Husák: TOP 09 sehrála roli zprostředkovatele

Rozhovor s místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09 a STAN

20. 4. 2011

--------------------

Hned další poslanec je už teď naším hostem. Jan Husák, poslanec TOP 09, dobrý den.

Dobré ráno.

--------------------

Pane poslanče, tak jenom v reakci na to, co jste slyšel, že píší občané České republiky a diváci Studia 6. Jak vám je?

--------------------

Tak není to pro mě zas takovým překvapením, protože celá politická scéna velmi znervózněla naše občany. A naším cílem při těch jednáních nebo ještě předtím, než jsme odešli na ta jednání, bylo právě to získat důvěru občanů a snažit se o to...

--------------------

Promiňte, reagují už na ty výsledky.

Prosím?

--------------------

Nevím, jestli si to špatně nevykládáte, co ti lidé píší. To, co jsme se vám tady snažili ocitovat.

--------------------

Oni reagují právě na ty výsledky.

--------------------

No, je to tak. Reagují na ty výsledky. A samozřejmě s tím, že vnímají to celé období, které přivedlo tuto vládu do vládní krize. A samozřejmě jsou ti občané nespokojeni s tím, že země je zmítána neustále v nějakých problémech a kauzách.

--------------------

Promiňte, občané jsou nespokojeni s tím, na čem se dohodla včera koalice, tak to pojďme probrat teď konkrétně s vámi. Jan Kubice, jakým bude podle vás ministrem vnitra? My už jsme tu několikrát dnes připomínali rok 2006, Kubiceho zprávu, soudní spory se sociální demokracií. To, že pak Jan Kubice odešel kvůli sporům vlastně s Občanskou demokratickou stranou, respektive její části. A to, že dnes je majitelem bezpečnostní agentury. Bude to dobrý ministr vnitra?

--------------------

Určitě to bude ministr vnitra, který je odborníkem, člověk, který jde do této funkce s určitou odbornou erudicí. A podle informací, které mám zprostředkovány, tak je to člověk, který je čestný, který dokáže stát za svým, a dokáže se vypořádat s věcmi, které budou jeho úkolem právě v jeho funkci.

--------------------

Stejně jako nový ministr dopravy Radek Šmerda, která dlouhá léta působil na ministerstvu obrany v pozici různých poradců či náměstků v dobách, které jsou v podstatě takovými temnými dobami ministerstva obrany.

--------------------

Radek Šmerda odešel na ministerstvo dopravy nebo vybral si ho pan ministr Bárta. Byl jedním z jeho předních spolupracovníků. A Radek Šmerda byl nominován právě Věcmi veřejnými. My jsme si nedělali právo na to, abychom   nějakým způsobem zpochybňovali tyto nominace v rámci té dohody nebo v rámci jednání byla uzavřena ta dohoda s tím, že tento post obsadí právě Věci veřejné. Co se týče jeho působení na ministerstvu obrany, nejsem přesně obeznámen s podrobnostmi, které by měly vést k tomu, aby nemohl vykonávat tuto funkci. Je to člověk, který, o kterém vím, že pracoval ve státní správě v těchto vysokých funkcích, a proto si myslím, že je to člověk s určitou zkušeností a zná procesy, které ho, které bude řešit a o které bude naplňovat na tomto ministerstvu.

--------------------

Můžete nám jenom tak ilustrovat, jakou roli vlastně sehráli vyjednavači TOP 09 při tom řešení vládní krize v tuhle chvíli, nebylo to nakonec tak, že TOP 09 jenom stála bokem a říkala: "Pánové a dámy z ODS a Věcí veřejných, vyříkejte si to."

--------------------

Ne, ne, ne. To v žádném případě. TOP 09 plnila roli, roli vyjednavačů, kteří se snažili přimět obě dvě další politické strany ke shodě a zejména k tomu, aby to jednání bylo ukončeno kompromisem tak, aby mohla pokračovat dále tato vláda ve svém programu a v reformních krocích. Co se týče role, tak to byla role, která byla rolí uklidňující a usměrňující to jednání k nějakému výsledku. V každém případě naši představitelé zasáhli do toho jednání tím, aby došlo ke shodě na některých jménech, která byla předmětem jednání, a to zejména třeba v případě pana Kubiceho, kde bylo velmi těžké se dohodnout na tom, která z těch jmen, bylo jich tam zhruba 10, bude to jméno, které bude přijatelné.

--------------------

Pane poslanče, vy jste poměrně dost hlasitě volali po "deabelizaci" vlády a státní správy. Josef Dobeš, ministr školství, poměrně dost úzce spojený s ABL, zůstává na své pozici. Jste v klidu?

--------------------

Co se týče pana Dobeše, tam hlavním argumentem pro setrvání v jeho funkci bylo dokončení projektu státních maturit, který je před dokončením. A Věci veřejné velmi usilovaly o to, aby tento projekt dokončil právě ministr Dobeš.

--------------------

No, dobře. A pak se bude z vlády poroučet  nebo jak tomu máme rozumět?

--------------------

To nebylo předmětem těchto jednání. V podstatě cílem těch jednání bylo dosáhnout nějaké shody a je faktem, že post pana ministra Dobeše bylo, byl jedním z klíčových bodů, byl to bod, o které se to jednání vedlo velmi dlouho. A nakonec tedy došlo ke kompromisu, a to na základě toho argumentu, který jsem zde sdělil, to jsou ty státní maturity.

--------------------

Co Alexandr Vondra? Budete ještě tak hlasitě trvat na tom, aby ho premiér odvolal z vlády nebo aby odešel Alexandr Vondra?

--------------------

Co se týče Alexandra Vondry, my jsme nezměnili svoje stanovisko. Trváme na svém, ale zásadně jsme odmítali, aby řešení postu pana Vondry bylo spojováno s touto vládní krizí, protože nebylo přímo její součástí.

--------------------

Takže stále TOP 09 chce odchod Alexandra Vondry, ale někdy třeba za nějaké dny, týdny, měsíce? Upřesněte to.

--------------------

V podstatě jsme teď vyloučili toto jednání z jednání K12 s tím, že to jsou věci, které je možné řešit v budoucím období, a jak sdělil pan premiér, tak další hodnocení ministrů, případně další personální změny by měly být na pořadu do dvou měsíců, a to je do zhruba do toho června, kdyby znovu o to vláda požádala o důvěru.

--------------------

Jan Husák, poslanec TOP 09. Děkujeme vám, na shledanou.

Děkuji.

Hezký den.