Heger: Spoluúčast pacientů u nás je zatím nízká

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

18. 10. 2011

Jan BUMBA, moderátor

Jak udržet v chodu systém veřejného zdravotního pojištění v situaci, kdy se dostává do vážných finančních potíží. Výrazněji se na něm budou muset podílet pacienti. Jejich spoluúčast by se mohla v příštích letech zvýšit z nynějších 17 až na 25 procent. Nadnesl to dnes ministr Leoš Heger, když vystoupil před účastníky brněnských zdravotnických veletrhů a upozornil taky, že domácnosti dnes v průměru vydávají na léky nebo zdravotnické poplatky méně než za alkohol nebo cigarety. Leoš Heger je naším dalším hostem. Dobrý den.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý večer.

Jan BUMBA

Pane ministře, z čeho vycházíte přitom odhadu o poměrně citelném navýšení spoluúčasti pacientů?

Leoš HEGER

Tak já musím konstatovat, že u nás ta spoluúčast je oproti evropským zemím poměrně nízká. Spoluúčast okolo 17 procent je zhruba na úrovni skandinávských zemí. Zatímco celá řada zemí jako Německo, Francie mají okolo 25, Švýcarsko přes 30, postsocialistické země jaksi naši bývalí nebo naši sousedi taky mají spoluúčast přes 25 procent. Já jsem dostal tento příkaz od koaliční devítky na jaře letošního roku, když se debatovalo naostro, jaké reformní kroky bude chtít koalice pustit a jaké ne ve zdravotnictví. My jsme tenkrát připravovali zpoplatnění plomb a stomatologických výkonů, takových základních, což mělo přinést okolo třech 3 miliard do systému, ale to tenkrát ta koaliční devítka nepustila a bylo to výměnou za to, že se usneslo, že do 3 let by se měla zvýšit na 23 procent, to je poměrně velká částka. My to zatím ještě nepřipravujeme. A chystáme se na to, abychom přežili vůbec příští rok, takže ještě ...

Jan BUMBA

Pane ministře, když neprošly, když neprošly amalgámové plomby, tak co by mělo být v té spoluúčasti, za co by měli lidé platit více?

Leoš HEGER

No, to je právě ten problém, protože to, že neprošly ty plomby, je trošku paradoxem, mají-li se zvyšovat poplatky někde v nějaké jiné sféře, takže já si myslím, až nastavíme rok 2012, že se k té diskusi bude potřeba politicky vrátit a hledat nějaké východisko v koalici. Ono to opravdu není jednoduché, ale na druhou stranu musím říct, že z těch 17 procent spoluúčasti, to je asi 45 miliard, menší polovinu dělají poplatky za věci, které opravdu jsou nezbytné pro udržení zdraví a větší polovinu dělají jakési luxusní věci, jako jsou kosmetické operace a takové výkony relativně zbytné, /nesrozumitelné/ zbytných a podobně.

Jan BUMBA

Kdy, pane ministře, by mělo podle vás dojít k tomu výraznému zvýšení spoluúčasti pacientů možná až na oněch citovaných 25 procent?

Leoš HEGER

No, mělo by k tomu dojít během téhle té, tohoto vládního období, ale opravdu zatím nemohu dále nic specifikovat. My teďka bojujeme o to, abychom měli peníze na zvýšení mezd, abychom měli peníze na překonání zátěže DPH a udělali jsme pro tu celou řadu zákonných opatření, které přinesou nějaké úspory, děláme úspory exekutivní, boj proti korupci, přesvědčování lékařů, aby léčili úsporněji a efektivněji, aby se třeba nevyhazovaly léky a podobně. A ty další úvahy o spoluúčasti zatím jsou odsunuty až začne ten příští rok.

Jan BUMBA

Ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prozatím vám děkuji, pane ministře, ale prosím ještě zůstaňte na lince, zůstaňte ve spojení. Na druhém telefonu je předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Dobrý den, pane Kráso.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postižených

Dobrý den.

Jan BUMBA

Vy jste se už ozval proti podobným vizím na zvyšování spoluúčasti pacientů. Není podle vás na místě, aby i sami pacienti za této finanční situace, jaká je, našli ve svých rozpočtech víc peněz na péči o své zdraví?

Václav KRÁSA

Tak já proti tomu nic zásadně nemám, ale ti lidé na to musí mít, především musí mít peníze na spoluúčast. A myslím si, že v tom je největší problém. Pan ministr ve své prezentaci dneska na veletrhu řekl, že systémová opatření v příštím roce přinesou do systému zdravotnictví asi 5 miliard korun, ale spoluúčast pacientů 15 miliard korun. To já považuji za velmi neseriózní, protože jestliže hovoříme o zdravotnické reformě, která v systému najde pouze 5 miliard, ale u občanů chce 15 miliard, tak je to to, co říká Jiří Němec, první ředitel VZP, který to nazývá vytahováním peněz z peněženek pacientů, o ničem jiném ta reforma není. O spoluúčasti ve srovnání s Evropou není úplně fér, protože pan ministr ví, že v polovině evropských zemích není vůbec zdravotní péče hrazená z pojištění a tam ta spoluúčast je prakticky nulová u občanů, takže my tady budeme velmi hodně zatěžováni a ti lidé nebudou mít peníze na spoluúčast.

Jan BUMBA

Zároveň, pane Kráso, ale není ten argument, že někteří lidé by se mohli dostat do finančních potíží, spíš otázkou nějakého sociálního zajištění, sociální péče, než zdravotnictví.

Václav KRÁSA

Ale to je přeci nesmysl. Jako na jedné straně budou platit do systému zdravotníci a na druhé straně budou jako žebráci žebrat na úřady, si z občanů pak děláme nesvéprávné žebrající osoby, které nemají žádnou důstojnost, to já vůbec v tom nevidím žádnou logiku, to mi spíš připadá lepší, abychom přidali do zdravotnictví rovnou ty peníze a nepřeprali je de facto přes občana, protože to je úplně stejný, jako když z rozpočtu dám přímo do zdravotnictví, anebo dám peníze do rozpočtu na sociální sféru, aby lidé mohli platit zdravotnictví. To přeci nemá logiku.

Jan BUMBA

Pane Kráso, prosím už jenom velmi, velmi stručně, ještě reakci na ten argument, že běžná domácnost dá na zdravotnictví méně peněz než na nákup věcí, kterými si zdraví spíš ničí, třeba alkohol nebo tabák.

Václav KRÁSA

Ano, to je průměrná, průměrná, průměrný výdaj. Pan ministr i na tom veletrh řekl, že je rozdíl mezi průměrnou rodinou a průměrnou rodinou důchodce, kde ty výdaje jsou už podstatně vyšší v rozpočtu, ale pak taky jsou lidé, kteří jsou dlouhodobě nemocní, ti opravdu nemají peníze na spoluúčast. Stovka za den léčebného pobytu v nemocnici je zničující po půl roce. A nikde ve světě není, aby se platilo déle jak 30 dní, protože pak je to pro rodinu sociálně neúnosný. Já myslím, že toho bychom si měli být vědomi.

Jan BUMBA

Rozumím. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Děkujeme za váš čas. Děkujeme za vyjádření. Na shledanou.

Václav KRÁSA

Na shledanou.

Jan BUMBA

Stále jsme ve spojení s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Pane ministře, začněme tam, kde jsme skončili s panem Krásou, z čeho myslíte, že by měl platit spoluúčast člověk, který vydělává málo nebo nic a je třeba dlouhodobě nemocný.

Leoš HEGER

Já si myslím, že je potřeba tu spoluúčast diferencovat výrazněji, samozřejmě jedna možnost je, aby to kompenzoval sociální systém, ten dneska je ve výrazných změnách, ale zůstává teda zcela určitě institut hmotné nouze, který je nastaven ovšem velmi nízko, to já uznávám.

Jan BUMBA

A jak říkal, jak říkal pan Krása, tento systém nebo takovýto argument dělá z lidí žebráky, kteří chodí prosit o podporu.

Leoš HEGER

Ne, ne, ne, ten, my jsme měli navrženou tu, tu verzi se zpoplatněním zubních plomb s velmi silnou sociální ochranou a já si myslím, že to je přesně způsob, kterým je potřeba postupovat, aby takovéhle změny byly průchodné, protože ono to není tak úplně, jak říkal pan předseda Krása, že chceme vytahovat lidem peníze z kapsy, my těch 5 miliard budeme šetřit letos a ta další spoluúčast by měla být rozložena na další období a jistě budou i na další šetření v tom systému, nejenom to vytahování peněz, ale ta sociální ochrana tady musí být pro ty slabé a naopak ty střední vrstvy a bohatší by nějakou spoluúčast zvýšenou mít definitivně měly, protože tím projeví svou solidaritu do systému.

Jan BUMBA

Ministr zdravotnictví Leoš Heger. Děkujeme za váš čas. Na shledanou.

Leoš HEGER

Děkuji za pozvání. Dobrou noc.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 18. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme