Heger: Ukáže se, že regulační poplatky nám budou chybět

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

29. 9. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Asi žádné jiné téma nehýbalo českou politikou v posledních letech tak jako zdravotnické poplatky. Vlastně se z nich stal takový symbol, řekněme, pro levici i pro pravici. Symbol rovnostářství na straně jedné a symbol zodpovědnosti na straně druhé. Teď se můžeme s poplatky tak akorát rozloučit v Událostech, komentářích, dobrý večer. Sněmovna totiž dnes definitivně poplatky zrušila. Od příštího roku zůstane jen jeden, a to za návštěvu pohotovosti. Koalice tak splnila svůj další slib.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane exministře, ukázala se z vaší strany regulační role poplatků?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Pane redaktore, já si dovolím jenom kratičce trošku okomentovat tu situaci zeširoka a hned se vrátím k otázce.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Velmi stručně, můžu poprosit tedy.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Ano, velmi stručně. Já mám dneska deváté mediální vystoupení okolo regulačních poplatků a máte pravdu, že se z nich stal symbol. Dneska například ve sněmovně prošlo poloviční zrušení lustračního zákona, neuvěřitelná věc pro tuhle zemi a vůbec se o tom nemluví. Takže ty regulační poplatky, na tomhle je vidět, jaký nabraly strašně velký, abnormálně až nenormální zájem. Já to říkám schválně proto, že uznávám, že pan kolega David má pravdu, že systém potřebuje regulace a ty poplatky byly jedním z pokusů, jak ten systém regulovat. On jmenoval několik možných dalších, jsou pravdivé, ale všechny jsou velmi obtížné, takže každý krůček, který trošku k tomu zbrzdění nadměrné péče, kterou má každý systém snahu poskytovat, tak je vítaný a já myslím, že teď budeme žít rok ve velmi zajímavém experimentu, kde se ukáže, kde ta péče přibyde. A protože se zrušily regulační poplatky ve smyslu hospitalizačních poplatků, tak už jsou první jasné signály, že přibývá pacientů v následné péči, lidé se mnohem raději ucházejí o lázně a já myslím, že nárůst pacientů u praktických lékařů bude enormní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Paní exministryně Roithová říkala, že se v zásadě ukázalo, že se po jisté době regulační efekt poplatků vyčerpal. To znamená, lidé se vrátili zpátky k lékařům a nemělo to smysl. Nebyl to ten moment, kdy v zásadě mělo smysl říci, poplatky už v tuto chvíli nemají smysl, pojďme je zrušit, pojďme zavést něco jiného?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Jestli je to na mě, tak já musím říct, že u nás před asi 5 lety bylo přibližně 14 kontaktů průměrného občana s lékařem, zatímco v rámci Evropy to byla méně než polovina, asi 6 za rok. Ty kontakty u nás ubyly možná zčásti díky těm regulačním poplatků asi o 2 návštěvy za rok, ale stále jsme na dvojnásobku Evropy, takže já si myslím, že ty regulace tady prostě jsou a ukáže se, že budou chybět.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Mě by zajímala jedna věc. Vy jste v zásadě, pokud to tak mohu říct, valorizoval poplatek ze 60 korun na 100 korun. Zpětně, neberete to trochu jako svoji chybu? Protože v zásadě ten šedesátikorunový poplatek, s tím se veřejnost sžila, koneckonců i Ústavní soud se poprvé s tím sžil, nebyla chyba zvyšovat ho na 100 korun?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Já se omlouvám, slyšel jsem jenom první polovinu otázky, tak budu reagovat aspoň na to. Ano, já se k tomu hlásím, já jsem to dostal do vínku, když jsem vstoupil do funkce ministra už jako hotovou koaliční dohodu a opravdu jsem ten poplatek zvýšil. Ony ty poplatky jsou plné paradoxů. Já jich pár vyjmenuju, ale pokud šlo o tu stokorunu, tak tam ten paradox byl v tom, že to byla minimálně stokoruna a nešlo udělat žádný rozumný sociální strop. Kdyby se udělal, pravděpodobně by Ústavní soud hospitalizační poplatky nezrušil. Je to škoda. U těch dalších zbývajících poplatků jsou paradoxy v tom, že se vědělo poměrně dobře, jaké udělat zásahy, aby se udělaly trošku rozumnější. Oni tam jsou nejenom sociální problémy, ale zcela určitě při tom našem sociálním systému jsou sem tam lidé, kterým to dělá velké problémy a ministerstvo práce a sociálních věcí neumělo udělat nějaký rychlý institut hmotné nouze, například pro dlouho hospitalizované, kteří si s tím nedokázali poradit. Ale ten druhý paradox ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Rozumím, rozumím.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Z druhé strany jenom řeknu aspoň jeden opačný pohled, u nás je spoluúčast oproti Evropě velmi nízká a ještě teď se sníží tím zrušením regulačních poplatků a přitom ty 3 miliardy ze zbývajících plateb pacientů, kde například jde zhruba 10 miliard do doplatků za léky, tak ty 3 miliardy za ty rušené poplatky jsou ještě relativně okrajovou záležitostí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Vrátí se podle vás poplatky? Měly se někdy vrátit?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
V nějaké rozumné podobě by se vrátit měly, ale jakmile se to téma otevře, je to politicky velmi výbušné a platí se za to strašná cena, takže já bych dneska, kdybych se mohl vrátit do své pozice ministra, jakkoliv to nepadá samozřejmě v úvahu, ale já bych preferoval vrátit se k té ideji nadstandardů, protože tam to byla víceméně technická záležitost, otázka přesunu některých věcí do zákona z vyhlášky a ty nadstandardy se mohly dále rozvíjet.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Ale to je jiné téma, pardon, já se omlouvám. Ano, dobrá.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
To je jiné téma, ale také by to přineslo dost peněz do zdravotnictví.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Tak uvidíme, jak to dopadne, každopádně já vám děkuji za vaši návštěvu. Mějte se hezky, těšilo mě, na shledanou.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Na shledanou.

Lukáš Dolanský

ČT24, 26. 9. 2014, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme