Kalousek: Agresí na Krymu se částečně změnil svět. A my se musíme umět bránit

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

17. 3. 2014

Václav MORAVEC, moderátor
Rusko přes hrozbu sankcí zmiňovanou v uplynulých dnech několikrát lídry Evropské unie odmítá jednat s vedením Ukrajiny a pokračuje v intervenci na Krymu. O čem ten ruský postoj, pane ministře, podle vás vypovídá?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu, poslanec /ČSSD/
Ten ruský postoj vypovídá o jisté bezradnosti. O tom, že Rusko se velmi zajímá o vývoj na Ukrajině. A bohužel ty jednání s Ruskem začaly teprve v okamžiku, kdy došlo k těm událostem na Krymu, které jsou velmi nešťastné. Teritoriální integrita Ukrajiny by samozřejmě měla být zachována.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy jste mluvil o bezradnosti. Je to bezradnost Evropské unie a Západu jako takového?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu, poslanec /ČSSD/
Ne, já si myslím, že je to bezradnost i Ruska, protože představa, že to na Rusko nijak nedopadá, je naprosto mylná. Sám jste mluvil o tom, že utíkají peníze. I ruský prezident Putin potřebuje, aby podnikatelé investovali v Rusku. A nikoliv, aby si posílali peníze na offshorová konta. Zároveň zmrazit kapitálové toky je velmi riskantní.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, ale přesto v anexi Krymu pokračuje a ruské ozbrojené síly na Krymu eskalují.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu, poslanec /ČSSD/
To je samozřejmě velmi nežádoucí vývoj. A bylo by třeba, aby došlo k nějakému jednání nejenom mezi Ukrajinou a Ruskem, ale aby to bylo trilaterální a byl tam zastoupen i Západ. 

Václav MORAVEC, moderátor
Počkejte, zatím k žádnému jednání mezi Ruskem a Ukrajinou nedošlo.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já se přiznám, že mám jiný názor než, než pan ministr. Protože kdyby platilo to, co říká, bylo by to hezké. Kdyby to platilo, tak zcela určitě už dnes Putinův režim a Putin sám hledá cestu, jak z toho ven co nejmírnější cestou a jak tu agresi ukončit. On v té agresi pokračuje. Jsem hluboce přesvědčen, že Krym je definitivní porážkou dosavadní politiky Západu dobré vůle vůči Rusku. Dobré vůle, že budu-li otevřeně jednat, budu-li, věřit tomu, že síla není ten jediný argument, kterému partner rozumí, tak že ten partner se mnou ty hodnoty bude sdílet, a že spolu tedy budeme mít tu dobrou vůli. Myslím si, že tato politika dobré vůle definitivně prohrála agresí na Krymu. A Krym není lokální záležitostí kdesi daleko od nás, která nás nezajímá. Krym je projevem Putinovi imperiální politiky, která nekončí na východních hranicích Ukrajiny.

Václav MORAVEC, moderátor
Kdybych vám ale řekl, že ta imperiální politika nenaráží na západní politiku, jednotnou politiku, protože můžeme se podívat na data, že důraznost všech kroků západu včetně České republiky, se začne měnit pod tíhou statistik. Pro ilustraci: za posledních deset let se vývoz českého zboží do Ruska zdvojnásobil...

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
To máte určitě pravdu, ale já si myslím, že to je ten důvod, proč je potřeba o tom hovořit s takovou naléhavostí. Tady jde o víc než o jednu, byť jakkoliv důležitou obchodní bilanci s významnou zemí a s významným trhem. A historie nás učí, že kdykoliv se agresorovi ustoupilo a on pochopil, že mu ten první krok prošel, tak následovaly kroky další. Česká republika si prožila svůj rok 1938 a svůj rok 1968 a je v imperiálním zájmu Ruska jako bývalý satelit Sovětského svazu. Právě na půdě Evropské unie a na půdě NATA nejsem přítel jednostranných akcí České republiky vůči Rusku a nepřineslo by to svůj kýžený zisk. Ale jsem přesvědčen, že právě Česká republika a koneckonců všechny země Visegrádu, které se oprávněně musí cítit Krymem ohroženy, by měly na půdě Evropské unie, a v tom bude mít česká vláda naši podporu, prosazovat co nejtvrdší postup a co nejtvrdší sankce jak Evropské unie, tak NATA, vůči Rusku.

Václav MORAVEC, moderátor
A prosazuje je zatím Česká republika? 

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Zatím mohu říct, že v těch základních postojích má česká vláda naši podporu. Velmi jsme ocenili, že česká vláda odmítá uznat dnešní referendum, o kterém všichni víme, jak dopadne, že trvá na suverenitě a celistvosti Ukrajiny. Nejsem si jist, a chci při této příležitosti pana ministra jako opoziční politik požádat, zda ve stínu těch statistik nebude přístup české vlády na půdě Evropské unie spíše mírný. A já bych si velmi přál, a říkám tady, že česká vláda bude mít naši podporu, bude-li prosazovat co nejrazantnější postup vůči agresorovi tak, aby mu Krymem zašla chuť k dalším krokům. Jakkoliv jsem byl v rozporu se svým premiérem a nehlasoval jsem pro uznání Kosova, tak jsem přesvědčen, že ta paralela kulhá. To se prostě nedá použít v tuhle chvíli. A hovoříme-li o tom, jaké sankce jsou dostatečné, tak dostatečné budou takové sankce, které přimějí Putina opustit Krym a přestat ohrožovat celistvost a suverenitu Ukrajiny. Jaké tu budou, zatím nevíme. To, o čem hovoří pan ministr Mládek, se obávám, že dostatečné nebude.

Václav MORAVEC, moderátor
Podle vás to nebude dostatečné, když se zmrazí majetek ruských představitelů, zástupců Dumy. Podle všeho jsou zvyklí mít konta v zemích Evropské unie.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Pevně doufejme, že ano. Ale současně si musíme pokládat otázku: a co když ne? Pak musí být připraven nějaký další stupeň. A v tom dalším stupni bych rozhodně podporoval svoji vládu, kdyby prosazovala, pokud by tohle nebylo dostatečné, plošné omezení víz pro všechny ruské občany. Protože dokud celá ruská společnost nepochopí, že je vedena špatným směrem, a že to na ně má své konkrétní dopady, tak to pravděpodobně ruským představitelům nebude stačit. TOP 09 jako opoziční strana není pro jednostranné akce. Na druhou stranu jsme pro co nejdůslednější postup české vlády na půdě Evropské unie a NATA. To zcela určitě. A jsme také pro to, abychom vzhledem k tomu, že selhala politika dobré vůle, přehodnotili vůči Rusku svoji dosavadní politiku ekonomické diplomacie, která byla především zaměřena na tu obchodní bilanci. Abychom začali uvažovat pro změnu ekonomické bezpečnosti a dali si velký pozor před závislostí nad agresorem. A na druhou stranu abychom to vyvažovali prohlubováním transatlantické vazby.  Já bych se chtěl opět obrátit na pana ministra, že je domluveno od roku 2013 mezi Evropskou unií a Spojenými státy jakási cestovní mapa, zóny volného obchodu. Řekněme bezcelní unie. A ten proces je poměrně dlouhý. My bychom si velmi přáli, kdyby česká vláda byla velmi iniciativní v tom, aby se ten proces mohl zkrátit. Aby součástí té politiky ekonomické bezpečnosti bylo i zkrácení procesu prohloubení zóny volného obchodu se Spojenými státy. A prohloubení transatlantické vazby. Agresí na Krymu se částečně změnil svět. A my se musíme umět bránit.

Václav Moravec

ČT24, 16. 3. 2014, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme