Husák: Aukcí rozhýbeme zmrzlý trh

Komentář poslance Jana Husáka

16. 3. 2012

Přes 630 tisíc obyvatel České republiky nemá přístup k vysokorychlostnímu internetu vůbec nebo jen omezeně, přes jediného lokálního poskytovatele. Tuto nepříznivou situaci má zvrátit chystaná aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání, kterou bude na podzim 2012 pořádat Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Do 3 let by pak měly mít vysokorychlostní internet všechny „zastrčené“ obce, do pěti let má být pokryto celé území České republiky. pokud však Čtú neprovede aukci kvalitně, negativní důsledky poneseme minimálně dalších 15 let.

Strach je namístě. ČTÚ už jednou pochybilo a výsledkem jsou přemrštěné ceny za mobilní služby.

Před více jak 10 lety byly udělovány frekvence na mobilní internet 3. generace (3G). Ani po deseti letech ale není pokryto celé území České republiky. Máme dokonce horší pokrytí než například v chudším a hornatějším Rumunsku. Předseda podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák chce nyní zabránit, aby se tato negativní situace znovu zopakovala: „Při aukci na frekvence po analogovém vysílání nyní musíme zajistit rovné podmínky pro všechny účastníky, ale i vytvoření prostoru pro vstup nového mobilního operátora. Jeho aktivity na našem území by nepochybně vedly k rozhýbání zamrzlého trhu s mobilními službami a následně i ke snížení nehorázně vysokých cen za volání, které tu máme“ konstatuje Jan Husák. Podle Husáka musí ČTÚ pro nového operátora zajistit sdílení infrastruktury stávajících operátorů, uložit stávajícím operátorům povinnost národního roamingu nebo prosadit povinnost velkoobchodní nabídky. „Jedině tak můžeme i v době krize nového operátora nalákat“, shrnuje Jan Husák.

Prioritou jsou dosud špatně pokrytá území. Pomůže to snižovat nezaměstnanost.

Celkové pokrytí vysokorychlostním internetem bude postupné. „Nejprve musíme vysokorychlostní internet zajistit diskriminovaným oblastem, které jsou v rámci běžné komerční nabídky špatně pokryty. Jen v kraji Vysočina se jedná až o 20 % obcí, které jsou doslova odříznuté od vysokorychlostního internetu, podobně jsou na tom například Znojemsko, Bruntálsko či Karlovarsko. Jednoduše není možné, aby obyvatelé všech méně obydlených lokalit byli odříznuti od kvalitního připojení, které jim konečně umožní začít pracovat v oblasti internetové ekonomiky, jejíž součástí jsou e-shopy, práce z domu, atp,“ jmenuje důvody Jan Husák. Ročně totiž přináší internet českému hospodářství kolem 130 miliard Kč (3,6 % HDP) a roste o 12 % ročně. „Je tak možné, že s příchodem vysokorychlostního internetu do těchto krajů vzniknou i nová pracovní místa, což je v době krize jednoznačné plus,“ zdůrazňuje Jan Husák.

Do 30 měsíců po uskutečnění aukce tak musí být kvalitní vysokorychlostní internet k dispozici na 95 % území okresů, jež jsou nyní špatně pokryty a mají menší hustotu obyvatel, do 5 let pak musí být pokryto celé území bez výjimek.

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl