Heger: Vytvoření nadstandardů pomůže všem

10. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Obyvatelé Česka platí za své zdraví čím dál víc peněz. Loni utratili za léčbu, kterou nehradí pojišťovny, v průměru 3 300 korun na jednu osobu. Vyplývá to z nových údajů Českého statistického úřadu. Víc peněz dali pacienti ze svého v lékárnách, naopak míň u zubařů. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice řekl: "Naše čísla potvrzují, že stoupá ochota pacientů připlácet si za služby a výkony, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.“ Není tedy čas znovu zavést nadstandardy?

Leoš HEGER, místopředseda strany, exministr zdravotnictví /TOP 09/

Nadstandardy byly asi rok. Příliš se jich zavést nepodařilo, byly asi čtyři. V podobě, v jaké jsme to měli v zákoně my, nemohl být nikdo cenou překvapený. Bylo velmi přísně ošetřeno, aby každé zdravotnické zařízení nejprve nabízelo standardní léčbu a pacient měl potom sám možnost zvolil si tu dražší. Jinak ale bylo povinností zdravotnického zařízení dodat standardní materiál. Žádná nemocnice by neměla násilně přemlouvat pacienta, aby si připlatil, když nechce. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Nastala doba, kdy máme mít možnost připlácet si nadstandard?

Leoš HEGER, místopředseda strany, exministr zdravotnictví /TOP 09/

Ta doba byla tehdy, když jsme to zavedli. Ústavní soud to nezrušil z principu. Dokonce se vyjádřil, že s tím nemá problém. Problém byl legislativně-technický, protože celá věc byla popsaná ve vyhlášce víc než v zákoně. Detaily byly ve vyhlášce, což se Ústavnímu soudu nelíbilo. To akceptuji a bylo by to velmi snadné předělat. Zralá doba na to zůstala, protože ta možnost není, tak dneska bohatší lidé, kteří si chtějí připlatit, jsou systémem nuceni si to zaplatit někde bokem anebo přes klientelistický kontakt.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, 1. viceprezidentka Svazu pacientů ČR /ČSSD/

Když zavedete nadstandardy, tak zvyšujete spoluúčast.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Nedáváte spíš jenom možnost lidem, připlatit si za něco víc, jako je třeba odlehčená sádra nebo lepší čočka?

Leoš HEGER, místopředseda strany, exministr zdravotnictví /TOP 09/

Je pravda, že je to určitá forma spoluúčasti, která se počítá do statistik. Do nich se ale také počítají například kosmetické zákroky. Tím se spoluúčast také zvyšuje. Jestliže má u nás zdravotnictví možnost využít kapacitu, kterou má poměrně vysokou, tak se stává efektivnějším. Nakonec na tom získají i lidé, kteří si nepřiplácejí, protože se může plynule zvyšovat standard, který máme. K nadstandardům musí být jasně nadefinováno, co je standard. Pro každý výkon, který k sobě nadstandard má, speciálně u materiálových, to musí být přesně definováno. Tak jak to chtěl Ústavní soud. My jsme to měli definováno ve vyhlášce, ale musí to být definováno v zákoně. Potom je to naprosto čisté a člověk si může vybrat. Kdo si vybere to dražší, tak tím svým způsobem zdravotnictví pomůže, takže solidarita se zvyšuje.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pojišťovny volají po takzvaném dvojsložkovém zdravotním pojištění. Znamená to, že bude základní pojištění, které platíme všichni, a pak budou mít lidé možnost si připlatit lepší zdravotní pojištění. Pokud bude pojišťovna šetřit, tak se všem pojištění sníží.

Leoš HEGER, místopředseda strany, exministr zdravotnictví /TOP 09/

Komerční připojištění je součástí nadstandardů. Má výhodu v tom, že se pojišťují zdraví lidé, kteří vědí, že jednou třeba onemocní, nebo budou mít úraz a chtějí nějaký nadstandard. Nejde tu o péči, tu dostanou, tak jak je standardně u nás zvykem podle evropských pravidel. Dvousložkové pojištění je systém, s kterým se experimentovalo v Holandsku. Má některé své výhody a nevýhody. Je na zavedení trošku politicky komplikovanější. Myslím, že větší prioritu by mělo mít vytvoření nadstandardů a jasný seznam toho, co se hradí a co se nehradí. Nezavádíme žádné pojištění amerického typu. Chceme jenom potlačit negativní jevy, které tady máme. Lidé si podpultově platí. Zrušení nadstandardů Ústavním soudem bylo před čtyřmi roky, když jsme jako TOP 09 končili ve vládě. Od té doby nastala úžasná konjunktura. Lidé mají více peněz. Platí obrovské částky za své veterinárně ošetřované mazlíčky. Máme také běžné připlácení v sociální sféře, které je v domovech důchodců. Když někdo odejde do domova důchodců, tak platí daleko více, než platí ve zdravotnickém zařízení, kde leží třeba rok. To je standardní věc, která tady existuje léta a náš sociální systém nezahubila. Ten je na to zadaptovaný.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 9. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme