Husák: 7 rad, jak se nenechat napálit Českou poštou

Zabránil jsem hromadnému rušení pošt a chci tomu nadále bránit… Jak? Téměř 2 roky jsem tlačil na Českou poštu, Český telekomunikační úřad, podával připomínky, snažil se prosadit změnu v zákoně.

4. 10. 2013

Až se konečně nyní v červenci 2013 povedlo přesvědčit Poslaneckou sněmovnu i Senát, aby se k mému návrhu přidaly. Moje mise ale nekončí a i nadále chci poukazovat na nešvary Česká pošty!

Proč? Protože vedení České pošty místo aby zlepšovalo své služby, raději vyhrožuje zavřením pošt. Ztráta pošty může být pro mnohé menší obce znamenat katastrofu - odříznutím od informačního světa, ztrátou pracovních míst, ztrátou služeb, na které jsou odkázáni zejména starší občané či podnikatelé. Chci Vás požádat o důvěru i v dalším volebním období bojovat za zájmy zákazníků proti zájmům molochu Česká pošta. Než budu moci prosazovat své návrhy legislativní cestou, zde je několik tipů, na co pozor při jednání s Českou poštou.

1. Nestihnete dojet pro doporučený dopis, protože pošta ve Vašem bydlišti má otevřeno příliš krátce.

Nemusíte se tam ani obtěžovat jezdit! Na internetu si najdete telefon pobočky, kde máte zásilku uloženou, Zavoláte tam a požádáte o přeposlání na pobočku, která je nejblíž Vašeho pracoviště. Většinou další den si ji můžete pohodlně vyzvednout. Dobrá zpráva je, že toto přeposlání je zdarma.

2. Nenechte se zastrašit, Česká pošta Vám už nemůže jen tak zavřít pobočku.

Dosud však mohla. Zabránil jsem tomu prosazením změny v zákoně. Nyní do počtu poboček může nově mluvit česká vláda. Ta stanovuje minimální počet poštovních provozoven dle návrhu Českého telekomunikačního úřadu. Pokud by pošta chtěla pobočku přece zavřít, musí hledat nový způsob provozování pošty a dohodnout se s Vaším starostou.

3. Nebojte se provozování poštovních služeb v obchodě, v hospodě či na úřadě.

Pokud jste zejména z malé obce a na poště je malý provoz, je ekonomičtější poštu provozovat novým způsobem -  na úřadě, v obchodě, v informačním centru či v hospodě. Podle toho, co ve Vaší obci dobře funguje. Například hospoda má většinou otevřeno do noci, a tak se Vám zlepší dostupnost k Vaší zásilce. V zahraničí se to skvěle osvědčilo.

4. Nespokojte se s tím, že Česká pošta nechce uznat platby běžnými platebními kartami.

 Šli jste na poštu zaplatit několik tisíc například za dálniční známky a pošta Vám odmítla zaplatit běžnou platební kartou? Česká pošta si hraje na monopol. Pokud to jde, zakupte si zboží či službu jinde, ale zároveň napište vedení České pošty a Českému telekomunikačnímu úřadu a požádejte je o urychlenou nápravu. V tomto nemá jeden osamocený poslanec na ně páku. Čím nás bude víc, tím rychleji dojde ke zlepšení služeb.

5. Trvejte na dodání zásilky domů, pokud je tato služba zaplacena.

Česká pošta uloží poštovní zásilku na pobočce bez toho, aniž by před tím u adresáta doma nebo v sídle jeho společnosti vykonala standardní pokus o dodání. Pouze zanechá výzvu k vyzvednutí uložené poštovní zásilky. Takový postup je přitom v rozporu i s evropskou  směrnicí. Zavolejte na pobočku a dožadujte se faktického dodání.

6. Neakceptujte špatné služby České pošty.

Podle evropské poštovní směrnice došlo od ledna 2013 k liberalizaci evropského poštovního trhu. Už ani na malé zásilky do 50 g nebo s cenou do 18 Kč nemá pošta monopol! V zákoně jsme odstranili další právní a ekonomické bariéry, které bránili vstupu jiných podnikatelů na poštovní trh. Nejste-li spokojeni s Českou poštou, hledejte lepší konkurenci.

7. Volte poslance, kteří za vás budou bojovat.

Kandiduji na poslance opět za TOP 09, jsem na 7. místě jihomoravské kandidátky a Váš hlas je pro mě a TOP 09 velmi důležitý. V případě, že v příštím období budu ve Sněmovně pracovat, budu za Vás i nadále bojovat proti zvůli molochu zvaného Česká pošta.

Jan Husák
bývalý poslanec

parlamentnilisty.cz, 5. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme