Hudeček: Pražská ODS jedná podle pokynů kmotrů

Rozhovor s náměstkem pražského primátora Tomášem Hudečkem

Kmotři ovládají většinu pražských zastupitelů za ODS. Výsledkem může být to, že hlavní město ztratí kontrolu nad územním plánem v Praze 7-Bubnech a investoři si na místě prosadí vlastní zájmy. Šéf pražské ODS a primátor Bohuslav Svoboda s tím navíc nic nezmůže, řekl v on-line rozhovoru pro TÝDEN.CZ náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09).

22. 9. 2012

Zastupitelstvo hlavního města stáhlo hlasy ODS, ČSSD a KSČM z jednání návrh na změnu územního plánu v Praze-Bubnech. Krátce poté jste se nechal slyšet, že v blokování jednání o změně územního plánu jsou cítit snahy ódéesáckých kmotrů. Můžete to upřesnit?

Podobná situace byla v pražských Letňanech. Byla tam na území stavební uzávěra a soud ji zrušil, protože město nekonalo. To znamená, že v tuhle chvíli je velké území v Letňanech necháno napospas jakémukoliv rozvoji. V podstatě si tam mohou podle územního plánu stavět, jak chtějí. V Bubnech je to stejné, a pokud nebudeme konat, může se situace zopakovat. Soud může stavební uzávěru v Bubnech zrušit, protože město nekoná. Tohle opakuji dlouhou dobu a říkám, že musíme udělat studii, musíme začít konat. Předkládal jsem zadání změny v červnu, najednou však přišlo z Prahy 7 otočené stanovisko, přitom předtím do té doby dvakrát souhlasili, nechali vypracovat studii a účastnili se jednání. Najednou přišli, že se jim to nelíbí, že to nechtějí a že jsou proti. Já jsem to stáhl, předložil jsem studii dopravní infrastruktury, ale ve čtvrtek přišli a řekli, že ne. Já se na to pozorně koukal. Žene to starosta Prahy 7 Ječmének. Já se mohu domnívat, že je to kvůli Natlandu, protože nejspíš se tento investor bojí, že na jeho území nebude vhodná zástavba.

Pro projednání územního plánu v Praze-Bubnech hlasovalo pouze pár zastupitelů za ODS a primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Většina pražské ODS byla proti. Je to důkaz, že primátor ztrácí ve své straně podporu?

Ve čtvrtek to bylo první nejslabší hlasování, kdy s primátorem byli jen tři další zastupitelé. Proto mám pocit, že se to hroutí. Ale nevím, co bude dál. Možná to byla jen vyostřená situace. Já jsem myslel, že alespoň nechají ten tisk projít diskuzí. Abych ukázal, jak si starosta Ječmének vymýšlí, že je tam evidentní nějaký zákulisní záměr. Ale oni to nepustili ani do toho projednání.

Jak teď budete postupovat?

Já tu změnu územního rozvoje v Bubnech předložím zase v říjnu. Předpokládám, že se ta situace v ODS nějak ustálí. Ve čtvrtek to bylo vyhrocené. Bém tam přišel z ničeho nic. Najednou tam přišli Ječmének s Bémem, předtím tam nikdy nebyli.

Co se stane, když se váš návrh neprojedná včas?

Nás netlačí žádný faktický termín. Nás tlačí to, že dřív nebo později se může stát to samé, co v Letňanech. A to by byl naprostý konec. To by bylo stejné, jako kdybychom prošustrovali dřív třeba Smíchov. Nebylo by tam rozhodně to obchodní centrum a nebyla by tam taková čtvrť, jaká tam je teď. Vznikl by tam chaos, každý by si tam prakticky mohl postavit, co by chtěl.

A nevíte, co chce vlastník s tím územím udělat?

Tam jsou tři hlavní vlastníci. Orco, Natland a České dráhy. Vzniká studie, z níž já jsem měl předložit dopravní část. Tu jsem předložil. Došlo k jednání komise o studii, během něj tam byla přítomná i Praha 7. Není pravda, že by nebyla pozvaná, Ječmének lhal, když říkal, že tam nebyl přizván. Byl tam zván vždy. Proto mi to připadá jako evidentní politický zájem, protože on lže. Na těch komisích bylo projednáváno, jak by ta čtvrť v Bubnech měla vypadat. A co jsem viděl já, tak to vypadalo velmi dobře.

Ale ti vlastníci se evidentně svými tahy se zastupiteli za ODS snaží schválení změny územního plánu zdržet, aby soud mohl stavební uzávěru zrušit a oni mohli s územím provést vlastní plány. Nevíte, jaké jsou?

Konkrétní zájem já nevím. Ale podle mých zkušeností je takovéhle měnění názorů - ještě ke všemu na Praze, kde vládne velká koalice - znakem nekalostí. Ale to se dá špatně poznat. Je to vždy o tom, že jedna paní povídala...

Když to bude pokračovat a ODS bude blokovat návrhy, na kterých jste se shodli v radě města, nebojíte se, že se koalice rozpadne?

My uděláme všechno pro to, aby se nerozpadla.

Jak se vám pracuje, když víte, že váš koaliční partner nepodporuje ani vlastního primátora?

No, není to nic příjemného.

Hovoří se o tom, že ho budou chtít jeho odpůrci v pražské ODS po krajských volbách vyměnit. Víte o tom něco?

Já si to přečetl v novinách. Nevím o tom nic.

Dokonce se ke mně doneslo, že by křeslo primátora mohla získat TOP 09. A to místo byste mohl prý obsadit vy.

To je nesmysl. To není náš cíl.

-kab-

tyden.cz, 22. 9. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme