Hrůza, prohlásila ministryně v ghettu

Je to opravdu hrůza. Těmito slovy včera krátce po poledni zhodnotila situaci v Předlicích ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Do Ústí přijela na pozvání města, které musí řešit časovanou bombu - vybydlovaná ghetta soukromých domů.

23. 4. 2013

Jeden dům se v Předlicích zřítil loni při rabování železa z jeho nosných zdí a zabil jednu ženu, další objekty musely být vyklizeny kvůli neobyvatelnosti a nebezpečí. Hrozí, že se zřítí. Podle seznamu stavebního odboru bude muset město 20 takových domů zbourat a radnici to bude stát desítky milionů. „V průměru jeden dům přijde na 700 až 800 tisíc korun,“ řekl ministryni jeden z úředníků magistrátu.

„A kolik že tady žije lidí?“ zajímala se Müllerová v ulici Beneše Lounského. Právě z této lokality muselo loni na podzim kvůli špatné statice domů odejít šest rodin.

„Osobně jsem se seznámila s tím, jak bydlí lidé na ubytovnách v Předlicích. Jsou to skutečně neutěšené poměry, které je třeba změnit. Za zásadní tady považuji spolupráci veřejné a státní správy. A samozřejmě také přístup samotných obyvatel,“ podotkla po návštěvě Müllerová.

Jasný recept na problémy města ale ministryně nepřivezla. Prý ani nemohla, bydlení je v působnosti ministerstva pro místní rozvoj. „To má za úkol do 31. prosince letošního roku předložit vládě návrh komplexního řešení sociálního bydlení,“ řekla mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová.

Do této koncepce mělo ministerstvo sociálních věcí navrhnout řešení dostupnosti a udržitelnosti bydlení sociálně ohrožených skupin lidí. „Jako nejvhodnější se jeví přijetí samostatného zákona, který by měl mimo jiné definovat pojem bytová nouze, podmínky pro vydání osvědčení o bytové nouzi, jeho časovou platnost a další věci,“ přiblížila další plány návrhu chystaného řešení Filipiová.

Náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová je s výsledkem návštěvy, kde se řešilo i čerpání dávek na bydlení či omezené kompetence města při řešení problémů v soukromých domech, spokojena. „Paní ministryně slíbila, že se našimi problémy bude zabývat a hledat řešení. Pro nás je důležité, že přijela, podívala se do problémových lokalit. Je třeba o těch věcech nejen mluvit z Prahy, ale i vidět je. To návštěva splnila,“ řekla Kailová. Místní ale nečekaná návštěva příliš nezajímala. „Kdo to je? Ministryně práce a sociálních věcí? Aha, Kailová tu už jednou byla,“ řekl jeden z mužů.

Andrea Angermannová

Mladá fronta DNES, 23. 4. 2013, rubrika: Severní Čechy, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme