Heger: Výměna ministra Němečka byla politická hra

30. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátor

Premiér při výběru nového ministra zdravotnictví nejprve oslovil senátora a ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka. Potom také ředitele Fakultní nemocnice v Plzni Václava Šimánka. Oba ale nabídku odmítli. O čem to podle Vás vypovídá? 

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

Myslím, že to vypovídá hlavně o tom, že je to celé na krátkou dobu. Kdo má nějaké stabilní povolání a chce u něj zůstat, tak pro něj není post ministra zajímavý.

Moderátor

Neznamená to třeba, že je u nás málo odborníků na zdravotnictví?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

To si nemyslím. Řekl bych, že lidé, kteří tomu systému rozumí, k dispozici jsou. Samozřejmě, že si každá politická strana vybírá jen z určitého spektra. Že se mluvilo o kandidátech, je spíš neobvyklá věc. Normálně tyto věci probíhají spíše kuloárně a pak se objeví nějaká figura. 

Moderátor

Jak hodnotíte výběr Miloslava Ludvíka? Vypadá to, že spíš než kvůli odborným znalostem, došlo k výměně ministrů z politických důvodů.

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

To tak v politice bývá. Myslím ale, že pan premiér zvolil dobře. Už jen fakt, že to pan doktor Ludvík vzal, svědčí o tom, že se nebojí a je na funkci připraven. V první řadě je velmi zkušeným manažerem zdravotnictví. Pohyboval se krátce ve farmaprůmyslu. Dlouhou dobu šéfuje naší největší nemocnici v Motole. Musím říct, že po poměrně bohaté sérii ředitelů v Motole se tam velmi stabilizoval. Ukazuje to jeho manažerské kvality a zdravotnický systém určitě zná. 

Moderátor

Měl by být ministr zdravotnictví spíše lékař nebo ekonom? Třeba Miloslav Ludvík má vystudovanou Vysokou školu ekonomickou.

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

On je také mimo jiné právník, takže odborně je připravený docela dobře. Tuto otázku jsem dostával jako ředitel nemocnice na to, kdo by měl dělat ředitele nemocnice. U ministerstva je to podobné. Myslím, že tam mohou přicházet lidé z různých stran, pokud jde o vzdělání. Musí mít ale nějaké zkušenosti se zdravotnictvím. Zdravotnictví je opravdu v řadě věcí jiné než ostatní resorty, které poskytují služby nebo nějaké výkony nebo produkty. V první řadě je potřeba znát mentalitu zdravotníků, kteří jsou na jednu stranu ochotní se obětovat pro ten systém, na druhou stranu jsou to velmi schopní lidé, kteří si dokáží říct o své věci a hájit si svá práva. Je tam směsice zájmů, které jsou velmi specifické. Za tím vším stojí pacient, pro kterého by zdravotníci udělali všechno a jsou ochotní ten systém někdy i finančně úplně zruinovat, když jde o zdraví pacienta nebo o fungování nemocnice. 

Moderátor

Pojďme teď zhodnotit fungování Svatopluka Němečka. Jak už jsme říkali, odchází spíše z politických důvodů. Dokážete Vy jako zástupce opozice najít na jeho fungování něco pozitivního? Co se mu povedlo?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

Mluvil jsem o něm spíše pozitivně i v průběhu jeho mandátu. Nemám příliš rád politické šarvátky, které jdou k jednotlivým osobnostem. Funkce ministra není příliš jednoduchá. Když si na někom chcete něco najít, tak si to na něm najdete. Pozitivní bylo, že převzal od svých předchůdců materiály, které tam byly připravené. Těmi předchůdci nemyslím jenom sebe, mezi námi byl v úřadu ještě ministr Holcát, který byl také z Motola. Je to zřejmě dobrá líheň ministrů. Ministr ty materiály použil je a podařilo se mu prosadit několik významných změn v zákoně. Ty změny byly z části připravené, z části je dokázal doladit. K tomu bych se vyjádřil opravdu pozitivně. Na druhou stranu musím říct, že jeho začátek byl velmi dramatický, protože udělal obrovskou razii ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Bylo tam doslova vyraženo asi 25 lidí a bylo to provázeno rétorikou, která byla opravdu hrozná, jak budou někteří lidé zavřeni a jak tam unikaly stamiliony. Nakonec se z toho neprokázalo vůbec nic. Naštěstí se Ústav trošku stabilizoval a funguje až na některé výjimky docela dobře.

Moderátor

Co v tomto směru očekáváte od Miloslava Ludvíka, který se dnes ujme funkce? Na co by se měl zaměřit? Co by měl dělat jinak než jeho předchůdce?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

Hodně se o tom diskutovalo v rámci zákona o státní službě. Změnou zákona státní služba speciálně na ministerstvu zdravotnictví trošku utrpěla, než by získala. Na ministerstvu nikdy nebylo moc důležité, aby nebylo politicky ovlivňováno. Spíše šlo o to, aby bylo stabilní a aby se tam mohli vychovávat odborníci, protože je ten systém složitý. Má velké množství různých spletitých agend. Pro ministra tam musí být a pracovat lidé, kteří agendám rozumí a seriózně je připravují. Podle mě se tam dá vyjít i s lidmi, kteří mají jiné politické názory. Může se s nimi uvnitř úřadu diskutovat, ale musejí to být lidé, kteří jsou jednoznačně schopní. Nemyslím si, že by to o tom úřadu teď úplně stoprocentně platilo. Musím říct, že tam bylo instalováno 9 náměstků. Teď je jedno místo dlouhodobě volné. Až se obsadí, tak jich tam bude 10. Zrovna to volné místo náměstka svědčí o tom, že úřad není v úplně optimální kondici, protože jsou tam 2 kritické náměstkovské posty  – jeden pro zdravotní pojištění a druhý pro zdravotní služby. To jsou asi 4/5 hlavních ministerských agend. Tento post zastává ve dvojroli pan náměstek Filip. Velmi dobře to zvládá. Má z toho skvělé zkušenosti. Není to ale úplně normální, aby takový post náměstka pro zdravotní služby byl tak obsazen provizorně tak dlouho.

Moderátor

Vy říkáte, že je potřeba, aby se ministerstvo zdravotnictví stabilizovalo. Nicméně žádný z ministrů, který byl od roku 1993, ve své pozici nevydržel déle než 3 roky. O čem to svědčí? Jaký vliv to má na české zdravotnictví? Neměly by se vyměňovat méně důležité resorty, pokud je potřeba vyměnit nějaké ministry jenom z politických důvodů?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/

To je věcí premiéra. Je to jeho plná odpovědnost. Pro mě byla výměna ministra Němečka trošku překvapením. Myslím, že rozbory, které se nad tím dělaly, ukázaly, že to bylo z důvodů politických a souviselo to s prohranými volbami. Jinak pan premiér pana ministra i přes různé problémy velmi solidně držel i proti Andreji Babišovi. Takže je to politická hra. Premiér musí vědět, jak dalece v tomto případě riskuje. Budoucnost ukáže, jestli to byla dobrá volba nebo ne. Zejména z pohledu sociální demokracie. Myslím, že z pohledu úřadu, tím, že tam přichází člověk, který je zkušený. Jeho nejbližší spolupracovník je Martin Holcát, který už tam ministra dělal, tak na něj jistě přenesl řadu zkušeností. Navíc pan inženýr Ludvík je i zkušeným ekonomem, tak ten rok překlene podle mě docela dobře a nebude to v tomto konkrétním případě takový problém.

Zdroj: ČT24, 30. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme