Heger se brání: Kritika zdravotnictví je normální, v koalici nemáme problém

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

8. 3. 2011

Zdravotnictví je kritizováno stále, reaguje ministr Leoš Heger (TOP 09) na ostrou kritiku šéfa sněmovního zdravotního výboru Borise Šťastného, podle něhož ministerstvo nestíhá slibované reformy.

HN:  Kolik peněz vypadne kvůli změně DPH od října ze zdravotnictví a jak budete tento výpadek řešit? Čím peníze nahradíte?

Bude-li zvýšena DPH na 20 procent v oblasti léků a materiálů, bude to znamenat zvýšené náklady pro systém veřejného zdravotního pojištění asi o 10 miliard ročně. Vzhledem k tomu, že  současné dohodování okolo mzdových úprav se pohybovalo na úrovni dvou miliard ročně, je vidět, že suma 10 miliard je podstatně vyšší a těžko kompenzovatelná vnitřními úsporami v sytému. O řešení se budeme bavit na úrovni ministerstva financí a celé vlády. Každopádně řešení je nutné a budeme ho řešit v rámci K9.

HN: ODS kritizuje pomalé tempo reforem, respektive to, že ministerstvo zatím žádné reformy nepředložilo. Jsou podle vás tyto výhrady oprávněné?

Reforma je v chodu a celá řada věcí je rozpracovaná, například  restrukturalizace lůžkové péče, podpora dlouhodobé péče, vliv změny DPH ve zdravotnictví, úhradové mechanismy, boj s korupcí a v neposlední řadě i legislativní plán ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo předložilo první reformní plán v listopadu 2010 a opakovaně s ním seznamovalo politiky i média. Poslední debata proběhla na úrovni předsedy vlády v lednu letošního roku. 

HN: Proč například novela zákona číslo 48 (která měla mimo jiné zavést stokorunový poplatek ze den pobytu v nemocnici) tak dlouho trvá? Původně to mělo být od ledna, teď se ukazuje, že to bude nejdříve od září. Čím ten skluz vzniká?

Předložený návrh novely zákona číslo 48 je diskutován od října loňského roku. Velký skluz vznikl na úrovni tripartity, kde byla novela označena za příliš reformní a revoluční. V této novele je skutečně otvírán takzvaný paragraf poslankyně  Fišerové, který byl po deset let absolutní tabu v našem zdravotnictví a jeho změna znamená výrazný průlom, který umožní úhrady za nadstandard a šetření v tom, že nadstandardní výkony nebudou prováděny na úkor veřejného zdravotního pojištění.  To tím ušetří a bude moci lépe řešit standardní výkony pro všechny, kteří si nemohou připlatit. Debata bohužel trvala dlouho. Nyní je vše na dobré cestě a zákon je již na vládě.

HN: Jak je to se stanovením standardů a nadstandardů? Předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný říká, že kvůli nečinnosti ministerstva založil pracovní poslaneckou skupinu, která vytváří vlastní návrh. Jak to tedy je? Kdo tento klíčový krok reformy dělá?

První nadstandardy začněme tvořit, jak bude otevřena zákonná možnost si za ně připlácet.  Vše je v pracovní verzi, kterou budeme pilovat s pomocí zdravotních pojišťoven a odborných společností. Pokud jde o aktivitu poslance Borise Štastného, nemáme problém spolupracovat napříč koalicí, každá pomocná ruka bude dobrá.

HN: Co budete tento týden na K9 předkládat svým partnerům, abyste jim ukázal, že se už něco opravdu "děje"? I z Věcí veřejných zní kritika toho, že váš rezort ještě nezahájil žádné reformy.

Rezort zdravotnictví je kritizován stále, to je naprosto normální, bylo tomu v minulosti a nepochybně tomu bude i v budoucnosti. Předkládat budeme reformu, která je v chodu a jak jsem už uvedl, celá řada věcí je rozpracovaná. Co se týče Věcí veřejných, standardně spolupracujeme, někteří jejich představitelé, například poslanec Štětina, se na reformě aktivně podílejí. Nemám s tím problém, naopak jsem tomu rád.

Marie Valášková

iHNed.cz, 8. 3. 2011, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme