Heger: Zrušení regulačních poplatků bylo nešťastné

16. 12. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátor

Celý brífink ministra zdravotnictví sledoval spolu s diváky ČT 24 i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Dobrý den.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý den.

Moderátor

Pane poslanče, je asi jasné, že vy, coby opozice, asi nenajdete mnoho společných témat se Svatoplukem Němečkem. Aspoň se tedy neshodnete v jejich hodnocení. Nicméně, shodnete se alespoň na něčem pozitivním, co tedy Svatopluk Němeček dosáhl během svého působení?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Zcela určitě. Myslím, že to, jak jsme deklarovali, že budeme konstruktivní opozicí, tak pokud jde o zdravotnictví, jsme to zcela určitě splnili. Musím pochválit pana ministra zejména v tom, že nesmetl ze stolu úplně všechno, co na tom ministerstvu bylo uděláno v minulosti. Samozřejmě zrušil regulační poplatky, to je věc, která je nešťastná. Připravila zdravotnický rozpočet, který stále zápasí s penězi, asi o 5 miliard korun. Ale na druhou stranu to, co bylo vydáno v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, jako takzvaná transparenční novela, tak tam byla řada věcí zamýšlená a připravená už za naší vlády. Například zveřejňování smluv nebo zákaz pojišťoven, aby uplácely klienty, aby k nim přešli, byť třeba třetími osobami. Tak to je správné. My jsme také od svých předchůdců přebírali některé věci, které jsme viděli jako pozitivní. Zdravotnictví je samo o sobě strašně složitý resort. A jestli se pracuje tímto způsobem, tak má přeci jenom o něco větší šanci být lepší než v předchozích letech.

Moderátor

Zrušení regulačních poplatků. Vy říkáte, že je to nešťastná věc. Na druhou stranu pan ministr Němeček tedy říkal, že se nepotvrdily ty prognózy, že pacienti zaplaví ordinace. Vychází z dat VZP. Jaká data máte Vy? Má pravdu pan ministr?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Pan ministr má z části pravdu. Ta data VZP jsou předběžná a opravdu ukazují nárůsty jenom v některých segmentech. Zcela jistě u praktických lékařů, kterýžto segment ta data příliš nezohledňují, ale ukazují nárůsty například u vytížení léčeben dlouhodobě nemocných. To se očekávalo. Opravdu nějaké masivní změny nejsou, kromě těch, že zmizelo 5 miliard ze systému. To je to podstatné, na co jsme upozorňovali.

Moderátor

Dá se říci, že tu regulační funkci poplatky de facto neplnily?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Plnily. Ukázalo se, že ten pokles byl dlouhodobě asi o 10 % u záchranek, u pohotovostní služby ještě podstatně větší, ale k nějakým skokovým změnám opravdu nedošlo ani při zavedení těch poplatků ani při zrušení. Maximálně se to pohybuje v jednotkách desítek procent.

Moderátor

Pan ministr Němeček pozitivně hodnotil na svém působení takovou možná z ekonomického hlediska zdánlivou drobnost a to zpřístupnění léčebného konopí. To je záležitost, proti které Vy jste, nechci říkat vystupoval přímo, ale byl jste k ní během svého působení víceméně skeptický. Za jak zásadní průlom to považujete?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím si, že začátek, implementace zákona, byl velmi nešťastný. Podle mého odhadu k nějakému masivnímu rozšíření konopí nedojde. A ani to není pro medicínu žádoucí. Zdravotnictví má k dispozici systém, který kontroluje drogy, které se předepisují jako léky. Je to takzvaný opiátový recept, na který se předepisuje. Snaha zprůchodnit konopí jakožto ne drogu, ale téměř jako standardní léčivo, naráží ani ne tak na kontrolu, ta byla dopracovaná, takže nějaké zneužití možné není, ale naráží na cenu konopí, která i po tom, co se ministerstvu podařilo vysoutěžit novou agenturu, klesne asi jen na polovinu. Takže ta léčba zůstane extrémně drahá. Podle mého názoru i názoru odborníků je vhodná zhruba pro maximálně tisíc, dva tisíce pacientů v republice. Zatímco promonenti si představují, že se tím bude léčit čtyřicet tisíc pacientů a že droga se stane, byť je to měkká droga, velmi rozšířenou i mezi relativně málo nemocnými lidmi. Ten proces je velmi složitý právě proto, že kontrolních mechanismů je mnoho. My jsme na to měli, když ten zákon byl schválen, asi tři čtvrtě roku. Od té doby už uplynulo mnoho času a postupuje to pomalu dopředu, ale ne nějakým raketovým tempem. Přesto, že to předepisování je možné, tak se zatím týká jenom jednotek lékařů.

Moderátor

Leoš Heger hodnotil působení Svatopluka Němečka na ministerstvu zdravotnictví. Děkujeme za to. Hezký den.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Děkuji za pozvání. 

zdroj: ČT24, 16. 12. 2015

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme