomu, aby si ANO s komunisty a SPD dělalo, co bude chtít. Ten precedens tu je a dobře si vzpomínám na Paroubkova slova: „Když to bude potřeba, tak to prohlasuji s Marťany.“ Jestli někdo chce jít Andreji Babišovi dělat alibi, ať jde, my nepůjdeme. Já se proto musím smát takovým komentářům, které vycházejí i v novinách, které nepatří Andreji Babišovi, a musím se smát jejich naivitě.

Alespoň se snaží najít východisko.

To se snažíme všichni, ale kolaborace není východiskem. V minulosti si to leckdo mockrát myslel a nedopadlo to dobře. Lepší je přiznaná pravda než kolaborace a lakování skutečného stavu.

Pro vás by bylo nejpřijatelnější řešení uspořádat předčasné volby?

Rozhodně si nikdo z nás předčasné volby nepřeje, ale kdyby byl neúspěšný třetí pokus, tak by předčasné volby musely přijít, ať si je přejeme, či nepřejeme. Tak si to přeje česká Ústava.

Proč jste se stal členem mandátového a imunitního výboru Sněmovny?

Budu upřímný. Nás poslanců TOP 09 je málo, sedm. A musíme být v několika výborech a komisích. Moje volba pro mandátový výbor byla z důvodu, že nezasedá často, jako např. hospodářský a rozpočtový. Šlo mi o to, abych byl vůbec schopen složit svůj pracovní harmonogram.

Nechtěl jste jen být u toho, když se bude řešit vydávání Babiše a Faltýnka policii?

Určitě ne.

Nezměnil jste názor po přečtení žádosti?

Četl jsem to, byť nemohu říct, že jsem to studoval stejně pečlivě jako státní rozpočet, a nenašel jsem tam naprosto žádné překvapení a už vůbec nic, co by mě mělo přimět, abych změnil názor.

Budete jako ostatní poslanci chtít vidět i vyšetřovací spis, abyste se ujistil, že policie nefabuluje?

Je to mnohatisícový spis. Já nejsem právník, ale tolik vím, že aby si někdo mohl udělat opravdu přesný názor z celého spisu, tak mu na to nestačí právnická fakulta, ale potřebuje ještě minimálně pět let praxe v soudnictví, ve státním zastupitelství nebo u kriminální policie. Rozdíl mezi právníkem, který tuto praxi nemá, a právníkem, který tuto praxi má, je zejména v tom, že ten s praxí si uvědomuje, jaké byl tele, když praxi neměl, a jak nebyl schopen si udělat žádný názor jenom z toho, že si přečetl spis.

Na koho narážíte?

Mluvím zcela obecně.

Radek Vondráček, nový předseda Sněmovny a advokát, říkal, že když si to prostudoval, tak nevidí žádný důvod k obvinění.

Nenarážel jsem na pana Vondráčka. Poslanci nebudou rozhodovat o vině a trestu, ale o tom, zda moc výkonná nepřiměřeně nezasahuje do moci zákonodárné a zda se nejedná o šikanu. Ale jsem přesvědčen, že nikoliv.

Ale oni tvrdí, že o šikanu jde.

Pan Vondráček se dopustil několika výroků, pro které se stydím za to, že je předsedou Sněmovny, jejíž já jsem součástí. Podle něj bychom měli při vydávání Babiše posoudit, jak moc je pro stát vhodné, když bude mít stíhaného premiéra. Jinými slovy popírá princip právního státu, že zákony musí platit pro všechny úplně stejně. To, co je pro právní stát nejvhodnější, je padni komu padni. A jeho výrok, že se bude moci pan Babiš očistit, až budeme mít nezávislou policii a justici? To mě rozhořčilo ještě víc. To jsou nepředstavitelně nebezpečné výroky, kterých se předseda Sněmovny dopouští. Jednak tím snižuje věrohodnost nezávislé justice v očích veřejnosti a za druhé v nás všech vyvolává obavy, co chce ANO s nezávislou justicí dělat.

Vy jste také hájil ministryni obrany Parkanovou proti jejímu vydání policii v kauze nákupu letounů CASA.

Pevně jsem věřil, že nemá být vydána, a jsem přesvědčen, že soudní řízení, které probíhá, dá mým slovům za pravdu, ale nikdy jsem si nedovolil zpochybnit nezávislost české justice.

Tím, že jste ji nechtěl vydat, jste ji přece zpochybňoval.

Chtěl jsem jí ušetřit pět let zničeného života, které má za sebou, protože byla obviněna na základě nesmyslného výkladu zákona o majetku státu. A nesmíte zapomenout na to, že pro účely praxe zákon vykládá ministerstvo financí, a já jako ministr jsem říkal, že názor vyšetřovatele je v přímém rozporu s výkladovým stanoviskem ministerstva financí, které ministerstvo financí vydávalo dvanáct let.

Novým předsedou TOP 09 je Jiří Pospíšil. Slíbil jste, že mu nebudete dělat vnitrostranického oponenta. To budete při dotazech na práci nového předsedy muset buď mlčet, nebo říkat, že pan předseda má pravdu?

Když máte jiný názor, ale nejste vnitrostranický soupeř a nehledáte účelové argumenty pro to, abyste se vymezil proti svému předsedovi, tak si to s ním vyříkáte. Nikdo nemusí ani vědět, že jsme měli jiné názory.

Jaké má podle vás vyhlídky na to, splnit závazek, který si dal, dostat TOP 09 ke dvoucifernému výsledku voleb?

Budu mu držet palce a ze všech sil pomáhat, aby se tento cíl stal realitou. Je to vždycky otázka týmové práce. A právě proto, že nechci být jeho vnitrostranický soupeř, jsem připraven mu pomáhat přesně v tom rozsahu, o který si řekne. V TOP 09 skončila éra zakladatelů, ale strana alespoň podle vyjádření všech zvolených představitelů na sněmu pokračuje ve směru, který vytyčili otcové zakladatelé, a já jsem jedním z nich. Jsem ten poslední, který by tomu nepřál úspěch.

Zvládne to jako europoslanec z Bruselu?

Nepochybuju, že si to velmi dobře rozvážil, protože je to práce na plný úvazek, ale on je na rozdíl od naprosté většiny politiků zproštěn rodinných povinností, a tudíž může všechen čas věnovat práci.

Proč si TOP 09 nevybrala vlastního prezidentského kandidáta? Vy jste byl dřív nakloněn spíš Jiřímu Drahošovi, v tuto chvíli – jestli jsem to dobře pochopil – podporujete Mirka Topolánka.

Všichni v TOP 09 chceme změnu na Hradě. Někdo víc v tuto chvíli preferuje Pavla Fischera, někdo Jiřího Drahoše, své sympatizanty má Mirek Topolánek a znám řadu našich členů, kteří podporují Marka Hilšera. Myslím si, že to je dobře, protože koneckonců naši voliči jsou přemýšliví lidé, a nevěřím, že preferenci kohokoliv z nich by mohlo ovlivnit stranické doporučení. My říkáme: podporujeme změnu, pevně věříme, že k té změně dojde a jednomyslně dokážeme podpořit kandidáta pravděpodobně až ve druhém kole. V tom prvním by to bylo kontraproduktivní.

Co říkáte na nápady pirátů zkrouhnout náhrady a zavést nemocenskou pro poslance?

Budeme se tomu jistě věnovat. Já jsem to naposledy zažil s Věcmi veřejnými. Jestli si vzpomínáte, tenkrát Radek John říkal: „První, na co se budeme ptát, kde je ve Sněmovně okénko, kde se vracejí náhrady.“ Bylo to jejich velké téma a teď je to velké téma pirátů. Věci veřejné si nakonec vybojovaly, že místo trojvrstvého budeme používat dvouvrstvý toaletní papír. Je právem každé politické frakce předkládat taková témata, kterým rozumí.

ZDROJ: Právo, 2.12.2017, Oldřich Danda

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme