Heger: Takový superaudit není úplně běžná praxe

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

1. 10. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Hádka o nemocniční audity pokračuje. Ministr zdravotnictví požaduje, aby jeho kolega z financí vyložil karty na stůl a jasně řekl, co audity zjistily a jak důvěryhodní lidé je dělali. Andrej Babiš Svatopluku Němečkovi ale vzkázal, že mu nic neukáže, protože by porušil zákon a navíc zdravotnictví je pro něj pořád netransparentní. Dobrý večer u Událostí, komentářů. Do celé záležitosti se hodlá vložit i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ten ale až v době, kdy budou audity čerpání evropských peněz hotovy. Pak si předvolá oba hádající se ministry, Andreje Babiše i Svatopluka Němečka. Připomeňme, že na audity si stěžují ředitelé dvou desítek nemocnic. Podle nich byly kontroly, při nichž padly sankce v desítkách milionů korun, netransparentní a nestandardní. V krajním případě s tím půjdou i k soudu. Premiér Sobotka varuje, že v ohrožení je nejenom hospodaření nemocnic, kdyby musely vracet peníze, ale i čerpání peněz z Evropské unie. Sobotkovi se nelíbí ani to, že v souvislosti s audity se mluví o věrohodnosti ministerstva financí.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Pane Hegere, jako ministr jste zaznamenal podnět Evropské komise, že chce nějaký superaudit, jak jsme teď slyšeli od Andreje Babiše? To bylo v době, kdy vy jste končili, ale ještě jste ministrem byl.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Myslím, že to bylo v době, aspoň tak jak to citoval pan ministr, říjen 2013, to už bylo po mém ministerském angažmá.

Daniel TAKÁČ, moderátor
To byla ta zpráva, on tuším říkal červen, červen 2013.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Ale samozřejmě audity byly a opakovaly se a já si myslím, že to je jeden z důvodů, proč jsou ředitelé nemocnic tak rozhořčeni dneska, protože každý projekt byl auditován několikrát. Řada z nich jaksi měla své mouchy, ale nikoli kriminální tak, jak je to děláno teď. A prostě teď přichází superaudit. Můj dojem, jestli mohu být zcela otevřený, je, že pan ministr Babiš si zřídil pana náměstka Wagenknechta jako takové kladivo na čarodějnice, které teď tluče okolo sebe…

Daniel TAKÁČ, moderátor
Pojďme ale věcně zpátky k těm auditům. Takže to bylo standardní, že volali, zjednodušeně řečeno, z Evropské komise a řekli udělejte nějaké audity. To je běžná praxe, nic mimořádného to teď není?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Takový superaudit není úplně běžná praxe, ale všimli jste si toho zdůvodnění? Pan ministr říkal, že to komise věděla také z médií mimo jiné a dneska, kdybyste ho poslouchali na tiskové konferenci, která byla na ministerstvu financí, tak říkal a já jsem si vzal věstník, kde jsou vyčteny aktuální zakázky a teď tam je 3 miliony na PR do Motola, to já bych udělal za půl hodiny. 20 milionů na Nemocnici Pardubice, to mimochodem je kraj, který prodělává obrovskou transformaci…

Daniel TAKÁČ, moderátor
To dokládá ty neefektivnosti?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Ne, tím dokládám, jak se ty věci do médií dostávají. Ono to má své pokračování. My jsme před čtvrt rokem nebo před prázdninami poslouchali pana náměstka Wagenknechta, jak se zázračně budou řešit problémy této země, že se budou dělat výběrová řízení na kancelářský papír, ale jak z toho, co říká pan ministr Babiš, tak on už to všechno věděl to, co říká, že je všem jasné… Tak proč tam už dávno nezasáhl nějakými kontrolami cílenými a místo toho šíří tyto mediálně poplašné zprávy.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Evropská komise, to říkal Wagenknecht, prostě nevěří předchozím auditům. To znamená ty věci o korupci a nehospodárnostech v českém zdravotnictví si vymýšlejí v Bruselu?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Ale samozřejmě nevymýšlejí. Kauzy, které jsou opravdu kriminální, tady byly. Ta Severočeská nemocniční, tam se prokázaly i opravdová pochybení, ale na druhou stranu pan ředitel Velev říkal, že se mluvilo jenom o nějakých formálních pochybeních. Já mám zprávy, že tam jsou taky konkrétní body, kde se říká, že některé věci byly předražené. A ono zkoumat, co je předražené a co ne, je velmi ošemetné. Zvlášť několik let zpátky. My jsme na ministerstvu zdravotnictví, když jsem tam byl asi rok, tak se dělal velký audit firmy KPMG. Jedna z pěti špičkových světových firem, a jestliže o ní někdo řekne, že ty audity, které dělá, jsou špatné, tak to prosím jako už jsme v prostředí, kde se není čeho chytit, kde prostě zákony se interpretují jinak, audity se interpretují jinak. KPMG udělalo metodiku na to, zjistit, které zakázky jsou dražší a které jsou levnější. Byly tam zakázky dražší, ale pohybovalo se to tak plus minus 10 %. Tak jestli se dneska řekne, že bylo na stomilionovém projektu něco 5 milionů předraženo, to je 5 % při pohybu na trhu, na který se vrhne miliarda korun, aby se na něm obchodovalo se zdravotnickými věcmi, které se dříve neobchodovaly, protože na ně nebyly peníze, tak to samozřejmě trh rozhází.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Děkuji za rozhovor v Událostech, komentářích, na shledanou.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Děkuji za pozvání.

Daniel Takáč

ČT24, 30. 9. 2014, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme