Kalousek: Amnestie nepatří do moderní ústavy

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) amnestie nepatří do moderní ústavy. "Prezident zvolený v přímé volbě by už neměl mít právo vyhlašovat amnestii," řekl ministr financí v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Amnestie podle místopředsedy TOP 09 nepatří mezi moderní demokratické nástroje.

2. 1. 2013

"Myslím si, že by se o tom měla minimálně vést debata, zda amnestie patří, nebo nepatří do moderní ústavy a v případě že by tento nebo jakýkoliv budoucí parlament došel k názoru, že možná nepatří, tak příslušnou novelu iniciovat. Já osobně už si myslím, že tam nepatří," řekl Kalousek.

Amnestie prezidenta

Prezident Václav Klaus vyhlásil částečnou amnestii na Nový rok při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Amnestie promíjí některé nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Dotýká se i několika závažných hospodářských kauz se škodami přesahujícími desítky miliard. Počet vězňů, kterých by se měla týkat amnestie, odhaduje ministerstvo spravedlnosti na 7400. Číslo se může v dalších dnech ještě změnit.

red, čtk

tyden.cz, 2. 1. 2012, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme