Jindřich Vedlich obhájil v Hradci Králové post náměstka primátora

Přestože v Hradci Králové se o víkendu „upekla“ čtyřkoalice HDK – ČSSD – TOP 09 – Koalice pro Hradec, hlavní vyjednávání o tvorbě programového prohlášení teprve začíná. Některé zásadní body jsou však téměř jisté.

21. 10. 2014

Primátorský post obhájí Zdeněk Fink (HDK) i jeho náměstci Jindřich Vedlich (TOP 09) s Annou Maclovou (Koalice pro Hradec), dvěma nováčky na postech náměstků se stanou Milan Jaroš (ČSSD) a Finkova stranická kolegyně Romana Lišková.

I když o gescích čtyř náměstků se právě v těchto dnech vedou velké diskuse, jejich jména platí stejně jako závazek, že žádná koaliční stranická obměna už není možná stejně jako přibrání dalšího partnera.

Smůlu mají hnutí ANO i ODS, které si do poslední chvíle dělaly koaliční naděje. „Rozhodnutí HDK mě překvapilo. Doufal jsem, že budeme spolupracovat,“ řekl Oldřich Vlasák.

Primátorův HDK však dal nakonec přednost sociálním demokratům. „Pro nás to je očekávané překvapení,“ usmíval se včera lídr ČSSD Milan Jaroš, jehož strana bude coby druhá nejsilnější velmi hlasitě promlouvat do programového prohlášení koalice.

Tvrdý střet a vyjednávání se mezi HDK a ČSSD dají očekávat již u bodu, který je volebním evergreenem – parkování. Zatímco vítězná strana preferuje odkup části akcií firmy ISP, ČSSD s tímto řešením nesouhlasí. „V tomto bodě se opravdu neshodneme. My jsme pro zrušení koncesní smlouvy, ale musíme se seznámit s tím, co by případný odkup pro město přinesl,“ zamyslel se Jaroš.

Další rozpor by mohl vzniknout v otázce tolerance hazardu ve městě. Zatímco Fink pro jeho úplný zákaz není, ostatní lídři by pro novou omezující, nebo dokonce zapovídající vyhlášku hlasovali. „Spíš ano, ale také my nejsme úplně vyhranění,“ pokračoval Jaroš.

Takřka bezvýhradnou podporu mají naopak mezi všemi koaličními stranami rekonstrukce Velkého náměstí, revitalizace Gayerových a Vrbenského kasáren i postupná a finančně rozumná přestavba fotbalového stadionu.

ANO i ODS musí jít do opozice Poslední neznámá nové hradecké čtyřkoalice – sociální demokracie – byla vyřešená v sobotu. „Ve volbě jsme byli jednotní,“ uvedl primátor, který přitom ve druhém kole senátních voleb podpořil kandidáta ODS: „Byla to spíš osobní podpora, protože znám jeho rodiče i sourozence, je to můj souputník od základní školy a pan Vlasák už také dosáhl určitého postavení v evropské i světové politice.“

Vysvětlení, proč HDK oslovila ČSSD, nabídl hradecký politolog Jan Outlý. „Vzhledem k tomu, jak ODS ve volbách dopadla i lidem v jejím vedení, je ten krok celkem pochopitelný. Sociální demokracie je asi přijatelnější díky personální obměně, která v jejím jádře nastala. Sice pro většinu lidí nabízí neznámé tváře, je však otázka, zda tomu prospívala známá tvář například paní Orgoníkové,“ řekl Outlý.

Do opozice nakonec míří i hnutí ANO, kterému ještě měsíc před volbami přisuzovala vítězství společnost Sanep. „Pakt s ANO by asi pro HDK byl méně stabilní než s ČSSD, u které lze očekávat, jak se bude v jednotlivých otázkách rozhodovat,“ dodal Outlý. Podle Jaroše vznikne koaliční programové prohlášení ještě tento týden. Fink je raději opatrnější a odhaduje, že jej představí až 4. listopadu na prvním jednání nového zastupitelstva.

Petr Záleský
Mladá fronta DNES, 21. 10. 2014, rubrika: Kraj Hradecký, str. 1