Heger: Úplně zrušit elektronické recepty je v téhle fázi škoda

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

27. 6. 2014

Toto je pouze zkrácená verze rozhovoru, celý si můžete pustit ZDE.

Ondřej KONRÁD, moderátor
12 bodů, 12 priorit má ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, zástupce České sociální demokracie ve vládě pro období do roku 2017. Měly by jimi být zajištěny ekonomická stabilita resortu, prevence nejzávažnějších onemocnění, zákon o veřejných neziskových nemocnicích, nebo podpora zdravotnické turistiky a exportu a tak dále a tak dále. Podle Němečka se tak zdravotnictví může změnit. Netřeba dodávat, že pan ministr má na mysli změnu k lepšímu. A ve studiu je se mnou komentátor Mladé fronty DNES Petr Holub. Zdravím, Petře.

Petr HOLUB, komentátor, Mladá fronta DNES
Dobrý den.

Ondřej KONRÁD, moderátor
Všichni ministři předcházející, a ono jich bylo skutečně mnoho a mnoho, od roku 1990 tvrdili, že mají nějaký recept na to, jak resort zlepšit. Ale ten se pořád potácí v různých problémech. Přichází ministr Němeček s něčím novým a s něčím realistickým?

Petr HOLUB, komentátor, Mladá fronta DNES
Nepřichází s ničím novým. Realistické to je do značné míry. Tady jde o to, že české zdravotnictví je opravdu teď v obtížné situaci. Je na tom finančně opravdu velmi špatně. Na druhou stranu řada služeb je poskytována dvojmo, takže se zbytečně vyhazují peníze. Je to všechno důsledek jednak neúspěšných reforem v době ministra Julínka. A jednak úspor v dobách ministra Hegera. Takže zdravotnictví se skutečně potřebuje dostat do nějaké lepší kondice. A pokud ministr Němeček zvolí jen tak nějaké jednoduché kroky, které budou dílčím způsobem zlepšovat právě ty jednotlivé obory, tak ho vlastně lze za to jenom pochválit. Ale nic nového to není. On vlastně zruší povinnost vypisovat elektronické recepty, která měla platit od ledna 2015. Samotný elektronický recept se tím neruší. A člověk by tedy čekal od pana ministra, že když řekne A, nebude to povinné, tak řekne B a najde novou cestu, jak dále ten princip elektronických receptů rozvíjet. Toho jsme se zatím nedočkali.

Ondřej KONRÁD, moderátor
A předpokládám, že Leoš Heger bude ten projekt přece jenom hájit. Je to tak?

Leoš HEGER, ex ministr zdravotnictví /místopředseda TOP 09/
On má dvě polohy, nebo jakákoliv debata o tom bude mít dvě polohy. Jednu politickou a jednu takovou technickou. Ta politická samozřejmě je nejpalčivější v tom, že proti tomu strašlivě bojovala Česká lékařská komora. A na druhou stranu musím říct, že ve všech evropských analýzách se elektronická receptura pokládá za jeden klíčový racionalizační prvek ve zdravotnictví. Ta poloha technická spočívá v tom, že je to potřeba odpracovat. My jsme ten projekt opustili před rokem. Já uznávám, že tak, jak byl ten zákon napsán jako to, že recept bude naprosto povinný, byla chyba. My jsme měli připravenou jednak cestou vyhlášky, nějakou sadu výjimek. A jednak asi novelou toho zákona, který by zavedl nějakou postupnější implementaci, aby to nebylo tak bolestivé. Protože všichni víme, že elektronické projekty nejsou v téhle zemi šťastně administrované. Takže je potřeba postupovat opatrně. Ale zrušit to úplně je v téhle fázi škoda.

Ondřej KONRÁD, moderátor
A domníváte se, že tedy bude hledat ministerstvo nějakou jinou cestu, jak ten projekt udržet při životě?

Leoš HEGER, ex ministr zdravotnictví /místopředseda TOP 09/
Pan ministr Němeček opravdu nenaznačil žádnou cestu, ale jenom mluvil o tom zrušení. Tak já mám obavu, že to zapadne.

Ondřej KONRÁD, moderátor
A máte nějaký pomyslný monitor nálad v lékařské veřejnosti? Spíš si myslíte, že většina by byla pro to, aby se, byť tedy nějakou opravenou jinou formou ten recept zachoval?

Leoš HEGER, ex ministr zdravotnictví /místopředseda TOP 09/
Mezi lékaři panovala averze vůči elektronickému postupu ve zdravotnictví. Určitě si budete pamatovat na několik vln protestů, dokonce i praktičtí lékaři, s kterými já jsem jinak velmi dobře spolupracoval a snažil jsem se s nimi vycházet, tak ti protestovali a říkali, že mají prostě staré lékaře, kteří neumí na počítači a podobně. Tak právě proto je potřeba, aby se postupovalo citlivě a s nějakými výjimkami. Oni tam zaimplementované byly a my jsme měli vymyšleno, že budeme připravovat nějaká motivační opatření: pětník za každý elektronický recept vydaný a napsaný. Takže ono by to šlo. A mimochodem včera tady byla velká konference OECD, kde se právě mluvilo o kvalitě. OECD udělala takovou menší analýzu našeho zdravotnictví a na tu kvalitu hodně upozorňovala. A mimo jiné tedy ta kvalita taky musí být podmíněna dobrým informačním systémem, který nejenom sbírá data, tak jako tomu bylo doposavad v ÚZISu, ale také se snaží o nějakou analytiku nad těmi daty. To se připravovalo a tam zase musím pana ministra Němečka pochválit, protože zahájil už jaksi implementaci takového oddělení do Ústavu zdravotnické statistiky a informatiky. A myslím, že tam je hodně velký potenciál zdravotnictví vylepšovat takovým technokratickým způsobem, jak o tom mluvil pan redaktor Holub. A ne těmi radikálními řezy.

Ondřej KONRÁD, moderátor
Tolik ex ministr zdravotnictví Leoš Heger. Díky mnohokrát.

Leoš HEGER, ex ministr zdravotnictví /místopředseda TOP 09/
Děkuji pěkně.