Jahelka: Celý souboj ve druhém kole senátních voleb začíná od nuly

Ačkoli někdejší odborář Milan Štěch vyhrál rozdílem třídy, nemusí jeho prvenství nic znamenat. Těsně finále uniklo kandidátovi ANO. Oběma je šedesát let, oba mají kořeny na Jindřichohradecku.

13. 10. 2014

Řeč je o finalistech senátních voleb na Pelhřimovsku a Jindřichohradecku. První kolo o téměř 19 % vyhrál předseda Senátu Milan Štěch nad zpívajícím právníkem Ivo Jahelkou. Ten od voličů získal 8 023 hlasů, kdežto Štěch rovných 16 730 hlasů. „Rád bych poděkoval všem, kteří se zúčastnili voleb, a dvojnásob těm, kteří mne podpořili. Počet hlasů je jistou výhodou do druhého kola, i když druhé kolo začíná zase odznova,“ sdělil Štěch.

Ten si je podle svých slov vědom, že je nyní určitým favoritem, ale stále je prý v něm určité procento nejistoty. „Určité sebevědomí nebo lépe řečeno nadějimám, ale na druhou stranu tipovat výsledek nebudu. Pokud vezmu minulé senátní volby, tak rozdíl mezi mnou a panem Bernardem (pivovarník Stanislav Bernard z Humpolce, tehdy kandidát za ODS – pozn. red.) byl v prvním kole deset procent a poté dvacet procent, ale to letos nemusí být. Na druhou stranu mám pocit, že pan Jahelka se kampani asi nevěnuje. Měli jsme jít v pondělí (dnes – pozn. red.) do televize. Ale volali mi, že pan Jahelka může až ve čtvrtek, že má nějaké přelíčení, takže si nejsem vědomý toho, jestli pan Jahelka vůbec povede nějakou volební kampaň,“ řekl Štěch.

„V pondělí opravdu do televize nemůžu, ale nemá to s kampaní nic společného. Nestojí to za komentář,“ reagoval včera na Štěchovo sdělení sám Ivo Jahelka.

Pravice – levice

Štěchova ČSSD je hlavní vládní stranou, kdežto Jahelkova TOP 09 se po útlumu ODS stala dominantním opozičním subjektem na pravici. Podle Štěcha ale druhé kolo nebude soubojem levice a pravice.

„Já samozřejmě mohu čekat, že lidé, kteří se orientují na hodnoty, které hájí levice, mi dají hlas bez větších problémů. Ale na druhou stranu věřím, že mi dají hlas i lidé ve středu politického spektra a i ti z pravého středu, protože vidí, že komunikuji s celým spektrem a že je hodně věcí, kde se na ideové zaměření nehledí,“ dodal předseda Senátu, kterého podporuje mj. starosta Pacova Lukáš Vlček nebo předseda pelhřimovské Agrární komory Josef Blažek.

Ivo Jahelka okomentoval svou účast v senátním finále těmito slovy:„Mám velkou radost. Dostal jsem přes osm tisíc hlasů, i když jsem měl spíš takovou koncertní kampaň.“ Podle něj teď celý souboj ve druhém kole zase začíná od nuly. Jahelku podporuje například starosta Kamenice nad Lipou Ivan Pfaur či ředitel pelhřimovské pobočky firmy Swietelsky Zdeněk Havel.

O pouhé tři a půl % uteklo druhé kolo senátních voleb Josefu Fučíkovi, řediteli pelhřimovské firmy Elpe, který kandidoval za ANO a měl výraznou kampaň. „Pan Jahelka je mediálně známější, což asi bude hlavní příčina. Oddělal jsem si své. Vím, co je to před volbami za martyrium. Kampani jsme dali hodně a ono pochopit myšlenky lidí při volbách je velice složité,“ komentoval pro Deník výsledky prvního kola senátních voleb Fučík. Kontaktní kampaň považuje za velmi cennou zkušenost. Zda a koho z obou finalistů podpoří ve druhém kole, se nechtěl vyjádřit.

Čtvrtý skončil lidovec Tomáš Křišťan, získal 8,07 % hlasů. „V konkurenci Milana Štěcha jsem neměl velké ambice,“ přiznal Křišťan. Na otázku, zda doporučí volit v druhém kole Štěcha, či Jahelku, odpověděl, že zatím se v kruhu KDU-ČSL dohodli, že voličům nechají svobodnou volbu. „Já volit samozřejmě půjdu, ale zatím nejsem úplně rozhodnutý, komu dám hlas,“ doplnil Křišťan.

Alexandra Knapová, Aneta Slavíková

Jihlavský deník,13. 10. 2014, rubrika: Volby, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme