Heger: Střet zájmů Andreje Babiše a Agrofertu je kritický

25. 5. 2015

(editovaný přepis debaty s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem v Otázkách Václava Moravce)

           

Václav MORAVEC, moderátor

Vítejte a hezkou neděli vám všem. Děkujeme, odcházím. Zdálo se, že je to přehnaná kampaň, protože lékařů, kteří odcházeli, nebylo mnoho. Dozrává nám nová generace? Podle lékařských odborů i komory mizí v cizině už každý pátý čerstvý absolvent medicíny. Jde o reálné číslo? I kdyby bylo nižší, jde o veřejné peníze vyhozené oknem. Šestileté studium jednoho doktora vyjde zhruba na milion korun českých. Mizení lékařů je ovšem pouze jeden drobný vedlejší příznak stavu systému, kterým protékají ročně stovky miliard korun. Nejen o tom přijdou diskutovat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD, jeho předchůdce ve funkci Leoš Heger z TOP 09 a jeden z těch, kdo odešli, lékař internista se zkušenostmi ze Spojených států amerických, Francie a Švýcarska Michal Křemen. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Formální test vládní koalice. V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě. Vyvolala ji pravicová opozice. Vládní koalice by hlasování o nedůvěře měla bez problémů přestát. Přetahovaná o navýšení plateb za státní pojištěnce. Koaliční komise ke zdravotnictví ji nerozhodla. Bude tedy na vládě jako celku, zda podpoří návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Ten chce zvýšit odvody státu za jeho pojištěnce, tedy za děti, důchodce a nezaměstnané, ze současných 845 korun měsíčně na 904 koruny. Proti je ministr financí Andrej Babiš.

Andrej BABIŠ, ministr financí, předseda hnutí /ANO/

Těch 26 miliard, které tam přijdou z titulu toho, že navyšujeme platy, navyšují se odvody, no tak by měl konečně pan ministr použít na navýšení platů sestřiček, ošetřovatelů a doktorů, aby neodcházeli do zahraničí.

Václav MORAVEC, moderátor

Odchody lékařů do ciziny. Podle lékařských odborů i komory pokračují i letos. Do poloviny května požádalo o vystavení dokladů potřebných k odchodu do zahraničí 160 lékařů. Jak už to tak bývá, opozice vládě nevěří. Momentálně tedy část opozice. Občanští demokraté, TOP 09 a Úsvit tento týden vyvolali hlasování o nedůvěře Sobotkově kabinetu. Spouštěčem bylo schválení podpory biopaliv, tedy byznysu, ve kterém má zájmy vicepremiér Andrej Babiš. Komunisté už avizovali, že proti vládě ruku nezdvihnou a zdrží se. Vzhledem k poměru sil v Poslanecké sněmovně přistupuje premiér k chystanému úternímu představení s optimismem.

Bohuslav SOBOTKA, premiér, 22.5.2015 /ČSSD/

Beru to jako příležitost zhodnotit ta pozitiva, která Česká republice přináší fakt, že máme stabilní vládu. V dnešním rozbouřeném světě ekonomických, bezpečnostních problémů je myslím výhoda, že Česká republika má většinovou stabilní vládu, která je čitelná, která dělá politiku, kterou občanům slíbila. A i když se to opozici nelíbí, pravicové opozici, tak ODS a TOP 09 už svoji možnost měly v minulých letech.

Václav MORAVEC, moderátor

Argumentuje předseda vlády a sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Pozvání k diskusi přijali ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den, pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

A vítám exministra zdravotnictví, místopředsedu TOP 09 Leoše Hegera. I vám hezké dobré poledne, pane místopředsedo.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste v rámci takzvaného opozičního auditu nešetřil zde přítomného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Vyčítal jste mu především, cituji, pokles efektivity a průhlednosti tuzemského zdravotnictví. Chápu správně, že ministr Němeček vaši důvěru nemá?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Tak my máme samozřejmě výhrady ke svým partnerům v koalici. Ale musím říct, že pokud směřujete k vyjádření nedůvěře vládě, tak že ta se zrovna zdravotnictví a myslím si celé větší části vlády sociální demokracie a lidovců netýká.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, máte výhrady k tomu, jak Svatopluk Němeček řídí resort zdravotnictví, ale na nedůvěru u něj to není ještě.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Ne. To určitě ne. I když jaksi ty výhrady jsou a patří to do politiky. Je to zcela legitimní a já jsem se aspoň snažil být v tomhle případě, tak jak jsme vyhlašovali, konstruktivní.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy se chystáte vystoupit s projevem ke zdravotnictví?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

V rámci nedůvěry vlády já myslím, že všichni vědí, a je to veřejné tajemství, že se to týká Andreje Babiše a těch lidí, kteří jsou schopni mluvit obecně o hospodaření a národohospodářství této země. Na to jsou tam lepší lidi než já, takže já pravděpodobně vystupovat nebudu. Ale řekl bych obecně, já když jsem dělal ředitele nemocnice, tak jsem mnohokrát mluvil o tom, že má-li být nemocnice úspěšná, tak musí mít dobrou pověst. A vždycky jsem říkal, dobrá pověst, to je něco prvorepublikového, to musely mít nevěsty. Dneska to mají mít nemocnice. Pak jsem četl krásný článek asi před osmi lety od Martina Weisse ještě v lidovkách, když byly svobodné a nezávislé a on tam psal o tom, jak úžasně ovlivňuje důvěryhodnost ve společnosti efektivitu společnosti celé. Prostě představte si, když si důvěřujete se svým obchodním partnerem, tak potřebujete třetinu výdajů na advokáty, kteří by vás ochraňovali. A podobně se o tom dá mluvit mnohokrát a myslím si, že vyhlášení nedůvěry vládě, je proto, protože už přetekl pohár trpělivosti a střet zájmů Andreje Babiše a Agrofertu je kritický. Ten výbuch nastal v případě, kdy celá vláda schválila dotace na biopaliva, které měly býti zrušeny.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy tedy říkáte, že ten, ať se vrátíme ke zdravotnictví, že ten střet se vlastně zdravotnictví netýká. Sněmovní počty navíc ukazují, že jako opozice nemáte šanci, protože se k vám komunisté nepřipojí a i kdyby se připojili, tak šanci jako pravicová opozice nemáte. Ale neukazuje, pane ministře, dění v koalici, že si vystačíte se spory sami bez opozice, a teď narážím na spory například o zdravotnictví, tedy spory mezi hnutím ANO a sociálními demokraty?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych neřekl. Máme tady koaliční vládu.

Václav MORAVEC, moderátor

A kdybych já řekl, tak vy byste mi to musel vyvrátit.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Kdyby vy jste řekl, tak je to váš názor, na který máte právo, ale já...

Václav MORAVEC, moderátor

Vyvraťte mi ho.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Když dovolíte, řeknu svůj názor. Máme koaliční vládu. Kolega Heger zažil jinou koaliční vládu a ta koaliční vláda je tady proto, že tam jsou různé strany, které mají trošku jiné pohledy na dění ve společnosti. K tomu průniku došlo koaliční dohodu, poté programovým prohlášením vlády. A já mám pocit, že tahle vláda tu koaliční dohodu dodržuje, byť samozřejmě občas dojde k nějakým konfliktům, občas dojde k jiným názorům, ale když si to srovnám s předchozími koaličními vládami, tak si myslím, že je to velmi mírné, velmi distingované a myslím, že to veřejnost oceňuje, že tahle vláda je schopná najít ten společný průnik a přespříliš neobtěžuje českou veřejnost svými vnitřními spory.

Václav MORAVEC, moderátor

Zdá se, že obtěžuje. Přece jen si pustíme nepřítomného, ale zároveň přítomného díky záznamu Andreje Babiše, protože on je největším kritikem resortu zdravotnictví. Podle Andreje Babiše sociální demokraté ministerstvo zdravotnictví neřídí dobře. Ministr Němeček podle vicepremiéra neudělal nic pro zvýšení efektivity a průhlednosti. Tady jsou jeho slova.

Andrej BABIŠ, ministr financí, předseda hnutí, 14.5.2015 /ANO/

Evropská komise nám včera jasně řekla, dělejte něco se zdravotnictvím, jo. A já se, včera jsem se ptal asi čtyřikrát pana Němečka, kam jde těch 25 miliard navíc, které se odvedou v rámci zdravotního pojištění za roky 2014, 15 a 16, to je, 25 miliard korun jde do zdravotnictví. A já bych strašně rád, aby těch 25 miliard korun šlo prioritně na platy lékařů, sestřiček a ošetřovatelů.

Václav MORAVEC, moderátor

Kritizuje ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD jeho vládní kolega, ministr financí, lídr hnutí ANO Andrej Babiš. To není harmonický vztah. To nepopírejte.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych řekl, to je takový kolorit, když to shrnu do těch dvou vět. Je to všechno málo efektivní a málo transparentní, to slyšíme už od začátku, co tato vláda funguje.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale když je to pravda, a na tom se a propos i pravicová opozice, TOP 09, když jsem pročítal ten opoziční audit Leoše Hegera, shodne s Andrejem Babišem.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Tak co má taky opozice jiného dělat? Asi těžko opozice bude v roli, kdy bude hájit resortního ministra. Nicméně já vždycky rád tu debatu stočím k faktům. A fakta jsou taková, že ty řeči o tom, kolik u nás dáváme na zdravotnictví, jak je tady strašně moc peněz a jak jsme neefektivní, neobstojí ve srovnání s čísly. Když si vezmeme, kolik dáváme na zdravotnictví jako země, tak ten výsledek je, že máme velmi levné zdravotnictví, velmi kvalitní zdravotnictví a velmi efektivní zdravotnictví. Samozřejmě, v každém systému jsou rezervy a my na nich poctivě pracujeme a snažili jsme se...

Václav MORAVEC, moderátor

A Andrej Babiš to tedy nechápe, že máme levné, kvalitní...

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

To je přesně ta věta, Andrej Babiš to nechápe.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak asi ho nepřesvědčíte těmi fakty. Musíte udělat maximum, jako vládní člen...

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já se o to opravdu velmi poctivě snažím. Nicméně beru, že to patří k nějakému postoji pana ministra financí. Hodí se to v okamžiku, kdy si resort říká o více peněz, kdy si říká o peníze, které potřebujeme na platy zdravotníků, tak se znovu nasadí tenhle kolovrátek. Ale já myslím, že většina občanů už tady toto vnímá, že to není úplně objektivní kritika.

Václav MORAVEC, moderátor

A vy už jste to pochopil, pane místopředsedo? Protože ve svém únorovém opozičním auditu jste mluvil podobně jako Andrej Babiš, tak když tady ministr zdravotnictví říká, že většina občanů této země to na rozdíl od Andreje Babiše chápe, tak vy už to také chápete?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Tak já se musím ohradit proti tomu, že bych mluvil podobně jako Andrej Babiš. V tomhle já souhlasím s panem ministrem Němečkem.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, já se zase musím ohradit proti tomu, že jste se ohradil vy.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

No já to vysvětlím. Řekněte to.

Václav MORAVEC, moderátor

Ano. Tady je opoziční audit. Vláda slíbila vyšší efektivitu zdravotnictví, efektivita ve skutečnosti klesá. Ministr odložil elektronický recept, oddlužuje černé díry atd., atd. Mluvíte jak Andrej Babiš.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Neprobíhá restrukturalizace nemocnic a následné péče, zdravotně sociální péče se rodí velmi těžko. Ano, to je všechno pravda, za tím já si stojím a patří to k té standardní opoziční kritice vlády a navrhování jiných kroků, jak bychom to dělali my. Ale faktem je, že Andrej Babiš mluví o tom, že ví, že jsou sektory zdravotnictví, které jsou lukrativní. Například fertilizační střediska, která on skupuje, ale nerozumí tomu, že ve zdravotnictví platí jakési evropské normy, které jsou těžko překročitelné. Máme tady nějakou solidaritu, že prostě chudí platí méně za to zdravotnictví než bohatí nebo do toho zdravotnictví, kdy i ti chudí musí dostat to samé. Jestli lze něco pro efektivitu zdravotnictví udělat, tak doladit tyto věci tak, aby zůstaly vůči těm chudým, a vy o chudobě víte s vašimi pořady nedávnými úterními, tak ty chudé je potřeba samozřejmě chránit. Takže tady jsou nějaké prvky té efektivity zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor

A to Andrej Babiš nechápe a v tom vy se lišíte.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

A v tomhle my se naprosto lišíme. Ty příčiny té netransparence, které on říká, ty jsou směšné a nějakými drobnými úsporami na centrálních nákupech to zdravotnictví rozhodně nevydělá na to, aby mohlo léčit v tom rozsahu, ve kterém léčí. A máme-li tu debatu vést seriózně, tak o tom, kde jsou ty limity. Co už si nemůžeme dovolit a kde opravdu je potřeba tu naprosto absolutní dostupnost trošku omezit tam, kde to bude rozumné.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Ale já ještě, jestli můžu, já uvedu konkrétní příklad, že i za relativně krátkou dobu tam, kde jsme byli schopni, tak jsme udělali úspory, které, si myslím, nemá žádný jiný resort. Státní ústav pro kontrolu léčiv zahájil takzvaná zkrácená řízení pro stanovování úhrad a celkem zdravotní pojišťovny ušetřily vůči těm farmaceutickým firmám ročně asi 2 miliardy korun. Ty šly zpátky do systému. Ale já se tady ptám a nevím ani o tom, že by se toto povedlo v resortu financí, kdo ušetřil 2 miliardy?

Václav MORAVEC, moderátor

Když se tedy ptáte, vy jste, pane místopředsedo, říkal, že nebudete vystupovat, ale podívám-li se na některé splněné či nesplněné sliby zde přítomného ministra zdravotnictví, tak například ministr zdravotnictví při interpelacích 23. dubna letošního roku sliboval, že už není možné dále odkládat neobsazený post hlavní sestry, protože ten je od 1. dubna v této zemi volný. A pane ministře, řekl jste doslova, s panem profesorem Vymazalem, vaším náměstkem, jsem o celé záležitosti hovořil a byl jsem ubezpečen, že zhruba do 14ti dnů by místo hlavní sestry mělo být obsazeno kompetentním člověkem. To jste řekl 23. dubna. Dnes máme konec května. Po měsíci stále není to místo obsazené.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Je to tak. Byť jsem byl ubezpečen pane náměstkem Vymazalem, že obsazeno bude, následně jsem dostal informaci, že platové možnosti státní správy nejsou úplně tak zajímavé, aby...

Václav MORAVEC, moderátor

Nikdo nechce dělat hlavní sestru?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Aby řekněme dotčená adeptka to akceptovala. Nicméně předpokládám, že příští týden k tomu obsazení dojde, protože i já si nemyslím, že je dobré, aby to zůstávalo neobsazeno.

Václav MORAVEC, moderátor

Tentokrát to bude definitivní?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Věřím tomu.

Václav MORAVEC, moderátor

Nebude to podobný slib, jako jste dal na interpelacích a nenaplnil jste ho?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Víte, já vycházím z toho, i při těch interpelacích i při tom, co říkám tady, co mi řeknou mí kolegové. A někdy ta realita se ukáže prostě složitější, než i oni předpokládají.

Václav MORAVEC, moderátor

Příští týden tedy oznámíte jméno hlavní sestry.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Příští týden pan náměstek oznámí jméno hlavní sestry, ano.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane místopředsedo.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

No tak já musím říct, že tady to je parketa, kde samozřejmě ta kritika opozice je oprávněná vůči ministerstvu zdravotnictví. Já když začnu trošku zeširoka tím SÚKLem, který zde pan ministr celkem oprávněně chválil. Musím říct, že nástup nového vedení SÚKLu znamenal obrovskou razii, proti které celá současná vláda velmi brojila s tím, že státní správa musí být stabilní a nesmí se měnit. Ale abych byl férový, v tom SÚKLu alespoň nastoupili kompetentní lidé a podařilo se jim pokračovat v tom předchozím duchu a ceny léků šly dále dolů. Na druhou stranu musím říct, že personální politika na ministerstvu, tak jak já to zdálky jenom vidím a slyším, tak  je dost devastující.

Václav MORAVEC, moderátor

To se týká i hlavní sestry?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Na významných postech, které se vyměnily. To se týká i hlavní sestry, týká se to ve sféře té zdravotní péče, postu ředitele nebo ředitelky zdravotní péče a týká se to mnoha dalších lidí. A ti, co odcházeli nebo odcházejí, jaksi já jsem znal ve velmi dobrém. A problém je, jak to říkal pan ministr, ta situace je daleko složitější. Dělat ministra zdravotnictví je strašná řehole a rizikové povolání a před volbami si každý myslí, že to prostě poběží samo a že ti předchozí byli hlupáci a všechno to zlepší raz dva. To si myslel pan ministr a myslí si to i Andrej Babiš. A ono to tak není. A nahradit ty kvalitní lidi teďka bude strašně obtížné, protože tam je potřeba prostě historická kontinuita na tom úřadu.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já jenom tady, já bych zareagoval. Já trošku se musím ohradit vůči tomu, že jsem prováděl nějaké velmi rozsáhlé personální změny. Kdybych napočítal na ministerstvu počty lidí, kteří odešli, tak si myslím, že nepřekročí desítku, u těch klíčových lidí nepřekročí pětku. Chtěl bych vidět ministerstvo, které mělo menší počet výměn lidí, než tomu bylo na ministerstvu zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor

V Česku žije 10 milionů lidí. Z toho jenom necelé 4 miliony si platí zdravotní pojištění samy. Za většinu občanů, za víc než 6 milionů lidí, platí pojistné stát. Jde o děti, seniory či nezaměstnané. V roce 2009 ze státní pokladny putovalo do zdravotnických rozpočtů za každou osobu měsíčně 677 korun. Další 4 roky se platba nezvyšovala. Pak poskočila na 723 koruny a následující rok na 787 korun. Vloni v červenci současná vláda zvýšila poplatek na stávajících 845 korun. Minimální pojistné občana, který nevykazuje žádné příjmy, je přitom 1242 koruny měsíčně. Premiér Bohuslav Sobotka se snaží společně se zástupci lékařů a pacientů přitlačit ministra financí Andreje Babiše k navýšení plateb za státní pojištěnce o 59 korun na 904 koruny měsíčně. Státní pokladnu by to přišlo na bezmála 4,5 miliardy.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví, 20.5.2015 /ČSSD/

Bereme to z hlediska rozpočtových možností teď jako maximum možného.

Leoš HEGER, poslanec, 20.5.2013 /TOP 09/

Ta částka dělá něco okolo 4 miliard, já myslím, a to je adekvátní roční zvýšení.

Václav MORAVEC, moderátor

Na straně ministra zdravotnictví jsou i koaliční lidovci. Na druhé straně barikády pak ministr financí. Zdravotnictví prý v letech 2014 až 2016 už tak dostane o 26 miliard korun navíc. Sociální demokraté se zvýšením pojistného za státní pojištěnce počítají.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany, 20.5.2015 /ČSSD/

Pokud ten návrh nebude součástí toho návrhu státního rozpočtu na rok 2016, tak bude velmi obtížné, aby takový návrh na jednání vlády získal podporu sociální demokracie.

Andrej BABIŠ, vicepremiér, předseda hnutí, 20.5.2015 /ANO/

Já jsem se na koaličním vyjednávání ptal pana Němečka třikrát, co s těmi 26 miliardami korun udělá? A to je bez tich, bez navyšování odvodů státních pojištěnců. No, na to jsem nedostal odpověď.

Václav MORAVEC, moderátor

Koalici rozděluje i téma možného znovuzavedení poplatků za pobyt v nemocnici.

Vít KAŇKOVSKÝ, poslanec, zdravotnictví expert strany, 19.5. /KDU-ČSL/

A nebráním se za sebe i za klub KDU-ČSL hovořit i o tom, zda znovu nejednat o zavedení poplatků za takzvané hotelové služby v lůžkových zdravotnických zařízeních.

Václav MORAVEC, moderátor

Lidovci si podle Kaňkovského dokáží představit poplatek ve výši 60 korun za den omezený maximálně na 30 dnů v roce. Právě v této výši už poplatek fungoval i v minulosti. Po nárůstu na 100 korun za den ho ale zrušil ústavní soud. Babišovo hnutí ANO s lidovci souhlasí a tvrdí, to, že poplatek nebyl po zrušení Ústavním soudem znovu zavedený, byla chyba.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu, 19.5.2015 /ANO/

Musí na to být vůle všech tří stran a my jsme řekli, že by la chyba tento poplatek za pobyt v nemocnici, jak říkáte hotelového typu, znovu nezavést. Nicméně v rámci koalice jsme se dohodli, že ho nebudeme zavádět.

Václav MORAVEC, moderátor

Dohoda všech tří vládních stran je ale zatím v nedohlednu. Sociální demokracie odmítá změnu koaliční smlouvy i programového prohlášení vlády. I přesto, že v principu proti zavedení poplatků za hotelové služby ve zdravotnictví není. Ministr financí Andrej Babiš upozorňuje, že je třeba vyřešit ve zdravotnictví především výdaje. Jak už jsme ho slyšeli, resort může šetřit a získat tak peníze pro navýšení platů lékařů a zdravotních sester bez nutnosti valorizovat platby za státní pojištěnce. Pane ministře, nenaběhl jste si v těchto týdnech, lidově řečeno a obrazně řečeno, na vlastní vidle, protože kdybyste za ten rok a půl ve funkci předložil zákon o automatické valorizace příspěvků za státní pojištěnce, tak jste si tu letošní přetahovanou mohl ušetřit?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Víte, samozřejmě i ten zákon, ale i toto navýšení realizované stávající formou nařízení vlády vyžaduje nějakou základní koaliční shodu. A my jsme zaznamenali v tom minulém roce, kdy to navýšení plateb za státní pojištěnce primárně sloužilo aspoň k částečnému pokrytí výpadku příjmů z poplatků vůči poskytovatelům, že ta především ze strany hnutí ANO, ta nevůle byla veliká. Nicméně myslím si, že teď jsme v situaci, kdy to koalice jaksi dala, dala jako jedno z témat, na kterým se musí dohodnout.

Václav MORAVEC, moderátor

Ptám se znovu, nebyla chyba, že jste to odložil? Vy jste se mohl ten rok a půl ohánět vládním programovým prohlášením, koaliční smlouvou. Tam je větička, vláda zavede pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce. A mohlo se to loni sjet z jedné vody na čisto.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych řekl, že nějakou zásadní chybu v tom nevidím. Postupujeme prostě podle legislativního plánu a plán je takový, že tento zákon předložíme v letošním roce tak, aby vlastně účinný mohl být k 1.1.2017. Nicméně podle mě...

Václav MORAVEC, moderátor

Takže letos to je poslední přetahovaná o ad hoc navyšování plateb za státní pojištěnce.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já pevně věřím, že tomu tak bude, protože to je závazek z koaliční dohody a věřím, že všichni koaliční partneři tu koaliční dohodu budou ctít.

Václav MORAVEC, moderátor

Můžete nám říci tedy představu, jak bude ten vzoreček vypadat, respektive o jak velké navýšení plateb za státní pojištěnce by mělo jít od toho 1. ledna roku 2017 odhadem?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já vám teď neřeknu úplně vzoreček, řeknu možná princip, podle kterého se to podle našich představ má pohybovat. My se chceme vrátit k tomu, co tady už jednou bylo. A to bylo před nástupem Topolánkovy vlády, kdy tady byl zákon v podstatě, který tu automatickou valorizaci realizoval, který vycházel z takzvaného vyměřovacího základu ministerstva práce a sociálních věcí, které se používá i pro růst důchodů. A který byl zrušen v rámci takzvaného Topolánkova batohu. Takže k tou se chceme vrátit. Ten stav v podstatě odráží nárůst průměrné mzdy, když to řeknu velmi jednoduše.

Václav MORAVEC, moderátor

No to znamená, byla by výrazně vyšší? Pokud se vám podaří prosadit ty 904 koruny pro rok 2016, jaká by pak mohla být výše, když to bude vycházet z valorizace toho vyměřovacího zákona.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Ty 904 koruny v podstatě odrážejí ten model, který by vycházel z toho vyměřovacího základu MPSV, čili v podstatě to, co my navrhujeme formou nařízení vlády pro rok 2016, v podstatě odpovídá stejnému modelu, jako by byla ta automatická valorizace.

Václav MORAVEC, moderátor

Tady místopředseda, když byl ministrem zdravotnictví, Leoš Heger, tak také bojoval s ministrem financí, tehdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek, každý ministr zdravotnictví to má podle všeho těžké se svým ministrem financí. Chápu správně, pane místopředsedo, že vy jako bývalý ministr zdravotnictví podpoříte takový návrh zákona, který bude automaticky valorizovat platby za státní pojištěnce?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

No, musí to být spojeno tedy s nějakým rozumným řízením zdravotnictví a nárůstem efektivity. Samozřejmě ty 4 % nebo ty 4 miliardy, o které to má být zvýšeno, jsou ve srovnání s tím, jak roste HDP teďka momentálně o 4 %, tak jsou jenom poloviční nárůst. A je fakt, že náš podíl, který jde z HDP do zdravotnictví, těch 7,6 % často citovaných, je velmi malý proti bohatším zemím. A ten problém je, že čím je chudší země, tím relativně dává méně do toho zdravotnictví. A my patříme někde na hranu mezi ty chudé a bohaté, takže by to mělo tak odpovídat. Ale my máme ta pravidla nastavená pro daleko rozsáhlejší poskytování péče, než je v těch chudých zemích. Z toho vzniká to napětí. A je otázka, jestli se to má vytahovat ze státního rozpočtu, nebo jestli se mají hledat jiné mechanismy. Všechny naše spory s Ústavním soudem ukázaly, že hledat ty mechanismy příliš extensivně v přímých spoluplatbách, přestože jsou u nás velmi malé na evropské úrovní, je obtížné. S tím musí velmi opatrně. A my bychom podpořili tady ty nadstandardy, o kterých se teďka znova mluví. Podpořili bychom to, co říkali tady lidovci, že by bylo potřeba zavést znovu poplatek v nemocnici.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, ale k tomu se, pane místopředsedo, záhy dostaneme. Ale pokud mi řeknete, když se dohodne vládní koalice na těch 904 korunách valorizace, což už by bylo podle toho vzorečku, který chce do zákona prosadit zde přítomný ministr zdravotnictví, tak vy byste měl problém v roce, kdy předložíte, pane ministře, ten...?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

V druhém pololetí letošního roku.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak to znamená, že k vám to doputuje do sněmovny říjen, listopad, zvednout ruku pro takový návrh zákona, automatická valorizace, která už tady bývávala v letech devadesátých?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

No, je to lepší systém, než co bylo doposavad. Já bych si dovedl představit ještě lepší systém. Že ti pojištěnci budou hrazeni úplně jiným mechanismem, že se stát bude podílet na tom hrazení jenom v případě, kdy dochází k hospodářské krizi a klesá výběr pojistného. Že ten jeho spolupodíl podpoří solidaritu. Ale to by bylo na další debatu. Já v současné době musím říct, že bych ty 4 miliardy rád podpořil. Myslím si, že i přes tu hrůzu, kterou udělala koalice a proti které my jsme varovali, že úplně zrušili všechny poplatky ve zdravotnictví, ty takzvané regulační poplatky, že přestože se jim podařilo, jak to říkal pan ministr, 2 miliardy ušetřit. Ale o 4,5 miliardy přišli.

Václav MORAVEC, moderátor

My se ještě k poplatkům dostaneme. Omlouvám se, že vás stále vedu k tomu systémovému kroku, protože každý rok sledovat tu přetahovanou o navyšování z pohledu daňového poplatníka veřejnosti není opravdu příliš vábný pohled.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Je to velmi nepříjemné a má-li to naše zdravotnictví zůstat na opravdu špičkové úrovni, tak jak je na to dneska populace zvyklá, tak je potřeba s těmi mechanismy něco udělat.

Václav MORAVEC, moderátor

Tudíž tu automatickou valorizaci byste podpořil v zákoně?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Ze státního rozpočtu říkám, je jenom jedna z možností. Další možnost je podpořit něco jako systém nominálního pojistného a podobně s tím, že by byla zachovaná ta solidarita mezi chudými a bohatými. Závislost na státu se v praxi ukázala jako pro zdravotnictví velmi nepříjemná a já bych varoval před tím, o čem mluví pan vicepremiér Babiš, že prostě bude odčerpávat přebytky například z některých pojišťoven zpět do státního rozpočtu, do státní kasy, aby stát hospodařil stabilizovaněji. Ty přebytky umožnily přežít tomu systému zdravotního pojištění, který je mimochodem mnohem efektivnější než celý státní rozpočet. Ty propady, které byly za nás, ty nejhorší hospodářské krize, byly něco málo přes 1 % a výběr pojistného je tedy  99 %. O tom si může stát nechat jenom zdát ve výběru daní.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych poznámku k tomu, abych znova zopakoval, proč vlastně s tím přicházíme, s tím navýšením plateb za státní pojištěnce, protože je pravdou, že ekonomika roste, rostou platy a roste i pojistného. A musím říct, že pojišťovny v tomto opravdu mají ty výsledky velmi dobré, nicméně je třeba říct, že zdravotnictví je schopno se vypořádat s těmi běžnými nárůsty, ke kterým každoročně dochází. Možná to veřejnost neví, ale jenom ty nejmodernější léky, takzvaná centrová léčba, biologická léčba, léčba na zhoubné nádory, roztroušenou sklerózu, to je zhruba každý rok nějakých 800 milionů až miliarda navíc. Přicházejí nové technologie. A toto všechno zdravotnictví z hlediska svých rezerv je schopno řešit a neměli bychom s tím problém. A občané asi by se ptali velmi znepokojeně, kdyby jim začal stát nebo ministerstvo zdravotnictví oznamovat, že v rámci hledání rezerv toto prostě pro lidi nebude. To je nepřijatelné. My s tím přicházíme proto, že tady vidíme zásadní systémový problém, který začíná spočívat v tom, že zdravotnictví je podfinancované a začíná se to dotýkat personálu, začíná se to dotýkat doktorů, začíná se to dotýkat sester, protože oni už prostě nejsou ochotni ten systém dotovat, tak jako to činili 20 let, srovnávají se s tím, co je v zahraničí a máme tady volný pohyb zaměstnanců a začínají nám odcházet.

Václav MORAVEC, moderátor

My to budeme mít jako samostatné téma, pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Určitě. Ale to je ten důvod, proč tady přicházím s tím požadavkem na ty 4 miliardy a musím říct, že jak od Lékařské komory, tak od odborářů jsem kritizován, že ten požadavek je velmi mírný a že v podstatě nebude stačit. Takže to je důvod, proč ty peníze do toho systému potřebujem, abychom každý rok aspoň částečně mohli ty platy zvyšovat.

Václav MORAVEC, moderátor

250 miliard korun, tak takovou sumu mají letos k dispozici zdravotní pojišťovny v České republice, jak o tom mluvil místopředseda TOP 09 Leoš Hegere. Těch 250 miliard korun, které jsou v rámci zdravotního pojištění, tak ty se loni po letech ztrát, které vršila především největší Všeobecná zdravotní pojišťovna, konečně vyhouply do černých čísel. Podívejme se na ta data. Jejich hospodaření skončilo podle zatím předběžných údajů ve více než dvoumiliardovém přebytku. To je poměrně dobrá zpráva ve světle bilance z předchozích let. Například v krizovém roce 2010 byly pojišťovny v téměř sedmimiliardovém propadu a ještě předloni dělal schodek skoro miliardu a půl. Když se díváte na ta data, tak ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem apeluje na odkrytí finančních toků mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli péče a stejně tak požaduje zveřejňování obchodních smluv pojišťoven a zdravotnických zařízení. A ministerstvo financí konstatuje, to vše jsou závazky z koaliční smlouvy, které ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nesplnil. Pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Tak to je až žertovné skoro.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy myslíte, že s vámi ministerstvo financí žertuje?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Nevím, s kým žertuje, jestli se mnou a já jsem tedy toto nezaznamenal a musím říct, a pan docent Heger to potvrdí, že my jsme předložili takzvanou transparenční novelu zákona 48 do sněmovny už někdy před koncem roku. To, že se ta novela ještě neschválila, není vinou ministerstva zdravotnictví. Řekl bych, že největší problém, který tu novelu zbrzdil, byla záplava pozměňovacích návrhů především od některých kolegů, kteří tam navrhovali, aby v rámci transparenční novely se odebíraly kompetence ministerstvu zdravotnictví a posilovalo se ministerstvo financí. A to je jeden z důvodů, proč se ta novela zdržuje. Což mě mrzí.

Václav MORAVEC, moderátor

Ano. Naposledy, jenom že dodám, tento týden ji měla Poslanecká sněmovna probírat, mělo se o ní hlasovat a je to předseda vašeho poslaneckého klubu, tedy předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, který navrhl vyřazení toho zákona z programu schůze a sněmovna to odhlasovala. Takže předseda vašeho poslaneckého klubu může za to, že se to možná bude probírat až v červnu.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Předseda našeho poslaneckého klubu za to nemůže, může za to to, že tady nebyla koaliční shoda právě na těch pozměňovacích návrzích. A já jsem rád, že ten krok předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie přispěl k tomu, že koalice si to vyříkala a já jsem dostal jasný závazek k tomu, že koalice, celá koalice bude respektovat stanovisko resortního ministra. Takže myslím si, že teď už nic nebrání tomu, aby ta transparenční novela, která tam tak dlouho v Poslanecké sněmovně je, byla schválena.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže se nebudou přesouvat kompetence nebo část kompetencí z ministerstva zdravotnictví na ministerstvo financí a jak to dopadne s pozměňovacím návrhem dvou poslanců za hnutí ANO Radky Maxové a Miloslava Janulíka, kteří chtějí, aby si pacienti měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna a skutečnou cenou za dražší služby. Tam jste také uplatnil právo veta?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Tam jsem také uplatnil právo veta, protože...

Václav MORAVEC, moderátor

Takže tento návrh neprojde.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Protože ten návrh je tak špatně napsán technicky, že prostě je neakceptovatelný. Můžeme se teď bavit o, tady asi s kolegou Hegerem určitě nenajdeme shodu, co se týče nadstandardů, nicméně ten problém, který ten návrh má, že je udělán špatně.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, máte garanci od poslaneckého klubu hnutí ANO, že nebude v závěrečném čtení hlasovat pro pozměňovací návrh svých dvou kolegů.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Zcela jasná debata, kterou koalice uzavřela, byla, že v okamžiku, kdy k pozměňovacím návrhům není shoda koalice, tak celá koalice respektuje stanovisko resortního ministra. Moje stanovisko k tomuto pozměňovacímu návrhu je negativní. Nicméně na druhé straně nebráníme se tomu, aby kolegové z hnutí ANO otevřeli tuto oblast v koaliční radě, aby se o ní jednalo, aby se analyzovala, s tím problém nemáme. Nicméně nelze to dělat takto nadivoko.

Václav MORAVEC, moderátor

Tady odpověď Leoše Hegera. Vy jste říkal, že ten nápad dvou poslanců za hnutí ANO, aby měli lidé, pacienti možnost připlácet si za některé dražší služby, že se vám líbí. Souhlasíte s těmi slovy, že ten návrh je technicky špatně napsaný?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Já, jestli dovolíte, tak já zmíním dva pozměňovací návrhy a začnu tím, který jsme předkládali my jako TOP 09. Ono je to vidět na tom rozdílném přístupu. My jsme o tom návrhu ve velkém předstihu informovali ministerstvo. Ministerstvo nám řeklo, co se mu na něm nelíbí. A vzájemnou kooperací jsme ten návrh doladili do nějaké středové polohy. Já bych si ho představoval trošku ostřejší, ministerstvo ne, ale ten návrh má nyní velkou šanci projít a je zakomponován do souhlasu zdravotního výboru. Spočívá v tom, že seznam výkonů se bude psát daleko důkladněji. Ministerstvo se bude nutit tím zákonem k tomu, aby přehodnocovalo ten nešťastný seznam výkonů, který dělá některé obory velmi nelukrativní a propadové. Zejména ty nemocniční. Proto chybí mimochodem ty sestřičky, na kterých se vždycky snadno ušetří, daleko snáz než na těch heroických výkonech a skvělých výsledcích u roztroušené sklerózy a podobně. Takže tam to řekněme projde a přispěje to k té transparenci zdravotnictví. Ten návrh, který předložilo ANO, je pro mě velké dilema, protože my samozřejmě s nadstandardy souhlasíme a souhlasíme s tím, aby si mohl pacient, má-li dost peněz, připlatit na odlehčenou sádru. Tu jsme neskutečněkrát presentovali, než to Ústavní soud zrušil. A jaksi každý rozumí tomu, že když je někdo bohatý a chce do zdravotnictví přispět něčím, že to žádnému chudému člověku nepomůže, protože tu léčbu dostane adekvátní. S tímhletím přišlo podobně teďka ANO. Oni mluvili o příkladu kyčelních kloubů, že když bude někdo prostě jezdit aktivně na lyžích, tak ať si zaplatí ten dražší, který není tak úplně potřeba jako pro standardního staršího pacienta, který už se moc nepohybuje, ale bolí ho to hrozně. Ale bohužel to napsali technicky strašně špatně.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, pane místopředsedo, takže souhlasíte se slovy ministra zdravotnictví.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Souhlasím, protože my jsme ten náš návrh o nadstandardech psali tenkrát s tehdejším panem náměstkem Noskem strašně opatrně. Bylo tam spousta brzd na to, aby někdo nezneužil ve zdravotnickém zařízení to, že se budou dávat jenom ty drahé nadstandardy a ty levnější standardní, které platí pojišťovna se vůbec nebudou nabízet. To jsme takovýmhle způsobem vycizelovali, stejně nám to Ústavní soud shodil. A ten návrh ze strany ANO je bohužel napsán tak brutálně...

Václav MORAVEC, moderátor

Ještě hůř.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

...že tam je vyloučeno, aby to Ústavním soudem kdy prošlo.

Václav MORAVEC, moderátor

Pro tento pozměňovací návrh tedy nebudete hlasovat?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Budeme asi proti, protože ta politická stránka věci se musí vydiskutovat pořádně na koalici a s námi, jestli ty nadstandardy někdy v mírnější formě nějaké budou. Ale v takové formě protiústavní je to velmi obtížné. A mimochodem tato celá aférka ukazuje, že to v té koalici opravdu skřípe a ta nedůvěra je veliká. Já si myslím, že ačkoli my jsme to v koalici také neměli jednoduché, řešit tyto věci na půdě médií, na půdě koaliční rady, na půdě speciální zdravotnické skupiny vůbec nepomáhá. Ti partneři si přijdou s osočováním toho druhého partnera, v tomhle případě ministerstva zdravotnictví, kdy chtějí. Ventiluje se to v médiích dřív, než je to vůbec na vládě. Tak tohle se prostě nedělá.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Nemá se podepisovat takováhle koaliční smlouva, když to někdo chce dělat.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych řekl, že já mám po tom minulém týdnu, kdy tady řekněme k tomuhle nedorozumění došlo a kdy zasedli předsedové všech tří koaličních strana a zaznělo tam ze všech stran, to je podle mě základní princip té koalice, že prostě se drží stanovisko resortního ministra, ať je to na zdravotnictví sociální demokrat, ať je to na financích pan Babiš, ať je to v zemědělství pan Jurečka, je třeba, aby ti poslanci prostě podporovali resortního ministra, zaznělo tam, že to bude jaksi zajištěno, dodrženo a já jsem to popsal slovy, že se rozplynuly mraky a nad koaliční spoluprací ve sněmovně zasvítilo slunce. A věřím tomu.

Václav MORAVEC, moderátor

To je krásné, pane ministře. Už se na to těšíme. S tím, že vy tedy říkáte, že právě ta novela onoho zákona, tak transparentní, jak ji nazýváte, tak ta projde na červnové schůzi?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Tak projde na červnové schůzi.

Václav MORAVEC, moderátor

A už tomu nic nebrání a Leoš Heger tedy řekl, že ani TOP 09 nepodpoří ten návrh poslanců hnutí ANO. V programovém prohlášení vlády je také větička, že vláda důsledně oddělí vlastnictví zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven a zamezí jejich vzájemnému ovládání nebo ovládání třetí osobou. Je to trend, který ve zdravotnictví pozorujeme už delší dobu a navíc, když tady bylo zmíněno pronikání nejen Andreje Babiše, ale dalších velkých ekonomických skupin do tuzemského zdravotnictví, tak je zjevné, že velké ekonomické skupiny chtějí ovládnout toky veřejného zdravotního pojištění, respektive získat peníze z toho veřejného zdravotního pojištění. Uspíšíte přípravu toho zákona, abyste naplnil tu část programového prohlášení, kde slibujete oddělení vlastnických vztahů mezi zdravotnickými zařízeními a zdravotními pojišťovnami?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych řekl, že právě ta 48, ta transparenční, o které jsme se teď bavili, v podstatě přispívá k tomu, že některá, některá pravidla, která tam jsou, velmi výrazně posílí kontrolní roli ministerstva a v podstatě velmi, velmi ztíží případné podobné kroky, protože je tam pozměňovací návrh, který podporujeme, protože podle té současné praxe v podstatě o tom rozhodli, byť třeba těsnou nadpoloviční většinou, správní rady těch pojišťoven. A ministerstvo podle správního řádu v podstatě muselo vydat souhlas s tou fúzí, i když s tím mělo trochu problém. Vím, že na něco podobného i kolega Heger narazil v době, kdy byl ministrem. Proto se teď využila ta 48 a jsou tam pozměňovací návrhy, které jsou podle mě velmi dobré. Jednak že se zvyšuje to kvórum pro tu správní radu o fúzi na dvě třetiny, nikoliv nadpoloviční většinu. Jednak je tam pozměňovací návrh, aby ministerstvo posoudilo i veřejný zájem. A ten nemusí vždycky odpovídat záměru těch správních rad. A jednak je tam návrh, který, na kterém se teď koalice shodla, že ho podpoří, že to konečné stanovisko bude dávat vláda. Takže my myslíme si, že v tomhle se poměrně výrazně ztíží nějaké rychlé, rychlé fúze, které úplně neodpovídají tomu veřejnému zájmu.

Václav MORAVEC, moderátor

A ještě poslední věc, ta se týká hospodaření nemocnic, v tomto bloku, než přejdeme k odchodům doktorů, o čemž už tady byla řeč. Leoš Heger vás z těch opozičních lavic kritizoval, když se oddlužovala Nemocnice U Svaté Anny v Brně a pražská Bulovka. Řada velkých nemocnic je letos zatím v mínusu, když se podíváme na aktuální data, která máme k dispozici jako Otázky, a to i přesto, že loňský rok uzavřely všechny fakultní nemocnice v černých číslech. Už to sami vidíte, jak vyplývá z těch nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví pro dnešní Otázky. V největší ztrátě přesahující 70 milionů korun je za první čtvrtletí letošního roku Fakultní nemocnice U Svaté Anny v Brně. S padesátimilionovým schodkem zatím hospodaří pražská Nemocnice v Motole, mínus 38 milionů měli po prvním čtvrtletí na kontě v Hradci Králové. Pětici ztrátových nemocnic uzavírá Thomayerova a Všeobecná fakultní nemocnice. Obě sídlí v Praze, přitom Fakultní nemocnice v Plzni a v Olomouci vykázaly za stejné období víc než 90milionový zisk. Jak si vysvětlit ty nepoměry, pane ministře?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já myslím, že nelze úplně vycházet jenom z těch kvartálních čísel. Kdybyste se podíval za výsledky za kvartál za loňský rok, tak to vypadalo u některých podobně a na konci skončily vyrovnaným hospodařením. Z části je to tím, že ty řekněme časové řady ne úplně odpovídají tomu ročnímu účetnictví, protože vyúčtování nemocnice mnohdy dostanou někdy v červenci, v srpnu.

Václav MORAVEC, moderátor

A vás ale neznepokojuje to, že opět nejzadluženější nemocnicí je Fakultní nemocnice U Svaté Anny v Brně, kterou jste oddlužoval?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Neznepokojuje, protože jsem informován o tom procesu, procesu, jak je tam to hospodaření stabilizováno, protože v tom začátku roku samozřejmě i některé personální kroky, které byly dělány, tak nesou hlavně náklady a ten efekt bude později. Nicméně nezastírám, a tady to řeknu otevřeně, jestli s některou nemocnicí máme velkou práci, co se týče její stabilizace, tak je to Fakultní nemocnice U Svaté Anny. Tam to nebude jednoduché. Tam je historicky nastavena velmi špatná struktura, co se týče oborů této nemocnice. A byť mi pan ředitel slíbil, že udělá všechno pro to, aby skončili vyrovnaně, tak mají nastaven zvláštní režim a nebude to úplně jednoduché. U těch ostatních, tam je to skutečně jenom, řekněme, nějakými časovými řadami, tady to jednoduché nebude. A podle mě to souvisí i s další otázkou, kterou teď řešíme, jak má vůbec vypadat struktura nemocniční péče v Brně. To je otázka, jestli by náhodou ty tři nemocnice, které z hlediska svých vazeb k sobě do značné míry patří, to je Fakultní nemocnice U Svaté Anny, Fakultní nemocnice Brno a Centrum kardiovaskulární chirurgie a transplantace neměly se nějakým způsobem integrovat. Na tom teď pracuje skupina specializovaná, která do měsíce by mi měla říct řešení a osobně se domnívám, že by tam nějaká forma integrace měla být.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže ta bude nevyhnutelná, i když Brno vždy se té integraci bránilo, respektive všichni ministři zdravotnictví se s tím brněnským problémem potýkali.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já nechci předbíhat výsledek té skupiny, nicméně můj názor, můj odhad řekněme daný manažerskými těmi, že pokud tam k nějaké integraci nedojde, tak ta Svatá Anna prostě bude mít problém.

Václav MORAVEC, moderátor

Je možné brát ta uklidňující...

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Naprostý souhlas. My jsme měli v období, kdy já jsem seděl na ministerstvu, už tento plán připravený, už byl jeden společný ředitel dočasně ustanovený pro obě ty klíčové nemocnice a já si myslím, že jiná cesta není. Ale musím k tomu říct dvě kritické věci. Jedna malinko na vás. Ty mínusy, které jste ukazoval na tom grafu, to jsou prostě procentní prodělky v pololetí, které nehrají vůbec roli a během prázdnin se hospodaření nemocnic úplně mění. Celá řada výdajů se sníží a na konci roku si to ty nemocnice srovnají, takže tohle opravdu nevypovídá o nějaké krizi v nemocnicích.

Václav MORAVEC, moderátor

Víte, co je zajímavé, já bych chápal, pane místopředsedo, že vystupuji do vaší řeči, kdyby to měly všechny nemocnice, ale že i v tom čtvrtletním srovnání máme dvě ziskové nemocnice v Plzni a Olomouci, vysoké zisky, a pak tady máme stále problematickou Svatou Annu, která byla oddlužována, což jste kritizoval.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Tak to souhlasím. Ta zůstává problematická. To ano, beru zpět část té své výhrady.

Václav MORAVEC, moderátor

A jaká byla ta další výhrada?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

A ta klíčová výhrada se týká budoucnosti a koaličního plánu, který podporuje ČSSD. Jde o je etablování veřejnoprávních nemocnic a udělání jakési sítě, která bude pod kontrolou státu. Až podsud je to dobré, my jsme měli už prakticky nachystaný zákon o univerzitních nemocnicích, který byl v řadě věcí velmi podobný, jako jsou teze toho zákona. Ale je tam jedna naprosto kritická odlišnost, o které se tady musím zmínit. Protože já jsem dělal dlouho ředitele nemocnice a musím se pochlubit, že to byla v těch asi pěti nebo šesti vlnách, kdy se nemocnice oddlužovaly, jediná nemocnice, která nebyla nikdy oddlužena. Takže nás to strašně štvalo, protože správně vedená společnost by měla trošku dávat přednost těm úspěšným a ne těm neúspěšným. Měla by ty úspěšné vyzvedávat, aby se staly jakýmsi centry excelence a všechny ostatní se jim přizpůsobily. A ten problém je v tom, čemu ekonomové říkají morální hazard. Jestliže ty nemocnice nebo jakákoliv firma ví, že bude oddlužena, tak samozřejmě se pohybuje na hranici rizika daleko snadněji a ochotněji, protože přinejhorším tedy z toho bude politický poprask, ale ta nemocnice nikdy nezahyne. A to jsme měli my připraveno pro ty univerzitní nemocnice, které měly vzniknout z fakultních, přímo řízených státem nemocnic a byla tam pasáž, že prostě stát za ty jejich výsledky neručí. Není to žádné novum a žádné riziko, že by nějaká nemocnice zmizela z povrchu české země.

Václav MORAVEC, moderátor

No mohla by zkrachovat.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

No, teoreticky, ale je to velmi skvělý imperativ na to, aby se vedení té nemocnice chovalo velmi odpovědně a dávalo si pozor. A není to nic drakonického.

Václav MORAVEC, moderátor

Chcete tím říci, že ten nejnovější návrh vlády, který se bude týkat neziskových...

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Tam ty nemocnice budou mít státní garanci a budou mít plnou smluvní jistotu se zdravotními pojišťovnami.

Václav MORAVEC, moderátor

Tedy je tam morální hazard.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Takže ten morální hazard se tam bude udržovat i nadále a znovu zase v periodě pěti let lze čekat propady některých nemocnic.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Jestli můžu, já myslím, že to, co tady říká kolega Heger, je trošku akademické, akademické. Řeknu proč. Ano, ten zákon o neziskových, veřejných neziskových nemocnicích bude obdobně, jako je tomu teď, bude vycházet z toho, že zřizovatel zodpovídá za případné závazky těch nemocnic, tak jako je tomu u stávajících příspěvkových organizací, tady se nic nemění. Ale na druhé straně, to co tady kolega Heger říkal, že kdyby to tam nebylo, tak ty nemocnice jaksi se budou bát, že by zkrachovaly, prostě není tomu tak. V okamžiku, kdy je ta nemocnice dostatečně velká a zajišťuje dostatečně řekněme nepostradatelné spektrum péče, tak si tam můžeme napsat do těch zákonů, co chceme, ale v okamžiku, kdyby byla ohrožena péče, tak každá vláda, a to jestli levicová, pravicová, by prostě nedovolila, aby ta nemocnice padla. V čem se shodnu, tak že je třeba opravdu být náročný na management. To si myslím, že i z hlediska svých zkušeností jsem a všichni ředitelé přímo řízených organizací vědí, že v okamžiku, kdy se dostanou svým zaviněním do ztráty, tak prostě to považuju za zásadní selhání a budu jaksi vůči tomu postupovat, tak jako se to ostatně stalo třeba na Vinohradech, kde se to hospodaření začlo zhoršovat a kde jsem prostě zasáhl.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Já s tím nesouhlasím. Tohle všechno, co říká pan ministr, platí 20 let a nefunguje to. Morální hazard je prostě klíčový, byť akademický prvek stability veškeré ekonomiky a nelze ho podceňovat. A mimochodem k tomuhle experimentu tady došlo se státními univerzitami a ani jedna z nich nezkrachovala, přestože se říkalo, Pane Bože, z toho budou, realitky budou rozprodávat majetek. Ne, naopak. Ty státní, dneska veřejnoprávní vysoké školy se chovají velmi dobře i co do kvality.

Václav MORAVEC, moderátor

Tady se lišíte.

Václav MORAVEC, moderátor

Od ledna měli zdravotníci dostat přidáno 5 %. Podle lékařských odborů se vládním nařízením řídí státní a krajské nemocnice, kde se platy skutečně zvýšily. Pokud jde o mzdy vyplácené v soukromém sektoru, tam s nárůstem čekali nebo ještě čekají, než budou mít v ruce závěrečné vyúčtování za loňský rok. Poslední údaje o výši platů a mezd jsou k dispozici z roku 2013. Ve srovnání s rokem 2012 je na nich patrný mírný pokles. Lékaři a zubaři si v soukromých ordinacích vydělali průměrně asi 55 tisíc korun. Sestry a porodní asistentky necelých 24 tisíc korun. U platů tedy ve veřejné sféře šlo vloni průměrně o 60 tisíc 600 korun pro lékaře, včetně zubařů a 28 tisíc 700 korun pro všeobecné sestry a porodní asistentky. Současné pětiprocentní zvyšování podle odborů nezabrání tomu, aby lidé ze zdravotnictví neprchali, ať už do jiného oboru nebo za hranice. Zvlášť v některých regionech je situace už teď napjatá. V Karlovarské nemocnici museli kvůli nedostatku lékařů a sester propojit některá lůžková oddělení.

Martin BERÁNEK, předseda, LOK Karlovarské nemocnice, 10.3.2015

Je tady hodně míst, kam ten personál může utýct, no. To znamená, ty, co jsou lokální, tak můžou do Německa.

Václav MORAVEC, moderátor

Tam si vydělají v přepočtu přes 34 tisíc korun. Vedení Karlovarské nemocnice zažívá největší krizi, co se nedostatku lidí týče.

Josef MÄRZ, generální ředitel, Karlovarská krajská nemocnice, 10.3.

Ten personál je dlouhodobě přetěžovaný, dochází k pracovním neschopnostem a dalším věcem.

Václav MORAVEC, moderátor

Karlovarská nemocnice proto začala zdravotníky před několika týdny lákat na mimořádné výhody. Náborové příspěvky pro sestry dosahují výše 50ti tisíc korun, pro lékaře pak 70ti tisíc.

Jakub PÁNIK, náměstek pro zdravotnictví, Karlovarský kraj, 10.3. /ČSSD/

My se snažíme vytvořit lepší ekonomické podmínky. Není to jenom o tom náborovém příspěvku, ale i o postupném zvyšování toho platu.

Václav MORAVEC, moderátor

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče odhaduje, že v celém Česku chybí víc než 2 tisíce sester. Největší nouzi mají bývalé okresní nemocnice. Příkladem můžou být Semily.

Alena KUŽELOVÁ, ředitelka, Nemocnice s poliklinikou v Semilech, 14.5.

To nejdůležitější, co nás teďka tíží, je personální stav na chirurgii, kde nám chybí minimálně 3 lékaři.

Martin PŮTA, hejtman Libereckého kraje, 14.5.2015 /STAN/

V tuto chvíli hledáme nějaké, nějakou krátkodobou pomoc pro semilskou nemocnici, tak aby její provoz zůstal zachován a hlavně abysme získali čas pro hledání nějaké dohody.

Václav MORAVEC, moderátor

Lepší situace než v okresních nemocnicích je v těch fakultních. Podle zástupců zdravotnických profesí zůstává velkým problémem odchod lékařů do ciziny. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ministr Svatopluk Němeček za rok a čtvrt ve funkci tento problém nevyřešil. Ročně odejde podle údajů komory do zahraničí hned po škole 200 lékařů, což je celá pětina ročníku, a dalších až 200 lékařů s kvalifikací. Hledají lepší podmínky, peníze i systém vzdělávání. A čísla se zřejmě budou dál zvyšovat. Podle aktuálních informací Otázek letos k polovině května požádalo o vystavení dokladů potřebných pro odchod do ciziny už 160 lékařů. Dalším hostem Otázek je muž, který má zkušenosti z ciziny a odešel tedy léčit do zahraničí. Pozvání přijal lékař Michal Křemen, který pracuje od roku 2013 na jedné soukromé poliklinice v Ženevě. Vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den.

Michal KŘEMEN, lékař internista, Ženeva, Švýcarsko

Dobrý den, zdravím do studia.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste založil po vzoru některých kolegů lékařů, kteří odešli do ciziny, internetové stránky www.lekarvzahranici.cz. Na nich radíte lékařům, jaké výhody přináší práce v cizině. Jak často přemýšlíte nad tím, že to vlastně nemusí být fér vůči tuzemským daňovým poplatníkům, když svými radami přispíváte k dalším odchodům mladých lékařů, kteří vystudovali bezplatně a ze státních peněz vlastně mají podporu milionu korun, což stojí vzdělávání jednoho lékaři v zemi?

Michal KŘEMEN, lékař internista, Ženeva, Švýcarsko

Samozřejmě, že mě tato otázka napadla už několikrát. Jednou při nebo teda před mým odchodem do zahraničí, a pak ještě samozřejmě, když jsem začínal tvořit své webovské stránky. Nicméně nedělám na svých webovských stránkách ani svými přednáškami na Lékařských fakultách v Praze a v Hradci žádný nábor. Nemám na tom žádný osobní zájem, aby lidé odcházeli nebo lékaři odcházeli do zahraničí. Ale dávám spíše návod nebo informace k tomu, pokud se k tomu rozhodnout, jak to udělat, aby se vyvarovali chyb, kterých jsem se dopustil já a stálo mě to spoustu času.

Václav MORAVEC, moderátor

Jaká vlastně byla u vás základní motivace vzít si český vysokoškolský diplom z medicíny, potvrzení Lékařské komory a jít pracovat do ciziny?

Michal KŘEMEN, lékař internista, Ženeva, Švýcarsko

Ty důvody v roce 2001, kdy já jsem odcházel do Spojených států, což jste nezmínil, a kde jsem strávil 10 let, než jsem přišel zpátky do Evropy a usadil se ve Švýcarsku, byly hlavně důvody toho, že jsem jako mladý lékař, začínající nechtěl, řekl bych, absorbovat klima z českých nemocnic, které jsem dobře pochopil během studií a velmi brzy mi došlo, že jsem nechtěl v takovémto klimatu, v řekněme špatném systému specializačního vzdělávání a jakémusi nepřátelskému klimatu obecně začínat a učit se.

Václav MORAVEC, moderátor

Říká lékař Michal Křemen, s nímž si budeme dál povídat ve druhé hodině Otázek. Přepněte si tedy na zpravodajskou čtyřiadvacítku. Pro tuto chvíli vám, pane doktore, děkuju. Leoš Heger tady zpochybnil loni v říjnu ta čísla Lékařské komory. Chápu správně, že zpochybňujete i to, že ten trend odchodu doktorů do zahraničí je tak výrazný a roste, co jsem zmiňoval těch 160 potvrzení, když jste to v rozhovoru pro Český rozhlas kritizoval tedy, že by docházelo k tak masivnímu odchodu doktorů do ciziny?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Já myslím, že je to taková trošku hra s čísly. Jestliže srovnáváte loňský stav a jeho polovinu k polovině roku vydělenou z celkového čísla, k tomu vezmete ten aktuální stav v pololetí, kdy samozřejmě do pololetí je větší počet žádostí, protože končí ročníky mediků a chtějí odejít zrovna po promoci. Jinak dlouhodobá čísla neukazují ten nárůst nijak dramaticky. A navíc v těch celkových číslech, kolik lékařů odchází, je mnoho lékařů, kteří tam odchází pracovat na rok až pět let a vrací se zase zpátky. A to bych odhadl tak asi na dvě třetiny naší populace lékařů, kteří jdou do ciziny. Jedna třetina tam zůstává natrvalo, ale ti, kteří se vrací, tak se vrací s obrovskými zkušenostmi, vydělají si peníze a jsou tady daleko stabilizovanější.

 

 

 

zdroj: ČT 1, 24. 5 .2015, Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme