Interview s poslancem Pavlem Severou z TOP 09

Lídr TOP 09 v Pardubickém kraji Pavel severa hostem předvolební debaty

20. 5. 2010 | 22:10

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Příjemný večer, vážení. I dnes je pro vás připraveno Interview Studia STOP. Od mikrofonu vás zdraví ...

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Petr Holub.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Jana Šmídová.

Pozvání do studia Českého rozhlasu 6 dnes přijal poslanec Pavel Severa, který vede volební kandidátku TOP 09 v Pardubickém kraji. Dobrý večer, pane poslanče.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Dobrý večer všem.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Pane Severo, vy jste zkušený poslanec. TOP 09 je ovšem úplně nová strana, tak jsem se chtěl jednak zeptat, jestli už tedy teď má po tom necelém roce stabilní kádr voličů a proč vy jste chtěl začít v nové straně?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, možná bych se měl začít bránit tomu, že jsme nová strana, protože jak vy sám říkáte, už jsme tady celý rok. Ten spěch, který byl při zakládání s ohledem na předčasné volby, tak přešel ve standardní režim a musím říct, že nám přišlo spousta členů v jednotlivých krajích. A pokud se ptáte na příznivce a stabilní podporovatele, tak já věřím tomu, že těchto lidí už máme velké množství. Soudím z toho, že se pohybujeme teďka na jednotlivých mítincích v jednotlivých městech a obcích a po pravdě řečeno, velmi oceňuji a jsem potěšen, že i naši podporovatelé si třeba berou dovolenou a jdou nám 2, 3 dny pomáhat s našimi mítinky a s našimi setkávání s voliči. Tak to jsem, to jsem v minulosti nezažíval. Myslím si, že je to potěšitelné.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

No, tak vy jste v minulosti byl léta výraznou tváří KDU-ČSL. Bylo nezbytné odejít, nešlo se domluvit, nešlo udělat kompromis mezi, když to velmi zkrátím, Svobodou a Kalouskem?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

No, my jsme se o ten kompromis pokoušeli jestli 6 let nebo 7, když to tak odhadnu. A přiznám se, že nakonec jsme zjistili, že to opravdu možné není. Poslední kapkou byl sjezd ve Vsetíně, kdy ta volba byla taková, že z našeho křídla tam prostor nikdo nedostal, bylo to navoleno jednoznačně tak, jak to chtěl Cyril Svoboda a my jsme pochopili, že jiný názor se tam nějakým způsobem nechce, že je potřeba mít klid na práci, a tak jsme nechtěli dělat problémy. A myslím si, že to řešení, kdy jsme odešli a řekli jsme, máte to tady na stole, přejeme vám hodně štěstí, nebudeme vám kazit vzduch tady v KDU a založíme si vlastní stranu. A teď se předvedeme každý zvlášť, tak si myslím, že byl nejlepší, že bychom se navzájem trápili.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže byste to označil jako rozvod, klidný rozvod, nebo jako italskou domácnost, kde létaly talíře? Tak, jak to vidíte s tím ročním odstupem.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já myslím že, já to vidím stejně. Nebylo to ani o nějakém třískání do stolu, nebylo to ani o nějakých rozvodech, byl to poklidný odchod části lidí, kteří měli za to, že program, za který jsme kandidovali v roce 2006, byl rozumný, konzervativní křesťansko demokratický středový. To, co se z toho postupně stávalo, kam se to tlačilo, tak už v souladu s tímto problémem nebylo. A mám pocit, že v tuto chvíli, jak se nalézáme v určitém kritickém období z hlediska ekonomiky, tak nám to trochu dává za pravdu, že musíme se zamyslet i nad některými jinými aspekty, ne jenom nad rozdělováním peněz.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Já jsem byl osobně na tom proslulém vsetínském sjezdu. Cirka před rokem. A je tedy pravda, co jste říkal, že pan Cyril Svoboda si tam dosadil do vedení prostě své lidi, naprosto ten sjezd ovládl. Ovšem už předtím Miroslav Kalousek oznámil, že si zakládá novou stranu. Tak, kde byla ta počáteční iniciativa? Dá se vystopovat někdy v minulosti? Třeba až k těm úvahám Miroslava Kalouska o moravské CSU?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Možná, samozřejmě to byl jeden střípek, který mohl hrát tu roli, kdy některým se nelíbilo, že se berou úvahy o tom, jak dosáhnout, řekl bych, větších možností prosazovat náš program. Když zmiňujete tu variantu CDU-CSU. Ale já bych možná ten zásadní předěl viděl v událostech, které se vázaly k období čtyřkoalice, kdy došlo k naprostému přemetu při volbě lídra. A tehdy vlastně jsme ztratili určitou důvěru, zejména v osobou tehdejšího místopředsedy Cyrila Svobody. Protože tam došlo k tomu, že on se domluvil za našimi zády, lidí z KDU, se domluvil na podpoře s ostatními stranami a v podstatě se nechal zvolit jejich hlasy do čela jako lídr. A možná tam byl začátek toho velmi kritizovaného přeběhlictví. A jestliže ztratíte důvěru, tak to je začátek velkých problémů, kdy potom nevíte, čemu věřit, když se na něčem dohodnete. Já to říkám jako konstatování, já to nevyčítám, protože to je za námi. Ale myslím si, že tam utrpěly ty vztahy velmi.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže vy ty kořeny vidíte v poměrně dávné minulosti, když tedy budeme uvažovat o těch 20 letech svobody. A dá se tedy říct, že KDU odešla a ČSL zůstala?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já bych nechtěl to takhle nazývat, protože každý to vnímá jinak. Samozřejmě ono se tohle klišé používá, je to trošku špičkování. Já znám spoustu slušných lidí a kvalitních lidí, kteří byli v KDU, anebo nějakým způsobem sympatizovali s KDU. Je na každém, aby se rozhodl, jak to cítí a koho chce volit. Přiznám se, že já z principu nikoho z bývalých členů Lidové strany neoslovuju, je to na každém, aby se rozhodnul. A jestli někdo cítí jako více Lidovou stranu nebo Křesťansko-demokratickou unii, je vyloženě na něm. Ale přiznám se, že můj pohled je takový, že v době Josefa Luxe, tak to byla KDU se vším všudy. Potom to bylo období hledání a, řekl bych, v těch posledních letech, kdy už jsem viděli, že ten příklon více doleva má více zastánců, tak bych řekl, že se to klonilo skutečně jenom k tomu ČSL. Ale myslím, že to je nepodstatné o tohle se přít.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A když jste tedy vystoupili, dalo by se říci, se slušným úspěchem, protože předpovědi vám teď říkají 10 procent, to téměř jistě znamená, že se do sněmovny dostanete, tak koho jste vlastně chtěli oslovit a koho jste získali? Protože nepochybně většina vašich podporovatelů teď nejsou bývalí příznivci nebo dokonce členové Lidové strany.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, ten prvotní záměr, který jsme vždycky říkali, tak byl oslovit lidi, kteří mají odpovědnost. Tak, jak se několikrát vyjadřoval Miroslav Kalousek, chceme stranu, která dává lidem rovné šance, nikoliv buduje společnost rovné spotřeby. To, že to oslovuje a v kontextu vážnosti ekonomických krizí, kdy jsme museli napsat takovýhle program, to oslovuje lidi zejména na pravé straně spektra, to je dáno zejména asi tím, že my to myslíme opravdu vážně a nebereme si servítky, neslibujeme populisticky něco nereálného a samozřejmě ta situace, aniž bychom ji nějakým způsobem předpokládali, tak ta ekonomická krize to vyhrotila natolik, že my jsme ty plány museli napsat podle pravdy takové, jaké jsou, abychom si je mohli obhájit.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Já jsem se na to ptal výzkumníků veřejného mínění a ti tvrdí, že většina vašich příznivců podle těch průzkumů, že jsou bývalí voliči ODS či pravice, kteří byli zklamáni z toho, že Topolánkova vláda neprosadila, co slibovala, nebo měla ve volebním programu. To odpovídá i vaší zkušenosti?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já bych to takhle neřekl. Já si myslím, že spousta lidí k nám přichází nikoliv proto, že by nebyli spokojeni s prosazením či neprosazením některých představ a jedné, druhé nebo třetí strany. Ale oni mají připomínky k tomu, že se porušovaly principy. A to je, to se asi nejvíc vyčítá bývalé Topolánkově vládě, zejména tedy v řadách ODS.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Jaké principy?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

No, principy, které nějakým způsobem respektují to, že platí zákony, že jsme si všichni rovni, naráží na ty problémy vnitřní, kmotrovství, velrybáře a podobně. Myslím si, že ti lidé by leccos odpustili, i když se nezrealizoval program, který byl slibován, kdyby se hrálo fér. A myslím si, že tohle bylo hodně viditelné a na tohle ti lidé jsou velmi citliví.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Studio STOP dnes hovoří s poslancem Pavlem Severou z TOP 09. A poslance Pavla Severy se ptáme, jak hodnotí volební kampaň, která je plná prapodivných kousků. Nicméně neškodí vaší straně provokace typu složenky na 120 tisíc? "Vzhledem k nebezpečí, ve kterém se státní finance ocitají, bylo potřebné občany na dramatickou situaci upozornit. Pokud někdo z toho dostal šok, je mi to líto a velice se omlouváme. Ale bylo to nutné upozornit na skutečnosti, o které v těchto volbách jde." Vysvětlil smysl kampaně předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. TOP 09 ostatně upozornila propagačním letákem ve formě složenky na narůstající zadlužení České republiky. V celostátní kanceláři vaší strany prý zaznamenáváte čím dál tím víc kladných ohlasů, aspoň se to praví na vašich webových stránkách. Hodně občanů, zejména těch starších, se vyděsilo, další vás chtějí žalovat, političtí konkurenti mluví o hyenismu. A ti, kdo se tomu jenom smějou, trpce dodávají, ať si to politici, kteří to zavinili, zaplatí sami a v čele těch politiků je tedy Miroslav Kalousek. Tak, co nám k tomu řekne jeho souputník Pavel Severa?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, já myslím, že je potřeba říci, že chápu naprosto všechny, kteří jsou nějakým způsobem pobouřeni, anebo je to vylekalo. Nebylo úmyslem nikoho vylekat, nikomu přivodit zdravotní problémy, leknutí tohoto typu. Pokud se to někomu stalo, je nám to líto, nebylo to úmyslem. Faktem ale je, a vzpomínám si velmi dobře na debatu asi před 3 léty v jednom městě, kde jsem čtvrt hodiny mluvil o stavu našich financí, do jaké míry je potřeba s tím něco dělat a potom se zvedl pán v třetí řadě a říkal, mě státní dluh nezajímá, to zaplatí stát. Ale nám řekněte, kdy nám přidáte 1, 2, 3, kdy nám snížíte daně a podobně. Takže na tom chci dokumentovat, že lidé mají o státních financích a státním dluhu opravdu jinou představu. Kdybychom stokrát poslali leták dlužíte 121 tisíc korun každý, kdybychom psali dopisy, kdybychom to dávali jako inzeráty, nikdy to nikoho neosloví a nikdo to nezaznamenal. Ale forma složenky je opravdu velmi expresivní vyjádření, které zaznamená každý, kdo bere vážně svoje rodinné finance a v zásadě se nám potvrdilo, že lidé zodpovědní jsou. Protože tu složenku vážně brali. Ale bylo by dobře, abychom si tohle uvědomili ve vztahu ke státu. To, že nám volá spousta lidí, víme, že u mnohých to bylo spontánní, protože opravdu to zavnímali negativně, nejsou třeba našimi příznivci. Víme taky, že částečně to bylo organizováno i z jiných stran, je to asi forma předvolebního boje, že nám, že chtěli využít tuhletu událost. My si ale myslíme, že přes veškerá negativa je dobře lidem sdělovat i nepříjemné věci, i když to je formou složenky. Neděláme to proto, že bychom chtěli někoho lekat, vyděsit, že bychom ho chtěli nějakým způsobem dostat do problémů. Děláme to proto, že máme obavu o tuhle zem a už nevíme, jakým způsobem přesvědčit, že plané sliby se nám do budoucna vymstí. Říkáme to možná velmi natvrdo, ale říkáme to s plnou vahou odpovědnosti za budoucnost.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Pane Severo, kdopak to s tou složenkou vymyslel?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já myslím, že to byli lidé z volebního štábu a že to bylo potom rozhodnutí zřejmě Miroslava Kalouska jestli tato forma či jiná.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Vy jste to tedy mysleli jako osvětu, jestli vám dobře rozumím. Ovšem jsou volby, běží volební kampaň, tak jak teď hodnotíte dopady této vaší velice publikované akce na konečný volební výsledek? Neuškodili jste si nakonec, prostě jste určitě dost lidí naštvali.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, my jsme už od začátku, kdy jsme připravovali volební program řekli, že náš program je koncipován tak, že dobrovolně rezignujeme na některé voliče. A to tak, že rezignujeme zejména na ty, kteří nejsou ochotni přijmout suchá fakta o našem stavu, o potřebách šetřit. A myslím si, že mnoho těch, kteří se ozvali díky složenkám, tak patří právě do těchto sfér. Nejsem si jist, jestli to nezasáhlo třeba někoho, kdo nám fandil a tahle forma mu nepřišla, řekl bych, až moc expresivní, ale jsem přesvědčen, že jako upozornění, jako varovný prst je lepší to udělat dnes, nežli za 3 roky voličům říkat, my jsme to podcenili a vy teď nedostanete důchody v takové výši, protože na ně nemáme a budeme škrtat tak jako v Maďarsku. A přiznám se, že kdyby lidé měli povědomost o tom, jak, jaká opatření musela udělat Maďarsko v minulých letech, co čeká Řecko, že tam musí například o 14 let zvýšit věk odchodu do důchodu, tak přece proti tomu tahle složenka je legrace. I když to ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

No, nicméně Řekové chodí do důchodu v 53 letech. To je opravdu unikátní.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

To je unikát a já myslím, že na tom je vidět, že to, co jste už tady zmiňovali, že svým způsobem kdo má tu složenku zaplatit, kdo má zaplatit ten dluh, no, svým způsobem za to samozřejmě mohou politici. Ale v té formě, že byli ochotni ustupovat požadavkům lidí, kteří logicky vždycky budou chtět co nejvíc, kteří budou chtět rozdělovat co nejvíc peněz z toho důvodu, že nenesou zodpovědnost a mnohdy nemají informace. A politici by neměli být jenom politici, ale státníci, kteří umí taky říct občas nepopulární vyjádření ve smyslu na tohle nemáme, to vám nedáme. Takže já si myslím, že kdybychom to zvažovali znova, tak bychom opět nějakou takovouhle formu upozornění zvolili, protože to považujeme za odpovědné, aby to ti lidé věděli.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

No, pane Severo, ale vy jste ve sněmovně hodně dlouho a vezměme ty minulé volby, tak tam všichni ustupovali a vykrádali státní kasu smrští nejrůznějších populistických návrhů. A vy jste jistě pro ně zvedal ruku taky, je to tak?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Ano. Je to tak, a proto my dneska říkáme, že každý nese svůj díl odpovědnosti. A pokud se budeme dohadovat, jestli někdo nese díl 50 procentní, 30, 20 procentní, tak se utopíme v těchto diskusích, které k ničemu nevedou, takže my jasně a zodpovědně říkáme, ano, podíleli jsme se na tom, stejně jako všichni ostatní máme v tom podíl viny. A chceme v tuhletu chvíli se zasadit o to, aby se něco stalo, protože to dál takhle nejde. Takže ano, hlásíme se k zodpovědnosti, ale zároveň máme řešení.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A nebojíte se tedy, že by vám to nějak výrazně uškodilo ve volební kampani?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já to nemůžu úplně odhadnout. Voliči rozhodnou, ale já jsem jezdil 3 dny poté, co byly složenky distribuovány a že bychom se setkávali s nějakými zásadními reakcemi v našem regionu, to tak není. Spíše volají ti nejvíce nespokojení, anebo organizovaní. Nezaznamenal jsem nějaký masový problém.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Ono není až tolik divu, že upozorňujete na stav veřejných financí, protože máte ze všech stran nejpropracovanější program právě pokud jde o záchranu státního rozpočtu. Jiné strany se třeba soustřeďují na něco jiného, vy právě na tohle. A také říkáte, že jsou třeba velice tvrdé škrty, jste v tom jako nejotevřenější. A měly by dosahovat až 80 nebo 90 miliard korun ročně. A převážně by šlo o úspory na sociálních dávkách. To je opravdu nutné? Opravdu jsme na tom tak špatně?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, tady budu trošku chtít upřesnit. Nejsou to pouze škrty na sociálních dávkách. Je to zejména omezení státního aparátu, snížení mezd nebo mzdových prostředků na státní správu, je to omezení výdajů na státní správu jako takovou, to znamená, říkáme první musí začít šetřit stát. To znamená tam se bude šetřit na výdajích na jednotlivá ministerstva, ubude počet lidí v těch ministerstvech. Musí se samozřejmě zmrazit některé sociální dávky, některé se musí snížit. Není normální, abysme vypláceli zhruba 52 procentům lidí sociální dávky. Přece každý druhý tady není sociálně potřebný. Takže bude muset dojít k nějakému prověření a abychom dokázali adresně opravdu dávat peníze tomu, kdo je potřebuje, nikoliv, kdo se tak tváří. A určitým způsobem se na tom státu přiživuje. Potom víme, že aby byla ta reforma vnímaná vážně, tak musí politici šetřit na sobě. Takže navrhujeme samozřejmě snížit platy i politikům. Navrhujeme, aby politické strany si na určitou dobu snížily příspěvky politickým stranám na polovinu. Já vím, že to nezachrání ten rozpočet, ale jako gesto je potřeba to udělat, aby lidé řekli, jasně, tak je to vážný, jdou příkladem. Je nám jasné, že když to neuděláme, tak těch 80 miliard je naprosté minimum. Protože pokud se nám podaří tohleto ušetřit, tak se zhruba do roku 2015 budeme potýkat ještě s nárůstem schodku a teprve po těch 5 letech se dostaneme na vyrovnaný rozpočet. A to jsme ještě nezačali splácet dluhy.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Vy říkáte, že tam jsou různé úspory. Ovšem to těžiště je v sociálních dávkách. Protože když si člověk přečte váš program podrobně, tam se nějakých 20 miliard má ušetřit na důchodech, 10 miliard na dávkách sociální podpory. Dalších 10 miliard plus minus ušetří na podpoře v nezaměstnanosti. A tím už jsme tedy u poloviny, něco pak by mělo dát zdravotnictví, ta státní správa něco přes 20 miliard. Když tak mě opravte, jestli to neinterpretuju úplně dobře. Ale ta otázka zní, vždyť my nemusíme pouze snižovat výdaje státu, my můžeme zvýšit jeho příjmy. Například můžeme zvýšit pojistné pro penze, které se ostatně před rokem snižovalo. Proč škrtat a nezvýšit příjmy, které nakonec v České republice nejsou extrémní ve srovnání s Evropou?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Ano, tahle otázka se nabízí. Souhlasím s tím, že můžeme řešit problémy na výdajové i příjmové straně. A to platí za předpokladu, že bude ekonomika nějakým způsobem růst a bude možno určitým způsobem očekávat, že vydrží, dejme tomu, nějaké vyšší odvody. A to jakékoliv. Ať to jsou na sociální, zdravotní pojištění nebo i daňové. Ale ve chvíli, kdy potřebujeme, aby se ekonomika nastartovala, tak pokud bychom ji zatížili, ty podniky a zaměstnance, nějakým vyšším zdaněním v jakékoliv formě, tak by to také mohlo znamenat, že jim dáme na záda baťoh ve chvíli, kdy se snaží plavat a neutopit se. A mohlo by to mít opačný efekt. Takže dokud se nerozjede zase růst ekonomiky u nás natolik, abychom mohli zvažovat, kde je ten prostor, tak musíme zejména začít v tom škrtání těch státních výdajů. Pokud se nám bude ukazovat, že podniky šlapou a zase se exportuje, vyrábí, snižuje se nezaměstnanost, tak potom můžeme i uvažovat o nějakých úpravách z hlediska daňových kvót. Tam si to umím představit, že ta diskuse může nastat následující rok. To, co je potřeba ale říci, že my jsme hodně závislí na tom, jak se bude vyvíjet situace v Evropě. Exportujeme zhruba, nebo 80 procent našeho HDP je závislé na exportu. Takže my musíme sledovat zejména, co se děje v okolních zemích, zejména v Německu. A tomu musíme přizpůsobit tu strategii. Já jsem si vědom toho, že to vypadá nepopulárně, začít škrtat zejména v oblastech, které jsou velmi citlivé. My nejsme nepřející. Ale to, co jste zmiňoval, my například nejenom, že škrtáme, ale my taky navrhujeme, jak bychom měli motivovat lidi k tomu, aby si zabezpečili například finanční zabezpečení do důchodu. To znamená chceme, aby si lidé mohli odkládat do soukromého spoření více procent, aby mohli přispívat i třeba 2 procenty i svým rodičům a tak dále. Takže těch kroků je daleko více, řešíme nejenom tu příjmovou, ale i tu výdajovou stranu.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

No, nicméně, pane Severo, pokud po volbách budete mít rozhodovací možnost, tak ty restrikce dopadnou v podstatě na každého, je to tak?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Dopadnou asi na každého. S určitou mírou rozdílů, samozřejmě bychom chtěli, aby se to nedotklo těch sociálně nejslabších. Budeme muset řešit adresnost dávek, ale každopádně, abychom to zvládli, a myslím si, že to je i spravedlivé, že každý ponese nějakou míru té zátěže, která nás čeká.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Jsou tady ovšem i jiné povolební scénáře. A ty říkají, že žádné předvolební volby, jakmile se uzavřou volební místnosti, nebudou platit. Protože situace je tak složitá, že nakonec všichni v podstatě budou muset jít tou cestou TOP 09, možná v nějakém oranžovém, modrém nebo jakémkoliv jiném hávu.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, když vám to takhle potvrdím, tak to vypadá, že si hřeju svojí polívčičku. Ale v zásadě to není o tom, že bychom my to takhle vymysleli, ale ta situace taková je a bude nás k tomu tlačit i Evropa po zkušenosti s Maďarskem, s Řeckem a my sice nejsme v tak fatálním problému jako je dneska Řecko, ale bohužel k němu směřujeme, pokud s tím něco neuděláme, tak to za pár let může být stejné. Ten trend je horší nežli současný stav.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže ta vaše opatření, pokud by se realizovala, by ten sešup do řecké reality zastavila?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

To zcela určitě. Pokud my řekneme, nebo pokud splníme minimum toho, co říkáme, a to jest, abychom neprohlubovali dál schodek a dostali se zhruba během nějakých 5 let na vyrovnaný rozpočet, tak se nám nesníží ani rating, nesníží se nám příliv investic, protože bude vidět podnikatelské prostředí, že to máme pevně v rukách a že víme, co s tím, horší by bylo, kdybychom se tvářili, že se nic neděje, tak pak samozřejmě na to zareagují burzy, trhy a budeme mít problém vysvětlovat, jak to chceme zvládnout, když každý ví a odhadne, co to udělá za 2, za 3 roky.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Ale je tady jedna čistě ekonomická námitka. Pokud člověk sníží státní výdaje, tak také může ohrozit přece hospodářský růst. I když stát, řekněme, utratí o 80 miliard korun méně, tak HDP automaticky klesne o víc než 2 procenta. Není tedy ta vaše strategie příliš riskantní? Budete tvrdě škrtat a dovedete zemi ke krachu.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Ano, já beru tuhle námitku. A proto musím říci, že je rozdíl mezi tím, když bychom chtěli seškrtat investiční peníze, peníze, které nějakým způsobem do budoucna můžou generovat zisk a můžou sloužit, anebo jestli budeme škrtat peníze, které se projídají, rozhazují. To znamená my nechceme omezovat peníze na vzdělání, nechceme omezovat peníze na výzkum, nechceme omezovat peníze na investice, chceme omezovat ty peníze, které se, řekl bych, falešně vydávají na takzvané sociálně slabé, ačkoliv to sociálně slabí nejsou, jenom se tak tváří a podvádějí. A chceme ušetřit na nabobtnalé státní správě, která čerpá zbytečně moc finančních prostředků a nejsou to ty investiční peníze. Samozřejmě, může to částečně přinést několik nezaměstnaných, ale na to máme taky recept. Chceme, aby se lidé co nejrychleji rekvalifikovali, aby měli povinnost 20 hodin veřejně prospěšných prací. A to není o tom, že bychom ty lidi chtěli nějak honit bezdůvodně. My to nebereme, jako že to je trest, naopak v mnoha případech ten člověk, když bude mít povinnost vykonat 20 hodin veřejných prací, tak to znamená, že mu dáme taky najevo, že o něj stojíme, nebude se cítit opuštěný, vykořeněný, nebude sedět doma smutně, ale prostě bude mezi lidmi a bude taky tu situaci řešit. A samozřejmě to bude i motivační pro všechny, kteří uvidí, že samozřejmě být nezaměstnaný neznamená sedět doma. Vidíme to oboustranně jako přínosné.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Jestli tomu tedy dobře rozumím, tak vy tedy připouštíte riziko, že škrty veřejných výdajů mohou ekonomice uškodit, ovšem vy tomu chcete předejít ambiciózním plánem veřejných investic.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

My si myslíme, že to neuškodí, ale že to může samozřejmě znamenat několik lidí, kteří ztratí místo ve státní správě, případně že nenajdou ihned místo jinde. Nemyslíme si, že by to destabilizovalo tu situaci. Krom jiného jsme přesvědčení, že to, co my chceme dělat ve státní správě, tak v tuto chvíli dělají podnikatelé naprosto běžně. Když se zeptáte některých podnikatelů, tak oni vám řeknou, my abysme vydrželi, tak jsme ze dne na den snížili mzdy o 30 procent, abysme přežili a dali jsme lidem vybrat, buď vás 50 propustíme, anebo vám všem o 30 procent snížíme mzdy. A prostě to je realita. Takže nemůžeme se domnívat, že když něco podobného uděláme ve státní správě, tak že to nezvládneme. Určitě to zvládneme, že to bude znamenat větší požadavky na ty, kteří zůstanou ve státní správě, to ano. A já myslím, že to si přejeme, aby úředník byl výkonný, přesný a tak je možné, že díky tomu, že ubudou někteří lidé ve státní správě, tak bude ten zbytek těch výkonných bude více zaplacen. A možná to přivede daleko schopnější lidi do státní správy, a to si také přejeme.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Pane Severo, když hovoříte s voliči na Pardubicku, uznávají, že státní dluh je nejdůležitějším tématem do voleb a bojí se třeba oné řecké reality? Nebo se nejvíc bojí, a to nám tady hodně potvrdili i lídři jiných stran, kteří byli hosty Českého rozhlasu 6, nezaměstnanosti a ztráty sociálních jistot?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

My jsme dneska ráno jen tak z legrace si říkali u výtahu, že naším dalším volebním lídrem je premiér řecké vlády. Aniž bychom to chtěli, byla to nadsázka. Já si myslím, že v kontextu toho, co se děje ve světě, jak Evropská unie zachraňuje euro a co s tím dělá řecká vláda, tak to lidé vnímají, ale nejsem si jist, jestli bych mohl vyjádřit, že to je jejich prioritní zájem. Oni spoléhají dle mého soudu na politiky, že zavčas rozeznají problém a budou ho řešit. Já bych spíš se podepsal pod to, pokud mám mluvit za Pardubický kraj, tak tam vnímáme samozřejmě nezaměstnanost jako zásadní, máme tam problém s některými nedokončenými projekty, ať už to jsou silnice, anebo je to zdravotnictví, kde valná část veřejnosti nesouhlasí s tím, co tam teďka krajský úřad vymýšlí za koncepci zdravotnictví, jak chce spojovat nemocnice a má to trošku chaotický průběh. Takže pokud bych měl já mluvit za Pardubický kraj, tak takhle.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Studio STOP dnes debatuje s Pavlem Severou z TOP 09. A hned se ptáme. Pan prezident Václav Klaus označil vaši stranu za nebezpečí pro demokracii, protože nemá jasnou ideologii. Jak byste mu na tuto kritiku odpověděl, prosím, máte šanci, třeba vás bude poslouchat.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, já bych musel říci, pane prezidente, myslím si, že vaše obavy jsou liché. Abych vám je rozptýlil, tak tady vám jsem schopen dát volební program, mohu vám představit několik lidí z TOP 09, kteří umí svoji problematiku zdůvodnit tak, jak ji chceme řešit. Máme tady spoustu lidí, kteří jsou z komunální úrovně zkušenými starosty a zcela určitě nemůžete očekávat ze strany TOP 09 nezodpovědné kroky, protože tady jsou lidé, kteří mají za sebou, ať už na celostátní úrovni, nebo komunální úrovni spoustu kroků, které museli zdůvodňovat svým voličům.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A ta prezidentova kritika je míněna tak, že stranu TOP 09 vlastně tvoří několik jedinců, kteří zatím rozhodují víceméně o všem a není tedy jistota, že když teď zvolím stranu s pravicovým programem, jestli se ona třeba během příštích 14 dnů, díky tomu, že se jinak rozhodne vedení, nezmění v levicovou stranu. Nemám tady záruku toho tradičního členstva. Například u ODS bych se nedočkal, že se z nich stane z týdne na týden zcela levicová strana.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

No, tak já nevím teď, jak odpovědět jinak než říci, že tu jistotu nemáme nikdy nikdo u nikoho. Ale protože vidíte, kdo v té straně TOP 09 je a máme v čele naprosto jasně se profilujícího politika Karla Schwarzenberga, tak si myslím, že občané cítí, že to nebezpečí tady nehrozí. Já bych mohl zmiňovat, že v minulosti se zase stalo to období opoziční smlouvy také takovou skvrnou, kterou zřejmě nebudeme chtít opakovat. Já bych si přál, aby tady byla vyprofilovaná politická scéna na levou a pravou, aby politici byli předvídatelní. Ale to také představuje požadavek, aby volební kampaň byla rozumná, sliby byly realistické, aby se tady nedělo to, že se tady na billboardech dočítáme lži a osočování a prostě negativní kampaň dominuje v jedné politické straně více nežli program. A pokud bychom se dočkali takového rytířského souboje jako ideje a program, tak by pak možná i pan prezident měl menší obavy, protože by viděl, že skutečně v těch stranách je mnoho lidí, kteří umí navrhnout určitá opatření, která tato země potřebuje. A já jsem přesvědčen, že TOP 09 s tisícemi starostů v zádech a se zkušenými politiky, ať už celostátní nebo komunální úrovně, bude stranou zodpovědnou.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A už jste řekli, pane Severo, s kým půjdete či nepůjdete do vlády? A než dostanete slovo, tak my jsme stejnou otázku položili místopředsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové z ODS.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Teď vyšel průzkum společnosti Factum Invenio. Tam z toho nevyplývá, že by ODS nějak posilovala, ovšem ani neoslabuje, ovšem vychází z toho, že pravice jako celek by mohla mít v povolebním výsledku většinu. Pravicí se tedy myslí kromě ODS a TOP 09 také Věci veřejné a KDU-ČSL. Považovala byste tento výsledek za vítězství pravice?

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/

--------------------

Nepovažovala. Nepovažovala, protože to je velmi nejisté. Já jestli mám z něčeho opravdovou hrůzu, tak je to z opakování volebního patu roku 2006, který i takhle, jak mi to teď nastiňujete podle tohoto průzkumu veřejného mínění, tak se dá nazvat, že to je patem. Ty při..., netušíte vůbec, která strana nakonec, byť teď říkají, že jsou pravicové, tak třeba Věci veřejné vůbec nejsou stranou, s kterou bychom měli kdokoli nějakou zkušenost potom už v té praktické politice. To znamená, jak oni se budou stavět tedy k těm jednotlivým otázkám programovým. Potom též k personálním. Zda bude možno vytvořit nějakou vládu, která má šanci v tom složitém období, které je před námi. To utáhnout a vydržet taky. To je tedy velmi zapeklité.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Předvolební průzkum veřejného mínění, které se na nás řítí každodenně, v podstatě mají jeden společný jmenovatel, a to je právě ten naznačovaný pat. Vždycky jde o pár procent, o pár mandátů v tom přepočtu. Takže v tuto chvíli se zdá, že snad nejstabilnější by byla velká koalice. Co byste si o tom, paní Němcová, myslela?

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/

--------------------

Rozhodně nejsem přítel velké koalice. Já si neumím představit po personální stránce, když začnu tímhle, jakoukoli spolupráci s Jiřím Paroubkem. Když už bych odhlédla od toho, že já k němu nedůvěřuji, tak představa, že by mu mohla důvěřovat ODS poté, jaké s ním učinila zkušenosti v tomto volebním období, kdy řada dohod, které byly uzavřeny, tak nebyly splněny, tak to je první limit, který si kladu. Druhý, který má určitě stejnou váhu, je ten programový. Cokoli, co posloucháme i v té ekonomické části od sociálních demokratů, tak se rozchází s tím, co si představuje, že by pro Českou republiku bylo dobré, že si představuje ODS. Takže já si ji neumím vůbec představit.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A v čem by mohla být tedy ta alternativa? Porazíte levici, co bude potom?

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/

--------------------

No, a potom vám zbývá ten zbytek, o kterém tady teď můžeme vést debaty, kdo se opravdu do sněmovny dostane a kdo nedostane. Některé průzkumy favorizují Lidovou stranu, že se tam dostane, jiné jí říkají, že nemá šanci. Čili cokoliv teď řekneme, tak jsme nutně na vodě. Kdyby bylo na mně, kdybych si mohla já říct za toho stavu, který je, s tím, že vím, že máme poměrný volební systém, že musím počítat s tím, že vznikne tak jako tak vláda koaliční, která bude zatížena řadou kompromisů, tak pro mě by byla přijatelná představa ODS, TOP 09 KDU-ČSL. To by byla přijatelná představa.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Představuje si místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A my ve studiu Českého rozhlasu 6 hovoříme s lídrem TOP 09 pro Pardubický kraj Pavlem Severou. A dáváme mu stejnou otázku jako paní Němcové. S kým půjdete po volbách do případné vládní koalice?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, já myslím, že naprosto zřetelné je, že nejbližší asi programově je nám program ODS. Náš program je, řekl bych, odvážnější, říkáme mnohé věci daleko víc natvrdo, ale v zásadě bychom se asi v mnoha aspektech bez problémů shodli. To, co možná by naráželo na určité problémy v případě ODS, tak to je otázka některých personálií. Ale to je otázka, kterou ODS se snaží řešit. A držíme jí palce, aby se vypořádala s těmito problémy uvnitř ODS. To, co vidíme u dalších stran, ČSSD, tak jak slibuje a navrhuje, tak je naprosto nereálné, aby s ČSSD, kterou má v tuto chvíli na starosti pan Paroubek, tak s tou si neumíme představit, že bychom našli společnou řeč. To budeme raději v opozici, protože bychom se nemohli podílet na vládě, která by vedla skutečně do řecké cesty. Z těch dalších stran o KDU byla řeč. Já myslím, že KDU pokud se bude držet nějakých zásad a principů, které budou navazovat na rozumné kroky v ekonomické oblasti, tak také bychom asi našli společnou řeč. Věřím, že pokud se dostanou do sněmovny, že tam budou zvoleni lidé, kteří budou slyšet na tu odpovědnost. A jinak s komunisty to nebudu hodnotit, to nepřipadá v úvahu a pokud bych se měl vyjadřovat k programu Věcí veřejných, tak tam se přiznám, že se neumím vyjádřit, ten program je pro nás takový pořád nejasný, neuchopitelný z toho důvodu, že, teď to nechci urazit, ale já to tak použiju, aby to bylo srozumitelné. Jakoby pejsek s kočičkou navařili nějakou nabídku, ta nabídka oslovuje široké spektrum lidí, ale my se přiznáme, že to neumíme vyhodnotit, jestli to je doprava, doleva, budeme trošku asi čekat, co z toho vzejde.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A teď si představme, že skončí volby, 4 středové nebo pravicové strany, které teď byly vyjmenovány, budou mít většinu, a vy teprve budete muset zjišťovat, jestli Věci veřejné jsou spíše pravicová, středová strana, nebo že to jsou čistí populisté, myslíte si, že je možné v dohledné době sestavit vládu, kde by tato strana figurovala?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Těžká otázka. Pro nás je to opravdu velká neznámá a máme z toho obavy. Určitým způsobem nás to zneklidňuje, protože to je opravdu velká neznámá. Já nevím, jak bych to nazval, takže jakákoliv, jakékoliv skládání vlády se subjektem, u kterého vlastně netušíte, co z toho vzejde, je vždycky skokem do tmy a jak se k tomu vyjádřit v tuhle, říkám svoje pocity, protože opravdu nevím.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Vy jste mě poněkud zarazil, že hlavním jaksi bodem úvah o kooperaci s ODS byly personálie. Tak když to teď velmi zkrátím, tak s Topolánkem ne a s Nečasem ano?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Ne. To bylo myšleno tak, že sama ODS má svoje vnitřní problémy, kdy se snaží určitým způsobem překlenout problém vlivu kmotrů a určitých lobby uvnitř. A my bychom samozřejmě rádi spolupracovali s ODS, která bude řízena politickou reprezentací, nikoliv aby byla zpoza nějakých sekretariátů a zezadu řízena vlivem nějakých podnikatelských lobby nebo kmotrů. Protože by to bylo jednak smrtící pro jakoukoliv koaliční spolupráci, tak je to i velmi ohrožující pro samu ODS a ona si to v tuhletu chvíli uvědomuje velmi ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže si myslíte, že ODS je teď na dobré cestě?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já bych si chtěl přát, aby jí vydržel ten, řekl bych, entusiasmus, že jsou ochotni s tím, a schopni, něco dělat. Jestli se jim to podaří, do toho nevidím, protože nevidím přesně poměry, jaké jsou v ODS. Je tam spoustu vlivů, je tam zejména vliv z Prahy a víme, jaká situace v Praze je složitá. Kdo tady nějakým způsobem do toho mluví. Takže nemají to jednoduché a já bych si přál, aby se jim podařila tak, řekl bych, očista, obměna, obroda nebo jak to nazvat. Bylo by to dobře i pro tuhle zemi.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A když se bavíme o těch vztazích mezi stranami, tak mě napadá jedna taková detailnější otázka. Vy tedy, jak víme, jste volebním lídrem na Pardubicku. To je kraj, kde jsou lidovci tradičně silní, pocházel odtamtud i Josef Lux. A tak jsem se chtěl zeptat, jak to teď vypadá v těch tradičních lidoveckých vesnicích v okolí třeba Litomyšle nebo Letohradu, kde tedy skutečně jsou nejsilnější stranou, koho tam ti místní lidé volí? Zůstali věrní těm tradičním černým barvám, anebo přece jen udělali stejný krok jako třeba vy nebo pan Kalousek?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Je to případ od případu. Kdybych byl velmi upřímný, tak znám rodiny, ve kterých manželka volí TOP 09, manžel volí Lidovou stranu, jsou rodiny, které jako celek se přihlásili k tomu, že fandí a volí TOP 09, jsou tradiční rodiny, které řekly, jsme u lidovců tak dlouho, že nemáme důvod to měnit, vydržíme. Takže nelze paušalizovat, ale to, co je potěšitelné, jezdíme, lepíme vedle sebe plakáty na billboardový plochy, potkáváme se na mítincích, mluvíme spolu a myslím si, že jsme schopni vedle sebe existovat. Už jenom proto, že cítíme, že každá z těch stran má určitou skupinu voličů, kterou může oslovovat a může ji prostě nějakým způsobem nabídnout svůj program. Se spoustou lidí se setkávám nadále bez problémů, ať jsou to lidé, kteří byli členy, anebo byli sympatizanty Lidové strany, ať jsou to starostové, nadále spolupracujeme, řešíme spolu problémy, takže já jsem rád, že s těmi, kteří chápali hloubku těch, řekl bych, potíží vzájemného soužití, tak jsme schopni nadále řešit potíže a nevracíme se do minulosti. Je to, řekl bych, potěšitelné v tom smyslu, že málokdy narazím na někoho, kdo by určitým způsobem nemohl si se mnou popovídat. A to si myslím, že je dobře do budoucna.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže ve vašem kraji vládne idyla?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

No, nenazval bych to idylou. Samozřejmě najdete lidi, kteří ani v minulosti, kdy jsem byl ještě členem Lidové strany, si se mnou jaksi nerozuměli, měli jsme odlišné názory, tím spíš si dneska nerozumíme. Ale kdybych to měl paušálně zhodnotit, tak necítím, že by se vztahy nějak zásadně zhoršily, prostě každý vidíme svět jinýma očima, každý si myslím, že může přispět k tomu dobrému tam, kde je. A věřím, že to nakonec i takhle dopadne. Že to každý splní.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Vy sám jste z Litomyšle. V takových těch vesnicích v okolí, jako je třeba Dolní Dobrouč, určitě znáte každého, takže stále tam můžete jezdit na posvícení, není to tak, že místní lidovci řeknou, pana Severu už tady nechceme?

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Ani jelítko mu nedáme.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, podívejte se, já pocházím z Litomyšle, což byla vždycky nejsilnější bašta lidovců v celém kraji. Když nikde jinde, tak tam jsme vyhrávali volby komunální. Velmi silná pravice tam je, takže tam to je taková laboratoř a mně se tam nadále žije dobře, zvou mě na akce, na který jsem byl zván i v minulosti. Je fakt, že některá posvícení nestíhám, protože teď jezdím i na mnohé akce, které pořádají naši členové. Přiznám se, že máme jednoho člena, který dělá na jatkách a dělá velmi dobrou tlačenku, takže já musím vždycky volit, jestli na tlačenku našeho člena, anebo jestli na posvícení. Ale jestli se ptáte na to, jestli se můžeme nadále potkávat, ano, teď jsme chodili po vesnici, která je vyloženě lidovecká, potkal jsem se tam s naším předsedou bývalým a popovídali jsme si 20 minut, já jsem šel dál s letáky a popovídat si lidmi, on šel dál sekat trávu a rozešli jsme se jako kultivovaní lidé, tak to mě potěšuje, že jsme schopni to takhle vidět a pokud někdo na nás útočí na centrální úrovni, teď mám na mysli Cyrila Svobodu, tak to určitě není obrázek celé lidové strany. Já to vnímám jinak.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže teď nám zbývá už jen pár minut, ale dostáváme se k poměrně závažnému tématu. Končí značně netypická sněmovna, ona dokonce skončí tedy až den před volbami, jak jsme se dozvěděli v úterý. V té sněmovně měli pravice a levice stejný počet hlasů a o všem rozhodovali přeběhlíci. Byla to jistě i pro vás, nejen pro nás voliče, zcela unikátní zkušenost. Anebo jste už něco podobného zažil a co by se mělo stát, aby už ta situace, která opravdu byla velmi složitá, se neopakovala?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak, aby se neopakovala, tak by to znamenalo narovnat volební systém, který by byl spravedlivý ve svém důsledku a nebyla tam ta přepočítací klauzule Dontova čísla.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

To se ale nestihne.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

To se nestihne. Nicméně musíme se o to pokusit hned v dalším období, protože ty patové situace právě přináší tenhle systém, kdyby, kdyby v minulosti ODS a ČSSD tento systém neupravili, tak jsme minulé období měli, tuším, 106 hlasů na pravici a neřešili jsme to. K tomu, co říkáte přeběhlíci. Já nesouhlasím s tím názvem, který média přejala a začala používat. To je termín, který vymyslel, myslím, Jiří Paroubek. Já jsem přesvědčen, že kdyby Jiří Paroubek měl tu sílu někoho získat, tak to udělal taky, ale bohužel se mu to nepodařilo. Bohužel se to podařilo pravici. Jestli lidem, kteří nesouhlasili s formou práce a praktikami Jiřího Paroubka a odešli, jestli jim říkat přeběhlíci, anebo lidé zodpovědní, to je otázka. Pokud by se ukázalo, že někdo změnil názor díky tomu, že za tím byly peníze, tak samozřejmě je to špatně. Ale jestliže to někdo udělá proto, protože nesouhlasí s praktikami ve své vlastní straně, tak si myslím, že to je vrchol i odpovědnosti a odvahy to říci a nést následky.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Takže z vašeho pohledu to bylo nejlepší ze špatných řešení. I za tu cenu, že nakonec se našli jiní přeběhlíci, kteří tu vládu potopili.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

To je realita. Já když si vzpomenu, jak nás kritizuje předseda ČSSD Paroubek, že jsme vládli s pomocí přeběhlíků, vždyť vzpomeňte si, jak končila vláda, ve které byl v čele pan Paroubek. Vždyť on se s nikým nebavil, přeběhl s celou ČSSD ke komunistům a všichni přeběhlíci z ČSSD hlasovali s komunisty proti vlastní koalici, tak co nám tady chce vykládat, že přeběhlíci jsou něco špatného? Zavedl to on. Já myslím, že v tomhletom smyslu je potřeba vidět tu realitu velice, velice do šířky.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Vy jste nám říkal před začátkem rozhovoru, že se také chcete na něco zeptat. To jste myslel vážně?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

To jsem myslel vážně. Já mám takový problém. Protože každý den na setkání s voliči děláme takové losování, máme na Facebooku určitou soutěž. Teď je tam například otázka a kdo ji zodpoví dobře, může být vylosován na eurovíkend zájezd do Budapešti, aby se podíval, co to znamená ta opatření ekonomická.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Proč ne rovnou do Atén?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

No, minule to bylo do Berlína, tak teďka zase do Budapešti. A protože my to vždycky losujeme s někým, kdo je nezávislý, někoho z občanů poprosíme, tak já to tady v tuhle chvíli poprosím vás. Ti soutěžící, kteří se přihlásili, tak mají pořadová čísla 689 až 810. Já nevím, kdo za těmi čísly se skrývá, vy to také nevíte, tak poprosím vás, paní, jestli byste řekla jedno číslo v tomhle, v té řadě a to bude vítěz.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

689 až 810?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Ano.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže 807.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Perfektní. Takže číslo 807 vyhrává eurovíkend v Budapešti a já večer zjistím, od svého kolegy asistenta, kdo to je, kdo se přihlásil a dostal tohle číslo. Tak já děkuji.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tak, to byl úplně netradiční závěr našeho Interview Studia STOP, jehož hostem byl poslanec Pavel Severa z TOP 09. Pavel Severa, připomínáme, vede kandidátku strany v Pardubickém kraji. Tak nám ještě prozraďte, kam bude ten víkend příště? Když teď to je do Maďarska, tak na Island třeba?

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Ne, první byl do Paříže, potom byl do Berlína, do Vídně, teďka je do Budapešti a potom tam, myslím, že bude víkend v Krkonoších, abychom zase podpořili cestovní ruch v Krkonoších, v naší zemi. A myslím si, že tam budou ještě nějaké eurovíkendy, tuším, že je tam Istanbul. Takže kdo sleduje www stránky Pardubického kraje TOP 09, může soutěžit. A může se zapojit do této hry. Myslím si, že to je příjemné osvěžení, ty otázky nejsou těžké, většinou to lidé uhodnou.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže my se zapojíme do té předvolební a volební hry a v tuto chvíli vám děkujeme za prognózy a za názory a za zkušenosti a zase někdy na shledanou na vlnách Českého rozhlasu 6.

 

Pavel SEVERA, poslanec /TOP 09/

--------------------

Děkuju za pozvání a věřím, že se uslyšíme v dobrých časech.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Techniku měla na starosti Helena Málková a od mikrofonu se loučí ...

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Petr Holub.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Jana Šmídová. Na slyšenou.

 

 

ČRo 6, 20. 5. 2010, Pořad: Studio STOP

Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme