Heger: Zdravotnictví chybí 5 miliard z poplatků

10. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátorka

V Událostech místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a exministr Leoš Heger. Přeji dobrý večer.

Leoš HEGER, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý večer ze suchého Hradce Králové.

Moderátorka

V předchozích letech, včetně těch, kdy jste byl ministrem, končilo zdravotnictví v minusu, až kolem 5 až 6 miliard. Udělal byste něco jinak, ať už třeba u poplatků nebo u státních plateb?

Leoš HEGER, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /TOP 09/

Zcela určitě. Já bych byl proti rušení poplatků, protože těch 5 miliard ročně zdravotnictví chybí a bude chybět nastálo, dokud poplatky nebudou nějakým způsobem zrevitalizované. Jinak vývoj je celkem zákonitý. V tom roce 2008 došlo k obrovskému propadu, který se stupňoval a vyvolal velmi těžkou krizi ve zdravotnictví, která se projevila sociálními nepokojemi a akcemi typu Děkujeme, odcházíme. A pak postupně po roce 2010 se začalo trošku stabilizovat, už rok 2013 byl téměř vyrovnaný z pohledu zdravotních pojišťoven a letos ty 2 miliardy navíc ukazují, že se to lepší a máme tady konečně nějakou dobrou zprávu.

Moderátorka

Ano, platby za státní pojištěnce vláda v posledních letech navyšuje, kdyby na to opozice měla reálný vliv, podpořil byste Svatopluka Němečka, který žádá víc peněz, anebo Andreje Babiše, který zastává názor, že v systému je financí dost?

Leoš HEGER, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /TOP 09/

Já si myslím, že navyšování je věcí celé vlády, není to věcí ani ministra zdravotnictví, ani ministra financí, kteří jsou většinou proti sobě v tomhle ohledu. Je to klíčové politické rozhodnutí, jaké chceme mít zdravotnictví a jak rychlý rozvoj do zdravotnictví vpustíme. Nakonec to, co říkal pan redaktor o nových technologiích, tam existuje pořád obrovské napětí a každým rokem je poptávka větší a větší. Takže těch 5 miliard z poplatků definitivně chybí. Na druhou stranu je tady jakési zvyšování vnitřní efektivity systému, který v tom období, kdy já jsem byl na ministerstvu, se dobývalo velmi bolestně. Ale ta efektivita se mírně zvýšila, zlevnily se léky, zredukovala se lůžková kapacita tam, kde nebyla úplně nezbytná a podobně, takže s tímhle tím vínkem to zdravotnictví běží dál. Přece jenom bych řekl, že když se podíváte z jiného pohledu, než je pohled ministra financí a bilance zdravotních pojišťoven, ty jsou samozřejmě klíčové, tak je tady ještě pohled poskytovatelů péče. Tam ta nervozita panuje velká jak v nových technologiích, tak v platech, které stále nejsou na té úrovni, které já jsem slíbil, že budou. Je na čase, aby tam dospěly.

Moderátorka

Děkuju, že jste byl naším hostem. Hezký večer.

zdroj: ČT 24, 9. 8. 2015

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme