K medicíně se nevrátím

Rozhovor s kandidátem za TOP 09 Jiřím Besserem

29. 4. 2010

Po šestnácti letech bude mít Beroun nového starostu. Jiří Besser kandiduje za TOP 09 ve sněmovních volbách. Starostu dělat nebude ani v případě, že se do Sněmovny nedostane. „Skončím v každém případě," říká.

* Za čtyři týdny jsou sněmovní volby, v nichž kandidujete za TOP 09. Pokud uspějete, skončíte se starostováním?

Ano, ať se poslancem stanu nebo ne. Jsem rozhodnutý už od minulého volebního období a měnit to nebudu.

* Když se v květnu do Sněmovny nedostanete, co budete dělat?

Mám krásný plán B. Do října bych byl starostou a potom si vzal alespoň půl roku volno. Pak bych se teprve rozmýšlel, co dělat dál.

* Varianta, že byste se jako lékař vrátil k medicíně, je ve hře?

Lékařská branže je pro mě uzavřená kapitola. Šestnáct let jsem starostoval, tři roky předtím podnikal, k medicíně se nevrátím.

* Do městského zastupitelstva ale kandidujete, měl byste zájem také o místo v městské radě?

Do zastupitelstva kandiduji. Pokud mě lidé zvolí, zůstanu v něm. Krajská rada už je nadstavba, o jejím složení budou rozhodovat zvolení lidé. Pokud by chtěli, rád bych pro město pracoval dál.

* Před časem jste zmínil, že byste rád jako svého nástupce v čele radnice viděl místostarostu Tomáše Havla z ODS, platí to?

Určitě ano. Šestnáct let tu káru táhne se mnou, osm let je místostarostou. Z mého pohledu by bylo ideální, aby se stal starostou. Byla by tím logicky zachována kontinuita a pokračovalo by se v rozdělané práci. Na spolupráci s ODS si nemohu stěžovat, fungovala skvěle.

* Co se vám za tu dobu povedlo a co ne?

Z mého pohledu, co šlo udělat a na co byly peníze, je hotové. Rezervu vidím v silnicích. Před těmi šestnácti lety bylo ještě v centru pár míst, kde byly hliněné prašné cesty - a to už teď není; v některých částech města to ale vyřešené nemáme.

* Znáte nějakého jiného starostu, který by město vedl tolik let?

Nechci se nikoho dotknout, ale z velkých měst si vybavuji jen Láďu Kutíka, starostu Nymburka.

***

FAKTA Jiří Besser

Končící berounský starosta se narodil 4. srpna 1957 v Berouně. Vystudoval gymnázium a Univerzitu Karlovu v Praze, fakultu všeobecného lékařství, obor stomatologie. Pracoval například jako závodní obvodní stomatolog v Králodvorských železárnách. Před vstupem do politiky podnikal ve zdravotnictví, obchodu a reklamě. Od roku 1994 je členem zastupitelstva města Beroun a starosta. Do zastupitelstva města vždy kandidoval jako nezávislý.

 


Zuzana Půrová
MF Dnes, 29. 4. 2010, Rubrika: Střední Čechy, Strana: 4
Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme