Hudeček: Vracíme vám Prahu připomíná, komu město dříve patřilo

Rozhovor s primátorem hlavního města Prahy Tomášem Hudečkem

3. 10. 2014

Ve vaší kanceláři visel nápis, že Prahu spravíte. Když ji teď vracíte, je spravená?
Slogan Vracíme vám Prahu připomíná, komu město dříve patřilo. Vazby jsme zpřetrhali, smlouvy vypověděli, počínaje Výstavištěm a konče Taiko na Staroměstském náměstí. Dnes se rozhoduje v dialogu. Dřívější slogan Spravíme Prahu byla motivační věta pro nastavení dlouhodobého plánování. Daří se ho realizovat přes Institut plánování a rozvoje a kontakty s odborníky.

Ještě máte heslo, podle něhož Prahu nedáte kmotrům, komunistům, fízlům a estébákům. S kterou stranou byste po volbách chtěl spolupracovat?
Ani v tomto volebním období jsme neuměli komunikovat s KSČM jako s extremistickou stranou. Některé jiné strany si podle mě v kampani pletou letošní rok se situací v roce 2010, kdy o osudu Prahy rozhodovala velmi úzká skupina lidí. Strany se přitom snaží vyvolávat dojem, že situace je nyní stejná jako tehdy. Mám intenzívní pocit, že voláním po další změně bychom se vrátili k pořádkům před rokem 2010. Neumím se vůbec dohodnout se sortou lidí napojenou na prominenty bývalého komunistického režimu, ani s těmi, jimž se říká kmotři. Za bezprecedentní a velice alarmující považuji antikampaně reklamní lobby, napojené na dřívější poltickou reprezentaci.

Má to volič číst tak, že minulý režim spojujete s ANO a kmotry s ODS?
Ano. Každý Pražan ví, kolik která práce bere času. Snaha o bagatelizaci problémů slogany Prostě to do zítřka uděláme v kombinaci s vůdcovským typem strany podle mě představuje pro naši demokracii krok zpět. Několikrát jsem už zmínil, že koalici s hnutím ANO vnímám jako nepravděpodobnou. Za klíčové pro směrování Prahy mezi vyspělé západní metropole považuji nové Pražské stavební předpisy. Strany, které je hodlají měnit, nepovažuji za vhodné ani do diskuse, ani do koalice. Pak je tu velké množství sdružení. Většina z nich vznikla rozpadem ODS, mnozí se tak kandidaturou za bizarní uskupení snaží udržet své kšeftíky. Na výběr tedy moc nezůstává, udělám vše pro to, abychom byli hlavní silou, která bude určovat koalici.

V roce 2010 jste předchůdcům vyčítali, že před tehdejšími volbami určili výdaje města na mnoho let. Neděje se teď trochu něco podobného, když začínají investice, jako je čistička, zóny placeného stání, Radlická radiála, je problém s odpadky?
Po jednom tedy. Čistírna odpadních vod je problém, který jsme zdědili. Kvůli hrozícím sankcím od Evropské komise na nás bylo stavbu zadat, podle mě se to mělo stát už dávno. Projekt mohl být hotov, nikoli zahajován. U Radlické radiály stále běží diskuse o tom, zda to má být ve nynější variantě, anebo z ní má být městský bulvár. Odpady mají stejný systém, svážejí je Pražské služby zhruba ve třech čtvrtinách Prahy. Další politická reprezentace teprve rozhodne, zda to tak bude dále, nebo ne. Žádné zavázání bych tam neviděl. A co ještě?

Rozšíření zón placeného stání za miliardu korun.
Systém byl dohodnut s městskými částmi, na ty existující je dlouhodobá koncese. My připravujeme řešení s pětiletou smlouvou na provoz, teprve tím srovnáme smlouvy s těmi, které byly podepsány dříve. Neděláme nic z toho, co naši předchůdci. Snad žádnou smlouvou jsme následující politickou reprezentaci nesvázali. Důsledně na to dbám.

Jak budete řešit opencard?
Je to stabilizovaný systém vložený do městské akciové společnosti Operátor Opencard. Ta na základě cenové výhodnosti předloží nové politické reprezentaci tři možné varianty. Buď Praha zůstane u současného systému, který stojí jednotky miliónů korun měsíčně. Nebo přejde na levnější kartový systém, což Pražané nepocítí, jen dostanou jinou kartu. Anebo přijde s řešením pokročilých technologií, mobilních telefonů a také s levnější variantou.

EMoneyServices, dodavatel opencard, přerušila s městem jednání. Není možné, že přestane poskytovat podporu a systém zkolabuje?
Obě strany v opakovaných jednáních nalezly variantu společné cesty. Přerušení jednání na dobu voleb vnímám jako pozitivum.

U opencard čelíte obžalobě. Už víte, kdy má začít proces? A co když špatně dopadne?
Asi myslíte tu kauzu, jejímž hlavním vyšetřovatelem je lídr hnutí ANO v Českém Krumlově, který své obvinění opsal ze seminární práce studenta 1. ročníku. Nedávno to soud ohodnotil jako plagiátorství. V té kauze zprávy od právníků jsou takové, že se soudce důkladně seznamuje se spisem a že řešení a další postup budou nastíněny na konci roku. 

Petr Janiš

Právo, 3. 10. 2014, rubrika: Praha - Střední Čechy, str. 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme