Husák: Zákon odstraňující tuny zbytečných papírů prošel Senátem

Komentář poslance Jana Husáka

28. 7. 2011

Novela zákona č 90/1995 o jednacím řádu Poslanecké sněmovny schválená ve sněmovně v polovině června nyní úspěšně prošla i Senátem ČR. Senát se ve středu 20.7.2011 rozhodl novelou nezabývat a tím pádem byla de facto schválena.

Pokud novelu podepíše i prezident, tak se mimo jiné ve sněmovně ušetří každoročně více jak 20 tun papíru, který se každý rok vyprodukuje v Poslanecké sněmovně na kopírování dokumentů celé sněmovny.

Mým cílem, jako jednoho z předkladatelů novely, bylo uspořit peníze ze státního rozpočtu, zároveň šetřit životní prostředí a využít reagovat i na stávající pokrok v oblasti informačních technologií. Nyní je technicky realizovatelné, aby bylo použito namísto dosavadního administrativně náročného a finančně nákladného doručování sněmovních tisků poslancům v listinné podobě použito při doručování prostředků výpočetní techniky.

S informatiky poslaneckého klubu TOP 09 a STAN jsem vyvíjel nový Informační systém legislativního procesu, který by tuny papírů ušetřil. Téměř vše bude v tomto systému k dispozici elektronicky a Poslanecká sněmovna ušetří až pět milionů korun ročně za náklady na kopírování.

Novela dále přináší další techniko-legislativní novinky umožňující efektivnější a levnější práci sněmovny. Jsou ji mi například pořizování záznamů o jednání výborů, které budou stejně jako ostatní sněmovní tisky poslancům doručovány pouze v elektronické podobě. V souvislosti s úpravou doručování sněmovních tisků se zpřesňuje běh lhůt pro projednání návrhů zákonů zamítnutých (resp. vrácených) Senátem a přijatých zákonů vrácených prezidentem republiky. Poslední úpravou, která nesouvisí s elektronickou podobou sněmovních tisků, je úprava práva přednostního vystoupení. Nově může přednostně vystupovat poslanec, který je předsedou politické strany nebo hnutí, k nimž příslušejí poslanci, kteří jsou členy klubu ustanoveného na začátku volebního období.

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

parlamentnilisty.cz, 28. 7. 2011

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme