Heger: Snažím se hledat střední cestu

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

27. 4. 2011

Premiér vám v tisku naznačil, že byste mohl být tím, kdo bude muset odejít z vlády. Prý se loudáte s přípravou reforem. Co na to říkáte?

Vzal jsem to na vědomí. Nemyslím si, že jsem ministr na věčné časy. Řídit ministerstvo zdravotnictví je velmi obtížné, pokud to budete dělat odpovědně a nechcete je rozbít. Pokud se to někomu nelíbí, tak to chápu; nenajdete dva lidi, kteří by věděli, jaký je správný postup.

 

Postupujete podle plánu, nebo jste v prodlení?

Plníme legislativní plán. Když někdo říká, že bychom měli postupovat rychleji, je to jeden pohled na věc. Druhý pohled je, že si ve zdravotnictví spousta lidí stěžuje na nestabilní prostředí a na překotné změny. Pravdu ukáže budoucnost.

 

Podle některých občanských demokratů jste nejen pomalý, ale málo pravicový.

Z ODS jdou velmi protichůdné hlasy. Loni na podzim jsme přišli s představou, že bychom mohli zvýšit spoluúčast na stomatologickou péči, aby lidé, kteří se o svůj chrup nestarají, byli vtaženi do hry a aby na jejich péči nemuseli přispívat ostatní. A právě za to jsem byl z ODS kritizován.

 

Řekl vám premiér, že jste adeptem na odchod?

Ne. S panem premiérem jsem mluvil o zdravotnictví několikrát a jeho představa je, že do léta předložíme některé reformní změny.

 

Osobně vám nevyčetl, že jste pomalý či levicový?

Osobně ne, ale přes média mi z ODS vzkazují, tu že jsem příliš měkký, tu že jsem zase necitlivý. Já se snažím o střední cestu.

 

A jak sám svoji práci hodnotíte?

Reformovat zdravotnictví je složitá věc. Poslední radikální reforma byla před 19 lety, kdy se zavedlo zdravotní pojištění. Od té doby se tam kumulují problémy, jak ukázala akce Děkujeme, odcházíme, je tam spousta nespokojenosti. Dělat věci rychle z roku na rok nejde. Jak vidíme v jiných zemích, přípravy trvají pět šest let.

 

Kritizují vás profesní skupiny, odboráři i koaliční partneři. Který tlak je nejhorší?

To se nedá kvantifikovat, ze všech se snažím poučit.

Oldřich Danda

Právo, 27. 4. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme