Hudeček: Řekl bych, že jsem primátorem z nutnosti

Rozhovor se zastupujícím pražským primátorem Tomášem Hudečkem

24. 5. 2013

Primátor Svoboda tvrdí, že jeho odvolání bylo celostátní akcí TOP 09. Nakolik jste konzultovali a jednali podle plánů stranického vedení?

Jsem v pravidelném kontaktu s předsedou Karlem Schwarzenbergem, který je právě v Abú Dhabí. Volá mi ve dvoudenních intervalech, naposledy ve středu večer. S prvním místopředsedou, ministrem financí Miroslavem Kalouskem jsem v kontaktu jednou za 14 dní, o vývoji ho informuju.

Praha má jen šest radních. Jak myslíte, že to dlouho potrvá?

Věřím, že rada bude doplněna do 14 dnů. Věřím, že na pokračujícím zasedání zastupitelstva bude už po jednáních s ODS a ČSSD jasné, jak bude rada fungovat. Vyjednáváním jsme všichni ztratili spoustu času.

Poté, co jste ODS poslali do opozice, je dohoda s ní ještě možná?

Zatím jsou v opozici všichni mimo TOP 09. Pokud ODS dostane alespoň trochu rozum a dostojí tomu, co tvrdí, tedy že pravicová koalice je ta správná, z logiky věci a podle volebních výsledků bychom mohli k nějaké variantě dojít. Ale v takové chvíli TOP 09 rozhodně požaduje post primátora a většinu v radě.

Jaká varianta má pro vás prioritu?

Mají ji věcné body, které se s ODS nepodařilo dojednat. Je ale otázka, jestli to nebylo kvůli vnitřním rozporům, které byly mezi radními. Pokud by se změnili radní, může být varianta s ODS mnohem víc průchozí pro věcné návrhy.

A budete v případě ČSSD ustupovat personálním požadavkům? Objevily se už pochybnosti o vaší radní Evě Vorlíčkové.

Ještě jsem s ČSSD nejednal, teprve začneme. Varianty jsou různé. Dokážu si představit menšinovou radu TOP 09 i v případě nedohody duhovou koalici a v posledním stadiu koalici s ČSSD, ale jsme na začátku.

Vyřadil jste se sám z možných kandidátů na primátora. Proč?

Z jediného důvodu. Vystudoval jsem regionální a územní rozvoj. Tomu rozumím a myslím si, že v tom oboru má moje práce největší smysl. Pokud bych někdy došel do stadia, že bych mnohem více rozuměl financím než územnímu rozvoji, což se mi zatím v životě nikdy nestalo, tak bych o tom mohl uvažovat, ale v nejbližší době to asi nehrozí.

Jste tedy jakýmsi primátorem z nouze?

Ano, ale zavání to příliš jménem mého kolegy ze zastupitelstva Jiřího Nouzy. Spíš bych řekl, že jsem primátorem z nutnosti.

Petr Janiš

Právo, 24. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme