Jan Farský: Druhý pilíř je dobrá možnost

5. 4. 2013

Daniela DRTINOVÁ

Jen necelých 9 tisíc lidí vstoupilo v březnu do druhého pilíře důchodového systému. Od ledna je do něj možné přesměrovat 3% body z odvodu na sociální pojištění a přidat dva ze svého příjmu. Penzijní společnosti stále počítají s tím, že do začátku léta budou mít na půl milionu klientů. Zatím jich ale mají jen něco přes 22 tisíc. V Semilech je místopředseda sněmovního rozpočtového výboru za TOP 09 Jan Farský, dobrý večer.

Jan FARSKÝ

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

A v Brně místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku za ČSSD Roman Sklenák, hezký večer.

Roman SKLENÁK

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Farský, co říkáte jako představitel vládní koalice, která druhý pilíř zaváděla, tomu dosavadnímu nízkému číslu? Lidé se zatím do druhého pilíře zjevně nehrnou.

Jan FARSKÝ

Tak o důchodové reformě se v České republice mluví 10 - 15 let, slavná Bezděkova komise předložila návrh, ten, že je skutečně nutné přistoupit k tomu, abysme jistým způsobem reformovali důchody, protože jinak budeme vystaveni tomu, že za několik let už se dostaneme do situace, kdy důchody buďto výrazně klesnou, nebo bude muset, budou muset být zvýšeny odvody anebo bude muset být zvýšen věk do důchodu odchodu. A to je situace, při které bylo nutné přistoupit k důchodové reformě. A tato vláda je první, která k tomu měla odvahu.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Farský, nehněvejte se. O tom nikdo nepochybuje. Já se vás ptám na to, jak se vám podle vás daří přesvědčit lidi, že mají vzít vážně to, co mi teď říkáte tady ve studiu. Tak zněla otázka.

Jan FARSKÝ

Tak termín je daný do konce června a samozřejmě ten nástup, byl bych radši, když by byl, když by byl rychlejší. Ale v Čechách je tradicí, že se věci řeší na poslední chvíli, takže si myslím, že do června skutečně ještě tři měsíce zbývají.

Daniela DRTINOVÁ

Už teď je možné rozběhnutí důchodového spoření označit za fiasko. To řekl dnes ČTK analytik Jan Šimek. To jsou slova experta, pane Farský, který zná ty mechanismy, ví, o čem mluví. A podle vás se i tak ještě podaří druhý pilíř, řekněme, zachránit nebo naplnit?

Jan FARSKÝ

Tak druhý pilíř je dobrovolnou možností pro občany České republiky, aby si zajistila do budoucna slušný příjem i ve svém důchodu. A dobrovolně ho můžou a nemusí využít. A je samozřejmě složité v situaci, kdy se racionální, protiracionálním argumentům staví strašení, tak tomu v tomto tlaku obstát. Ale evidentně několik už dneska desítek tisíc lidí se rozhodlo a do budoucna, já věřím tomu, že budou další. Ale je to skutečně jenom na jejich dobrovolném rozhodnutí a ta je jim dána možnost a samozřejmě vláda by mohla silně přesvědčovat, ale ona dala možnost.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Sklenáku, podle vás je druhý pilíř v troskách ještě dřív, než se stačil rozběhnout?

Roman SKLENÁK

Tak určitě. Já si myslím, že lidé za těch posledních 20 let získali dostatek zkušeností, aby nepodlehli všem planým slibům. A dokáží si spočítat, co je pro ně výhodné. A tady je zcela zřejmé, že druhý pilíř pro naprostou většinu lidí výhodný není. Ten je výhodný tak maximálně pro penzijní fondy.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Farský, teď jste tedy slyšel ta slova o té nevýhodnosti fondu. Navíc tady podle analytiků skutečně rozhodne první polovina roku o tom, zda bude, nebo nebude druhý pilíř úspěšný, zda bude, nebo nebude výhodný. Vy jste řekl, ten systém je dobrovolný, vláda dala pouze možnost, mohla by dělat informační kampaň, ale je to jen nabídka, kterou jsme dali. Ale vy přece víte, že pokud se ten systém nepodaří alespoň nějak slušně naplnit, tak fungovat nebude. Řekněte mi, kolik lidí musí do systému vstoupit, aby vůbec mohl tedy být výhodný ten systém?

Jan FARSKÝ

Tak systém je, systém je provozovaný soukromými společnostmi penzijními. A o tom jak o výhodnosti a o počtu rozhodují právě tyto společnosti. Já to číslo nemám.

Daniela DRTINOVÁ

Tak mluví se o tom, že aby ten systém byl výhodný, tak by tam mělo vstoupit alespoň toho půl milionu lidí. Doteď tam vstoupilo něco málo přes 22 tisíc. A pokud budeme teď chvíli počítat, tak do konce první poloviny roku zbývají tři měsíce, ambiciozní cíle mluvily právě o tom půl milionu klientů s menším číslem, jak říkám, nebude druhý pilíř efektivní, říkají to i experti, nebude mít smysl. A podle vás se to podaří naplnit do konce června a může od toho vláda dát ruce pryč s tím, že řekne, žádnou informační kampaň dělat už nebudeme, protože my jsme vám, lidé, dali možnost a buď ji zvednete, nebo ne?

Jan FARSKÝ

Vy se mě ptáte na výhodnost. Já vám odpovím na výhodnost pro občana.

Daniela DRTINOVÁ

A na funkčnost.

Jan FARSKÝ

Já jsem přesvědčen o tom, že pro každého občana, který vstoupí do tohoto systému, a může si udělat kalkulačku, která je k dispozici na stránkách MPSV, aby zjistil, jestli je pro něho výhodný, nebo není, tak pro toho, který má příjem, ano, je to příjem alespoň ve výši průměrné mzdy, tak pro toho už tento systém výhodný je.

Daniela DRTINOVÁ

Vy od toho tak trochu dáváte jakoby ruce pryč. Ale přece zavedení toho systému stál nějaké, to stálo nějaké peníze, šli jste do toho s jistými ambicemi. A teď říkáte, lidé, dělejte si, co chcete, buď to zvednete, nebo nezvednete. Přece vláda by nějakým způsobem mohla do toho ještě vstoupit s informační kampaní a je to i na komunikaci vlády, jak přesvědčí lidi, aby do toho systému vstoupili, nebo ne?

Jan FARSKÝ

Určitě máte pravdu. A je to tak, že vláda po 10 letech neřešení problému a pouhého oddalování a strašení dala na stůl možnost, jak se postarat i v budoucnosti o slušné důchody našich občanů. A já doufám, že do června se více občanů do této možnosti připojí, a tuto možnost, kterou dostali, tak využijí, protože je výhodná předně pro ně.

Daniela DRTINOVÁ

Dobře. A udělá pro to ještě něco vláda, zesílíte informační kampaň, uděláte ještě něco pro to, abyste o tom lidi přesvědčili?

Jan FARSKÝ

Tak je jednoznačné, že s koncem tohoto termínu bude vzrůstat informační kampaň, která s tím je spojená. Ostatně i náš vstup v této televizi je toho součástí.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Sklenáku, sociální demokraté teď říkají, jak praxe ukazuje, lidé druhému pilíři nevěří, je na nic. Ale řekněte, nepodepsala se na této nedůvěře taky negativní rétoriku odborů a levice, která na systému mediálně nenechala nit suchou?

Roman SKLENÁK

No, tak podívejte se. Pokud se zavádí důchodová reforma, to znamená, zavádí se něco, co bude mít trvání několik desetiletí, tak není možné takovéto reformy schvalovat 101 hlasem v Poslanecké sněmovně. My jsme proti tomuto systému vystupovali. Senát jej zamítl, odbory nesouhlasily. Přesto vláda šla do toho rizika a počínala si krajně nezodpovědně, že protlačila tuto podobu tím 101 hlasem, a musí samozřejmě počítat, že v tomto smyslu ponese rizika. Ale jestli mi dovolíte, já bych rád ještě zareagoval na slova pana Farského o tom, že systém bude výhodný pro všechny, kdo mají alespoň minimální mzdu. To prostě není pravda. Stejně tak jako kalkulačka, která je na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, je nastavena tak, že je nereálně. Tam se počítá s výnosy 5 až 7 %, můžete si nastavit samozřejmě i nižší, ale ty nejnižší jsou někde od 2 %, přitom penzijní fondy, které v této zemi působí již asi 16 let, tak jejich průměrný výnos je pod 1 % ročně a mají vůbec nejhorší výkonnost v Evropě. Takže vykládat lidem o tom, že budou mít tak velké výnosy a bude to výhodné pro lidi, kteří mají průměrnou mzdu, je prostě zavádějící a nepravdivé. A pokud vláda bude dělat nějakou informační kampaň, tak já doufám a vyzývám k tomu, aby skutečně byla objektivní, aby upozorňovala i na ta rizika, která jsou spojena s účastí v druhém pilíři, a také upozorňovala na to, že řada penzijních fondů například v zahraničí dopadla tak, že lidem nebyly zhodnoceny jejich úspory vůbec a naopak. To je všechno potřeba lidem říct, aby tohle zvážili a poté se rozhodli.

Daniela DRTINOVÁ

Takže, pane Farský, neklame tedy vláda veřejnost?

Jan FARSKÝ

Naopak, vláda mluví pravdu. Vláda se nebojí říct to, že pokud ... že máme jenom několik možností, jak si zachovat pro naše nejstarší, pro naše seniory jejich životní úroveň a jejich příjmy. A těch možností není nepřeberné množství. Je to buďto, buďto zvýšení daní, ale což znamená nezaměstnanost, protože přestaneme být konkurenceschopnou ekonomikou, nebo je to snížení důchodu, anebo je to zvýšení věku odchodu do důchodu. A já bohužel od této, od opozice neslyším návrh na žádné řešení, slyším jenom strašení, jak se peníze ztratí a jak na tom budou vydělávat fondy, ale tato vláda předložila řešení. Pokud by k tomuto byla jakákoli jiná alternativa předložená ze strany opozice, tak určitě bude diskutována. Ale na argumenty, které zaznívají, bohužel není, není možné reagovat, protože ty argumenty ve skutečnosti neexistují a jsou jenom emoční.

Daniela DRTINOVÁ

Ta námitka pana Sklenáka nebyla emoční, byla poměrně konkrétní. A on řekl, že ten systém, pokud jde o výnosy, nebude rozhodně výhodný pro ty s nízkými mzdami. A že by na tato rizika, že třeba nikdy nebudou zhodnoceny jejich výnosy, že to nestihnou ti lidé, kteří třeba vstoupí do toho systému později, že by vláda měla upřímně říkat pravdu.

Jan FARSKÝ

Tak já musím říct, že si netroufnu odhadovat, jaké budou výnosy za 10, za 20 let, a jak se bude vyvíjet celosvětová ekonomika. Já ty znalosti nemám. A myslím si, že není nikdo na světě, kdo by je měl. To jisté není. Co je jisté, že když se neprovede důchodová reforma, tak důchody v tomto horizontu, který jsem zmiňoval, výrazně klesnou anebo se bude muset řešit zvýšením daní anebo se bude muset řešit zvýšením odchodu do důchodu, což je mimochodem v podstatě jediný návrh, který v poslední době od, od, od sociální demokracie zazněl, když pan Mládek říkal, že bysme měli prožít v důchodu maximálně 5 let, což znamená odcházet do důchodu asi v 72 letech. Ale to si myslím, že tato důchodová reforma je pro naše občany daleko lepším řešením.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Sklenáku, takže tedy to, že nikdo nemá křišťálovou kouli o výnosech, jak budou vypadat za 20 let?

Roman SKLENÁK

Ale pravý opak toho, co říká pan kolega Farský, je pravdou. Tady je přece to nejpodstatnější, že druhý pilíř vyvádí peníze z toho průběžného systému státem garantovaného. Už dnes má první pilíř, to znamená ten průběžný, deficit několik desítek miliard ročně. A čím více účastníků by bylo ve druhém pilíři, tak tím by se ten deficit prohluboval. Čili jinými slovy, právě ten druhý pilíř ohrožuje výši těch penzí, protože stát nemůže rezignovat na svoji funkci toho, kdo garantuje lidem, který celý život pracovali, že v seniorském věku budou mít zajištěný důstojný život právě z toho průběžného pilíře. My samozřejmě doporučujeme lidem, kteří mají tu možnost, aby se účastnili penzijního připojištění v tom takzvaném třetím pilíři, můžou se na důchod zajišťovat i jinými způsoby, ale prostě není možné oslabovat ten průběžný systém. Ten musí zůstat jako základní kámen důchodového systému. A proti tomu my bojujeme zejména, aby byl oslabován.

Daniela DRTINOVÁ

Takže, pane Farský, souhlasíte ale s tím, že lidé, kteří vstoupí do toho druhého pilíře, tak na sebe berou riziko toho, že jejich úspory nebudou nikdy zhodnoceny, že se to může stát.

Jan FARSKÝ

Oni se stávají pány své budoucnosti. Ty peníze, které vloží do druhého pilíře, tak musíme také si říct, že je možné je dědit, že to je rozdíl od prvního pilíře, že se dostáváte do situace, kdy přebíráte odpovědnost za část svého důchodu a část své budoucnosti. A já si myslím, že je to správně.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pánové, já vám děkuji oběma. Na shledanou.

Roman SKLENÁK

Také děkuji, na shledanou.

Jan FARSKÝ

Na shledanou, hezký večer.

ČT 24

4. 4. 2013, Události, komentáře, 22:00

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme