Kalousek: Babiš? Rozdávat koblihy je něco jiného než makat

Dění v sociální demokracii, v jejímž vedení v současnosti mezi sebou vedou spor dvě křídla, udivila bývalého ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Předsednictvo ČSSD se podle něj chová nezodpovědně.

30. 10. 2013

"Tito lidé se ucházeli o důvěru voličů ve volbách s tím, že prosadí změnu? To jsou prostě nezodpovědní kluci," konstatoval Kalousek. Vedení sociální demokracie by se podle něj mělo přestat hádat mezi sebou a zabývat se místo toho sestavením vlády.

"Pevně doufám, že ti, kteří mají tu největší odpovědnost, protože mají největší důvěru vzešlou z voleb, to pochopí a sestaví silnou vládu a začnou vládnout. Od června tu vládne vláda, která nemá žádnou legitimitu, a je potřeba, aby se toho ujala vláda, která má důvěru z voleb," dodal Kalousek.

Situace v sociální demokracii se zkomplikovala v sobotu a v neděli. V sobotu sice ČSSD vyhrála volby, ale její zisk převyšující o pár desetinek dvacet procent hlas byl daleko nižší, než se očekávalo. Zhruba dvě třetiny členů předsednictvy pod vedením Michala Haška proto v neděli vyzvalo Sobotku k rezignaci, což Sobotka označil za vnitrostranický puč. K něčemu takovému podle něj má právo pouze Ústřední výkonný výbor. Navíc se ukázalo, že se Michal Hašek, Zdeněk Škromach a další tři členové předsednictva den předtím sešli s prezidentem Milošem Zemanem. Hašek to popíral; tuto schůzku přiznal pod tlakem až ve středu. Jeho oponenti jej proto vyzvali k odchodu z vedení sociální demokracie.

O vládě s lidovci jednat nebudeme, říká Kalousek

Dění v sociální demokracii komplikuje i sestavení vlády, protože potenciální koaliční partneři sociálních demokratů ANO 2011 a KDU-ČSL nějaký čas nevěděli, s kým ve straně mají vlastně jednat.

Lidovci proto budou příští týden jednat o vládě i s místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou. Rádi by se sešli i se zástupci TOP 09. O vládním angažmá nebudou jednat pouze s komunisty a Úsvitem Tomia Okamury. TOP 09 však svůj vstup do případné vládní koalice ústy Miroslava Kalouska znovu odmítla. "Jednání s KDU-ČSL povedeme, ale určitě ne o vládní spolupráci. Demokratické parlamentní strany by mezi sebou měly jednat," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kalousek.

Poněkud ostřeji se ovšem Kalousek vyjádřil na adresu hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše. To skončilo ve volbách druhé v těsném závěsu za sociální demokracií. "Slyším na ČT 24 říkat pana Babiše, že ANO nepůjde do vlády. Zdá se, že se jim najednou nechce 'makat'," řekl Kalousek. "Ono je něco jiného rozdávat koblihy a slibovat, že "bude líp", než na sebe vzít odpovědnost a snažit se, aby skutečně lépe bylo," dodal.

(pcl)

tyden.cz, 30. 10. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme