Kalousek: Aby lež zvítězila, stačí, když slušní lidé mlčí

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

12. 7. 2012

Co říkáte, že Sněmovna vydala Vlastu Parkanovou i hlasy TOP 09 a ODS?

Já jsem absolvoval diskusi na klubu TOP 09. Nikdo z nás nepochyboval o tom, že v té žádosti je spousta lží. Nicméně je řada členů TOP 09, kteří mají problém s imunitou jako takovou. Ti mají problém s tím nevydat, i když se jedná o sebevětší hloupost.

Proč jste tak úporně Vlastu Parkanovou obhajoval?

Protože je to moje práce. Já jsem sem byl zvolen za nějaký program a za nějaké hodnotové desatero, z kterého mi vyplývá povinnost hájit někoho, komu se děje křivda, nespravedlnost a kdo je lživě obviňován. Jsem povinen volat tím hlasitěji, čím je bezpráví větší, takže v porovnání s touto přímou úměrou jsem pořád hodně potichu, protože to bezpráví je nekonečné.

Podle některých poslanců jste obhajoval spíše sebe, protože se obáváte, že vyšetřování zasáhne i vás.

K takovým obavám nemám žádný důvod. Opakuji, že obhajuji někoho, kdo je na základě zcela zjevných nepravd obviňován z trestného činu. Pokud pracujete s hypotézou, že někdo obviňuje Vlastu Parkanovou z něčeho, co neudělala, aby ji tzv. po gestapácku skřípnul a ona ho dovedla k někomu dalšímu, tak doufám, že v takovém státě nežijeme.

To budete takto obhajovat každého poslance, který tu bude, jak říkáte, nespravedlivě obviněn?

Jsem připraven takto obhajovat nejen každého poslance, u kterého jsem pevně přesvědčen, že jeho obvinění je křivda a nepravda, a to nejen dámu, kterou znám dvacet let a za kterou dám obě ruce do ohně. Já ty nepravdy dokážu doložit. Aby lež zvítězila, stačí, když slušní lidé mlčí.

Oldřich Danda

Právo, 12. 7. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme