× Pohněme s tím. Společně!

Je třeba se přizpůsobit trhu, nelpět jen na tradičních výrobcích

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Libereckém kraji Václavem Horáčkem

28. 4. 2010
* Co považujete za nejpalčivější problém Libereckého kraje a jak byste ho řešili?

Velkou výzvou je řešení rostoucí nezaměstnanosti, která je spojena s útlumem sklářského průmyslu. Pro podniky nebo budoucí investory je nutné stanovit si realistické výrobní a prodejní strategie, což v minulosti nebylo pravidlem a což také vedlo k současným problémům sklářského průmyslu. Je potřeba se přizpůsobit trhu a nelpět pouze na tradičních výrobcích.

* V Libereckém kraji se v posledních dvou letech výrazně zvýšila nezaměstnanost, svou činnost ukončila řada tradičních firem, jak by se podle vás dalo čelit vysoké nezaměstnanosti?

Velké možnosti jsou v oboru sklářství, který prodělal v minulých letech velký otřes. Je třeba upustit od megalomanských plánů a soustředit se na malé kolekce produktů a silnou orientaci na vývoz včetně zefektivnění výroby. Obecně je také potřeba více kontrolovat práci na černo. Nezbytnou podmínku boje s nezaměstnaností je také zpružnění současné pracovní legislativy. Zejména zlepšení možnosti přijímat do zaměstnání absolventy škol.

* Jaké výrobní odvětví považujete za klíčové pro liberecký region tak, aby pomohlo k jeho stabilizaci?

Ze sociálního hlediska musím opět jmenovat sklářský průmysl a také tradiční obory spojené s automobilovým průmyslem. Hospodářská krize se na těchto oblastech velmi podepsala.

* Pokud se stanete poslancem, budete usilovat o vznik Krajského soudu v Liberci?

Již v minulosti jsme jako hnutí Starostové upozorňovali na fakt, že v kraji chybí krajský soud. I když je zde samozřejmě pobočka, rád bych se za vznik samostatného Krajského soudu v Liberci zasadil.

* Co volební výsledek?

Cílem je získat alespoň jeden mandát, což znamená výsledek okolo 11 procent. Pokud by se nám podařilo získat od občanů více než 13 procent, mohlo by to v ideálním případě vynést zisk dvou mandátů. A to by byl velký úspěch.

Barbora Silná
Právo, 28. 4. 2010, Rubrika: Severní Čechy, Strana: 10