Janek: Zavedení standardů některé platby zlevní

Komentář poslance Michala Janeka

2. 3. 2011

Mezi lidmi převládá obava, že zavedením standardů ve zdravotnictví se lékařská péče pacientům závratně prodraží. Není to pravda. Některé zákroky budou dík nastolení nového systému naopak levnější.

Dovolím si uvést příklad ze své vlastní lékařské praxe, operaci šedého zákalu, již v ČR ročně podstoupí zhruba 82 000 pacientů. V současné době, pokud si pacient přeje nadstandardní, tzv. multifokální čočku, po jejíž aplikaci již nemusí nosit brýle nablízko, hradí si vše - jak operaci, tak i samotnou čočku -sám. Celý zákrok jej tak vyjde zhruba na 30 000 Kč. Pokud pacient zvolí čočku standardní, je celý zákrok hrazen z  peněz pojišťovny.

Fungovaly-li by nové standardy, v druhém případě, v případě čočky běžné, se pro pacienta nic nezmění. Velmi výrazně se však sníží cena zákroku pro ty, kdo si budou chtít dopřát vyšší kvalitu života s multifokální čočkou. Uhradí totiž pouze nadstandardní materiál, tedy čočku, ale nikoliv operaci. Cena zákroku se tak sníží přibližně na 20 000 Kč. Jako praktikující oční lékař bych tuto praxi velmi přivítal, jelikož by si daleko více mých pacientů mohlo dovolit nadstandardní péči.

Ministerstvo zdravotnictví v žádném případě neusiluje zavedením standardů o omezení zdravotnické péče pro občany, chce jen jednoznačně stanovit, na jaké zákroky má pacient bezplatný nárok a co již spadá do oblasti, za niž je nutné si připlatit. Dalším z pozitivních aspektů zdravotnických standardů, jaký spatřuji, je snaha o omezení potenciálu korupčnického jednání v této oblasti.

Michal Janek
poslanec

Lidové noviny, 2.3.2011, Rubrika: Dopisy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme