Hudeček: Svoboda ztratil sílu

Rozhovor se zastupujícím pražským primátorem Tomášem Hudečkem

27. 5. 2013

Uvědomujete si, že TOP 09 si pučem a příklonem k levici prohrála budoucí volby v Praze? Nynější dění bude považováno za odstranění muže, který chtěl zlikvidovat kmotry, a proto byl smeten.

Správně jste napsal „chtěl“. Pan docent Svoboda bohužel ztratil vyjednávací sílu uvnitř vlastní strany. Na začátku koaliční spolupráce tu sílu ještě měl, společně se podařilo prosadit nový územní, takzvaný metropolitní plán. V posledních měsících jsme už spolu nedokázali prosadit téměř nic.

Podle Bohuslava Svobody vám jde jen o moc a zviditelnění, ODS vám vyčítá i časový skluz s metropolitním územním plánem, současné dění má jen odvést pozornost, můžete to vysvětlit?

Moc je v politice důležitá, bez ní nic neprosadíte. Nejlépe to dokládá právě situace pana docenta Svobody. Ztratil v ODS moc a už se nepovedlo nic pořádného prosadit, bohužel. Metropolitní plán zatím běží podle plánu, má být hotový do konce roku 2015 a není důvod, proč by tomu tak nemělo být.

Vystupujete proti zdražení jízdného MHD, za rok je to podle vás jediný návrh předložený dopravním podnikem. Kde vidíte možnosti úspor nebo získání peněz?

V možnosti prolongace dodávek nových tramvají a rozložení jejich financování. Samozřejmě kromě zvýšení efektivity fungování samotného DPP.

Nebylo by lepší přiznat, že tunel Blanka je nesmysl, a stavbu prostě zastavit a peníze využít na smysluplnější projekty?

Jsme ve fázi, kdy je lepší to dostavět. Logicky nejlevnějším řešením je stavbu zasypat, ale je otázka, jestli po proinvestovaných 25 miliardách je toto obhajitelné.

Co uděláte se Spořilovskou? Genocida obyvatel Prahy zde probíhá doslova v přímém přenosu. Nebo to pro vás bylo téma ke zviditelnění, když jste se mohl tvářit, že to musí řešit ODS?

Na Radě hlavního města jsem předložil materiál, který uložil Útvaru rozvoje města zpracovat studii zakrytí Spořilovské. Dalším úkolem, který před radou leží, je zajistit projektu financování. Efektivní se jeví kombinace lehkého a těžkého zakrytí, kterou můžeme realizovat dříve než těžké zakrytí.

Několik vašich kolegů pochází z Evropských demokratů Jana Kasla. Profesně by vám jistě mohl velmi pomoci s metropolitním plánem. Máte v úmyslu pozvat jej ke spolupráci?

S panem Kaslem úzce spolupracuji. Podílí se na transformaci Útvaru rozvoje města a na transformaci územního plánování. Pan Kasl chtěl jít podobným směrem jako já dnes, ale nepovedlo se mu to pro odpor ODS. 

E15, 27. 5. 2015, rubrika: Události, str. 3

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme