Heger: Vzdělávání zdravotních sester musí dávat smysl

30. 8. 2016

Od příštího roku se podle nového návrhu zákona chystá ve vzdělávání zdravotních sester změna, podle které by jim oproti současnému systému stačila střední škola a rok nástavby. Dnes musí zdravotní sestry absolvovat vysokou školu. Změna by se týkala současných studentů zdravotnických oborů, ale i těch, kteří studovat teprve začnou.

(editovaný rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátor

Když jsem pročítal komentáře v novinách, které reagovaly na vyjádření ministra zdravotnictví, tak mě zaujal jeden v deníku E15 od Adély Čabanové, který říká: „Nebylo by od věci říct to při schvalování novely ve sněmovně otevřeně. Chtěli jsme vysokoškolsky vzdělané sestry, ale zjistili jsme, že na takovou úroveň zdravotních služeb nemáme peníze, a tak teď vábíme do zdravotnictví alespoň ty žačky, které by se na vysokou školu nedostaly.“ Ztotožnil byste se s tím?

Leoš Heger, místopředseda /TOP09/

Je to celkem komplikovaná záležitost. Celý problém nevidím v absolutním stupni vzdělání, jakého sestry dosáhnou. Vidím ho v nejednotnosti. Od roku 2004, kdy ten nový zákon vznikl, se hovořilo o tom, že je u nás trochu nesmyslný dvojkolejný systém. V něm může sestra získat kvalifikaci buďto po maturitním studiu na jakékoli střední škole a dalších třech letech na vyšší odborné škole, takové nástavba střední školy. Na druhé straně může získat kvalifikaci jako bakalářka po tříletém studiu na vysoké škole. Tato dvoukolejnost se pokládala za nesmysl a byla snaha to sjednotit. To se ale nepodařilo. Teď ještě přichází ministerstvo zdravotnictví s třetí možností. Sestra by vystudovala střední zdravotní školu s maturitou a potom měla jednoroční nástavbu, která doplní čtyři roky povinného evropského vzdělání. Pak by se stala kvalifikovanou sestrou. Pan ministr zdravotnictví Němeček má pravdu, že praxe je důležitá. Samozřejmě je ale důležité, na jaké vzdělání se ta praxe nasazuje. Jestliže budeme mít tři možnosti, jak to vzdělání započít a dokončit a budeme si myslet, že jsou všechny ty možnosti stejné, tak devalvujeme vysokoškolské studium. Jestliže si myslíme, že některé z těch tří druhů studia, jsou lepší, tak bychom tu praxi měli upravit a například sestrám nejvyšším bakalářským studiem umožnit rychlejší nástup do specializace nebo naopak pomalejší nástup bazálním sestrám. Po deseti letech se to samozřejmě vyrovná, ale mít jedno povolání takto rozštěpené na tři možnosti, jak do něj vstoupit, je trošku atypické.

Moderátor

Zase na druhou stranu, ta rozštěpenost, což i sám konstatujete, tady existovala doteď. Samy sestry si v diskusních fórech na internetu stěžují, že nemocnice nereflektovaly to, že mají vysokoškolský titul, že jim ta vysoká škola v praxi k ničemu nebyla. Může to být pravda?

Leoš Heger, místopředseda /TOP09/

Může to být pravda, pokud je ta sestra na úplně nejnižší úrovni. Na druhou stranu je potřeba říct, že povolání zdravotní sestry je zvláštní v tom, že se tam uplatní sestry s  úplně nejnižším vzděláním, ale také sestry s až magisterským vzděláním, které vystudují nějakou specializaci. To náš systém bohužel nereflektuje. Myšlenka, která teď přichází z ministerstva zdravotnictví, je dobrá: „Udělejme pořádné studium na střední škole s nějakou nástavbou.“ Ale potom není možné, aby to studium bylo ekvivalentní k vysokoškolskému studiu. Pro ty vysokoškolačky je potřeba vymyslet něco jiného. Až ten návrh přijde do Parlamentu, tak kvůli tomu, že je ten zdravotnický terén rozštěpen, bude pravděpodobně podroben různým pozměňovacím návrhům. Možná se přijde na něco, co celý ten zákon zprůchodní.

Moderátor

Jak by vypadal trh se zdravotními sestrami, pokud by ten zákon prošel bez pozměňovacích návrhů? To znamená, že by ty, které chtějí studovat vysokou školu, na ní vůbec neodcházely, všechny by šly na střední zdravotnickou s nástavbou a tento obor by byl v bakalářském stupni odsouzen k zániku?

Leoš Heger, místopředseda /TOP09/

Jak se budou chovat maturantky, se nedá úplně přesně odhadnout, protože to se teprve uvidí. Faktem ale je, že už při dnešním dvojkolejném systému řada sester vystuduje vyšší odbornou školu. Potom jaksi z prestižních důvodů, a to myslím prestižních v dobrém slova smyslu nebo nějaké touze po vzdělání, si chtějí dodělat vysokoškolský titul. Na vysokých školách potom studují velmi podobný program. To si myslím, že je v  našem vzdělávacím systému, ve kterém je navíc velice málo peněz, jak všichni víme, neracionální. Takovéhle věci by se neměly dopouštět.

Moderátor

Může tedy sestra vzdělaná v onom systému, který ministr zdravotnictví prezentoval, mít stejné vzdělání jako sestra s bakalářským titulem? Myslím tím tedy, může umět to samé?

Leoš Heger, místopředseda /TOP09/

De iure to bude to samé vzdělání, protože vede k té samé kvalifikaci. Bude tady možnost vzdělat zdravotní sestru, která je evropsky uznávaná. Jestliže ale vzdělání ze střední školy a rok nástavby bude o něco nižší a to vysokoškolské bude mít lepší kvalifikaci, tak je to nesmyslná cesta ke stejné kvalifikaci. Pokud to vysokoškolské vzdělání nebude lepší, tak je to určitá inflace našeho vysokého školství.

zdroj: ČT24, 29. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme