Heger: Více zdravotníků nyní do zahraničí neodchází

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

8. 10. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Ministr zdravotnictví před malou chvílí oznámil, že příští rok se můžou těšit na vyšší platy nejen lékaři, ale všichni zdravotníci, mzdy by měly narůst o 5 %. Za navýšení dlouhodobě bojují zdravotnické odbory, které upozorňují, že platy doktorů i ostatního zdravotnického personálu vloni poprvé v historii klesly. Odboráři tvrdí, že je to následek úsporných opatření předchozí vlády, hlavně nastavení úhradových vyhlášek. Zástupci lékařů ale žádají ještě razantnější změnu v odměňování, aby odradila ty z nich, kteří hledají místo v zahraničí. Podle aktuálních čísel České lékařské komory jich zamířilo za hranice v prvních 9 měsících letošního roku skoro 300, což je nejvíc od roku 2011, tedy od akce Děkujeme, odcházíme.

Pane poslanče Hegere, co si myslíte o tom oznámeném 5% růstu platu ve zdravotnictví, může si ho systém podle vás dovolit? 

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru /TOP 09/
Tak já bych si dovolil upřesnit jednu věc, abych se zachoval jako politický konkurent pana ministra Němečka. On nemluví o 5% nárůstu mezd zdravotníků, on mluví o 5% nárůstu tarifů, což je zhruba polovina, aspoň v nemocnicích, kde u lékařů jsou platy tvořeny nad tarifní složkou výrazně, ale abych byl zcela fér, tak zase na druhou stranu musím říct, že já, kdybych byl znovu ve funkci, v jaké jsem se octnul na pokraji akce Děkujeme, odcházíme a zažil jsem to napětí... Udržovat sociální stabilitu mezi zdravotnickými zaměstnanci je velmi důležité a podle mě si to zvýšení platů zaslouží.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Vy si, pane Hegere, myslíte, že teď je sociální napětí ve zdravotnickém oboru tak silné, že nezbývá ministru zdravotnictví nic jiného, než přidat platy lékařům a nebo zvednout platy lékařům a zdravotníkům?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru /TOP 09/
Není zdaleka tak silné jako bylo před akcí Děkujeme, odcházíme. A musím také říct, že proklamace České lékařské komory, že dochází k navýšení odchodu pracovníků do zahraničí, nejsou pravdivé. U absolventů se to udržuje už několik let zhruba plus minus na stejné úrovni, ale je fakt, že to zdravotnictví dlouhodobě, pokud jde o platy, bylo podfinancované a nakonec já se veřejně opakovaně přiznávám k tomu, že se mně nepodařilo naplnit to memorandum, které jsem podepsal, že díky hospodářské krizi, která se prolongovala, ten dluh tady zůstal, tak i proto jsem pro to, aby se ty platy teď jednorázově zvýšily.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Mluvila jsem s bývalým ministrem zdravotnictvím a současným poslancem za TOP Leošem Hegerem. Díky, na shledanou.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru /TOP 09/
Na shledanou.

Veronika Sedláčková

ČRo Radiožurnál, 7. 10. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme