Je nejvyšší čas přestat hrát ruskou ruletu s Hradem i Babišem. Řešení představují předčasné volby

7. 4. 2021

Půl roku před volbami se ocitáme v situaci, kdy Andreji Babišovi nedůvěřuje už vůbec nikdo. Jako jedni z posledních nad ním lámou hůl i věrní spojenci komunisté, na které vláda dlouhé roky sázela. V zásadě jsou tři možné scénáře dalšího vývoje.

Prvním z nich je varianta, že vláda Andreje Babiše bude pokračovat až do řádných voleb. Ať už s podporou komunistů výměnou za nějaký handl, či bez ní, nic se nezmění na tom, že zemi v krizi bude i nadále vládnout vláda, která již tolikrát selhala.

Druhou variantou je konec vlády Andreje Babiše. Do voleb by pak zemi řídila úřednická vláda sestavená prezidentem Zemanem. Nebylo by to poprvé. Pamatujete si rok 2013, kdy Miloš Zeman tento krok učinil, toho času dokonce proti vůli poslanecké sněmovny? Rusnokova, nebo chcete-li Zemanova, vláda sestavená z nikým nevolených politiků vládla půl roku. Nyní by Zemanovi lidé měli příležitost vládnout ještě déle. V tuto chvíli do sněmovních voleb zbývá ještě půl roku, ke kterému ještě musíme přičíst období po volbách, kdy se bude o podobě nové vládní koalice vyjednávat. A že by Miloši Zemanovi za určité situace (zejména při jasné převaze dnešních demokratických opozičních stran po volbách) mohlo vyhovovat tuto dobu i neúměrně dlouho natahovat, snad netřeba zdůrazňovat. Takový „Zemanův loutkový proruský kabinet“ by ve Strakově akademii mohl strávit klidně rok i déle. 

Nejlepším řešením pro Českou republiku by tak byl třetí možný scénář, a to vypsání předčasných voleb. Díky nim bychom dostali šanci zbavit se agónie z vlády Andreje Babiše.  Zároveň bychom nedali příležitost Hradu na vládnutí dle jeho libovůle. Jenže k tomu chybí volební pravidla, která Ústavní soud v únoru zrušil. 

Určitě není náhodou, že se komunisté bouří v době rozhodující fáze pro tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Komunisté, SPD a prezident Zeman dělají maximum pro to, aby zakázku získali jejich přátelé z Ruska. Činí tak v duchu vlastních zájmů na úkor bezpečnosti České republiky a jejích občanů. Troufnu si říct, že právě zájem o dostavbu Dukovan by byl prvořadou motivací Miloše Zemana k sestavení „své“ vlády rozhodující o stamiliardové zakázce.

Kritika z úst Andreje Babiše směrem k opozici, že se bojíme převzít zodpovědnost, není na místě. Naopak – ve stávající situaci je zabránění vzniku loutkové vlády Miloše Zemana tím nejzodpovědnějším, co můžeme v roli opozice udělat. Pro občany by bylo nejférovější řešení urychlené přijetí volebního zákona a vypsání předčasných voleb. Čas na tohle řešení se však povážlivě krátí, vše by se muselo stihnout ještě během měsíce dubna. Bylo by však hříchem se o zkrácení období zmaru a neschopnosti současného kabinetu nepokusit.  Česká republika už potřebuje slyšet pozitivní zprávy. Omezení ruského vlivu a zkrácení funkčního období Babišovy neschopné vlády by pozitivní zprávy konečně byly.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkně TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 6.4.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme