Janek: Dvě a půl miliardy ročně za lenost

Komentář poslance Michala Janka

3. 6. 2011

Lídři koalice pohřbili návrh ministra Hegra ohledně hrazení amalgámových plomb. Tedy i nadále budeme za lenost některých našich spoluobčanů doplácet všichni.

A přitom je to tak jednoduché, aby ze skupiny pacientů, která by si plomby hradila ze svého, byli vyjmuti pacienti s některými chronickými chorobami a děti. Plomby by si tedy hradili pouze pacienti, u kterých dochází ke kažení zubů z jednoho jediného důvodu, a to, že si je prostě nečistí. Na jejich lenost bude tedy doplácet celá společnost, a to zhruba 2,5 miliardami ročně.

Těsně před jednáním koalice tento návrh podpořil sněmovní výbor pro zdravotnictví. Navíc je mi záhadou, proč se proti němu staví jeden z koaličních partnerů. Nemohu se ubránit dojmu, že jde pouze o snahu získat „politické body“, ale bohužel za něco, co společnosti moc neprospěje.

Prevence je vždy levnější než řešení následků. Tedy pokud by tento návrh začal platit, tak jistě nevydáme 2,5 miliardy za amalgámové plomby ze své kapsy. Prostě si napříště rozmyslíme, jestli je lepší čistit, anebo později zaplatit výraznou sumu.

Tedy i nadále budeme všichni (i ti, kteří si pravidelně a poctivě chrup čistí) doplácet nemalé peníze na ty, kteří se o svoje zdraví nestarají. Příště by naši koaliční partneři mohli přijít třeba s návrhem, že v rámci sociální solidarity bychom mohli začít opět ze státního rozpočtu dotovat třeba záchytné stanice.

Michal Janek
člen sněmovního výboru pro zdravotnictví za TOP 09