Heger: Schválená novela je průlomová

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

21. 6. 2011

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Téměř podle pravidla, pokud to nejde silou, zkusme to ještě větší silou, prosadila vládní koalice ve sněmovně první část zdravotnické reformy. Nedbala na výhrady odborů, opozice, ani pacientských organizací a poslala do Senátu normu, která kromě jiného umožní poprvé v historii České republiky vytvoření takzvaných zdravotnických standardů, tedy toho, na co je nárok z veřejného zdravotního pojištění a co je třeba zaplatit z vlastní kapsy. A jak to bude fungovat, to je otázka pro Události, komentáře, dobrý večer. Poslanci tedy schválili největší změny ve zdravotnictví za posledních 20 let. Pacienti si budou moci vůbec poprvé připlatit za lepší kyčelní kloub, sádru nebo oční čočku. Pojišťovny zase budou mít poprvé ve své historii povinnost zajistit lidem včas plánovanou operaci a najít do určitého počtu kilometrů praktického lékaře nebo specialistu.

Petr VAŠEK, redaktor

Místo 60 korun za den v nemocnici stovka, zpoplatnění levných léků do 50 korun, ale zároveň i snížení poplatků v lékárnách na 30 korun za každý recept. Lidé si navíc budou moci připlatit na rozdíl mezi základní a lepší péčí. Sněmovna potvrdila reformu zdravotnictví ministra Leoše Hegera, která se od příštího ledna dotkne opravdu každého.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tato novela přináší zejména průlom v oblasti takzvaného paragrafu poslankyně Fišerové, který zakazoval jakoukoli možnost připlácet si za nadstandard.

Petr VAŠEK

Pokud si chce dnes pacient zaplatit lepší čočku, sádru nebo kyčelní kloub, musí si ho zaplatit celý ze svého. Nově bude platit jen rozdíl mezi cenou nejlevnější péče a tou dražší.

Leoš HEGER

Rozhodně to tedy ke snížení současného standardu nepovede.

Petr VAŠEK

Ministru zdravotnictví se podařilo prosadit to, o co se marně snažil jeho předchůdce Tomáš Julínek, a hlavně proto dnes ve sněmovně Hegerovu reformu tvrdě napadala opozice. Opoziční strany nejvíc kritizovaly rozdělení zdravotní péče na základní a na tu, na kterou si budou muset lidé připlatit. Levici vadilo i zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/

Dodneška, pokud to pro ně bylo drahé a museli, řekněme, přemýšlet, kde na to vezmou, tedy jak na poplatky, tak na doplatky na léky, tak teď se na ně řítí daleko ještě větší a těžší zátěž.

Petr VAŠEK

Opoziční ČSSD tak už dnes hrozí, že Hegerovu reformu napadne hned na začátku příštího roku u Ústavního soudu. Na to, že reforma může být v rozporu s ústavou, ale upozorňují i pacientské organizace a to hlavně kvůli zvýšení poplatků.

Ondřej DOSTÁL, místopředseda Platformy zdravotních pojištěnců

Ústavní soudu řekl, že ty současné poplatky jsou v pořádku jenom proto, že u nikoho nejsou dostatečně závažným zásahem do jeho práv. Nicméně tam, kde 60 korun je málo, těch 100 korun by už u některého pacienta mohlo být dost.

Petr VAŠEK

Heger ale říká, že reforma je absolutně nutná. Jen díky ní ušetří příští rok ve zdravotnictví 10 miliard korun, které bude moci dát třeba nejen na lepší péči, ale i na zvýšení platů zdravotníků. Ještě předtím ale svede ministrova reforma těžký souboj s levicovým Senátem. Už teď se ukazuje, že zákon horní komora odmítne a vrátí poslancům. Redakce a Petr Vašek, Česká televize.

Martin VESELOVSKÝ

V Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho stínový protějšek za ČSSD, hejtman Středočeského kraje David Rath. Dobrý večer, pánové.

Leoš HEGER

Dobrý večer.

David RATH

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře, odbory, Česká strana sociálně demokratická, Komunistická strana Čech a Moravy požadovaly minimálně dnes nebo v minulých dnech svorně snažení té novely, která dnes prošla sněmovnou. Ani tento soustředěný tlak nebyl pro vás argumentem se, řekněme, nad tím zamyslet a třeba tu novelu změnit?

Leoš HEGER

Tak v tom vašem úvodu, pane redaktore, jsme slyšeli mnoho proti. Já bych velmi protestoval proti tomu, že jsme to protlačili silou a ještě větší silou. Ta reforma se připravovala nebo on je to začátek reformy, ta bude probíhat jistě delší dobu, ale tahle ta první novela se připravovala od října loňského roku a my jsme vedli velké diskuse se všemi aktéry zdravotnického systému a myslím, že se nám podařilo eliminovat dobře 80 procent věcí, které byly absolutně nepřijatelné a samozřejmě když chcete něco měnit a jsou tady extrémní názory na to, že to zdravotnictví má být naprosto, ale naprosto rovnostářské podle ideologie téměř táborské kádě, kam všichni dají všechno, tak pak lze očekávat, že na některých věcech se nedohodne, ale my jsme ty ostny tam, kde jsme se nedohodli, snažili opravdu otupit velmi mnoho.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře. Pane hejtmane Rathe, pan ministr zdravotnictví Heger říká, že minimálně s opozicí, s odbory na tripartitě olámali 80 procent ostnů, tedy že to, co dnes bylo prohlasováno ve sněmovně, bylo z 80 procent v podstatě dohodnuto s opozicí, s tím souhlasíte?

David RATH

To je naprostá hloupost, naprostý nesmysl. Navíc je potřeba říci, že toto, co ministr označuje za reformu, v podstatě znamená jenom zdražování, zdražování zdravotní péče, pacienti prostě budou platit daleko víc ze svých peněženek, ze svých rodinných rozpočtů vydají až o 18 miliard ročně navíc, což je obrovská nepředstavitelná částka. A toto pan ministr sepsal v takzvaném komplexním pozměňovacím návrhu, který přinesl až do sněmovny ve druhém čtení, to znamená, vlastně před pár dny. To znamená, že ten původní vládní návrh byl totálně předělán, úplně přepsán a to, co dnes bylo schváleno, tak je na světle světa jenom skutečně několik málo týdnů.

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře zdravotnictví, ta částka není slyšet jen z úst opozice, to znamená, že, řekněme, spoluúčast bude navýšena o nějakých 18 miliard korun. Vy s tou částkou souhlasíte, nebo máte jiná čísla.

Leoš HEGER

Ne, pane redaktore, to je absolutně mimo. Veškerá spoluúčast našich pacientů dělá 45 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard je už dnes to, co se týká přímo zdravotní péče, to znamená poplatků u stomatologů, poplatků za léky a takzvaných regulačních poplatků a to byla menší polovinou té částky, kterou připlácejí naši pacienti. Ta větší polovina je za věci, kterou jsou zbytné a jsou svým způsobem luxusní, nebo zvykové, jako různé vitamíny, podpůrné prostředky, kosmetické zákroky, takže já jsem jen chtěl.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře, pane ministře, k tomu se, s dovolením, ještě dostaneme, ale řekněte mi, prosím, řekněte mi, prosím, jednu věc. Poté, co tato, řekněme, úvodní část vaší zdravotnické reformy bude, řekněme, legislativním procesem dovedena až ke své platnosti, tak co se stane se spoluúčastí, bude zvýšena? Nebo snížena?

Leoš HEGER

Tak ta spoluúčast se mírně zvýší, ale rozhodně z těch 10 miliard, které my potřebujeme v příštím roce na provoz zdravotnického systému, tak to zvýšení na úkor pacientů bude tak přibližně jeden až dvě miliardy za ten celý rok. Osmnáct miliard, to je prostě částka, která je opravdu vymyšlená.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane Rathe, vy i přesto, co teď říká a tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger, tak kontinuálně říkáte, že to, co dnes bylo v Poslanecké sněmovně postrčeno směrem k Senátu, rozdělí pacienty na ty chudé a na ty bohaté. To je, řekněme, politická rétorika, anebo to máte nějakými čísly, fakty podloženo.

David RATH

Tak bod číslo jedna. Sama vládní koalice a naposledy předseda, respektive skutečný předseda TOP 09, pan Kalousek jasně říkal, že tímto, touto reformou zvedají spoluúčast ze současných 17 procent na 22 procent, tedy o pět procent. Když si vezmete, že v příštím roce do zdravotnictví půjde 330 miliard, každý si dovede.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, moc se omlouvám, že vám skáču do řeči, ale řekněte mi, prosím, svůj názor nebo respektive čím máte podložen názor, že tato část zdravotnické reformy rozdělí pacienty na chudé a bohaté, tedy ty s tím lepším a horším přístupem ke zdravotní péči.

David RATH

Já bych dořekl tu větu. Čili je jednoznačné a každý si spočítá, že ta spoluúčast naroste o těch 18 miliard a to zaplatí nemocní lidé, to je jedna věc. Druhá věc je to, co je v zákoně. Zákon, který přinesl pan ministr a tato vláda, říká, že péče se rozdělí napříště na tu lacinou, tedy ekonomicky méně náročnou, tu budou platit pojišťovny a na tu ekonomicky náročnější, tak to přímo zákon říká, kterou si budou muset doplatit pacienti sami. Toto rozdělení ze zákona na péči lacinou a péči drahou, tedy tu drahou si budou muset každý zaplatit sám, tak to je taková ta novinka, se kterou přichází vláda, se kterou přichází pan ministr.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře, pane hejtmane, řekněte mi, prosím, ještě váš názor na to, jestli, jak vy říkáte, že ta lacinější péče, tedy to je onen standard zdravotní péče hrazený z veřejného zdravotního pojištění, tak bude špatný, bude nedostatečný k udržení života? K udržení normálního zdraví, nebo proč se tomu bráníte?

David RATH

Těžko říct, co to bude, protože to nebudou určovat odborníci, lékaři, tam ze zákona jasně vyplývá, že to mají určovat úředníci zdravotních pojišťoven a úředníci ministerstva zdravotnictví. Já ani k jedné této skupině nemám vůbec žádnou důvěru, to jsou v podstatě de facto spíše parazitičtí jedinci, kteří, řekněme, těm věcem příliš nerozumí, čili kdyby to měla určovat třeba lékařská odborná společnost nebo lékařská komora, pak bych měl určitou důvěru, že to budou dělat odborníci, páni docenti, profesoři, primáři, kteří, řekněme, mají možnosti.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, pane ministře, pane ministře zdravotnictví, řekněte mi, prosím, pokud tato novela, která prošla Poslaneckou sněmovnou, vejde v platnost, tak by se tak mělo stát k 1. 1. 2012. Kdo přesně sestaví ten seznam standardních a nadstandardních výkonů.

Leoš HEGER

Tak já bych zreplikoval začátek toho, co říkal pan kolega Rath. Těžko říct, tak to, prosím, je těžko říct jemu. Já vám to řeknu zcela jednoznačně. Ty nadstandardy bude garantovat ministerstvo zdravotnictví a přesto, že pan hejtman nevěří úředníkům, nejvyšší úředník ministerstva zdravotnictví jsem já, tak já to chápu, že mně třeba nevěří, ale samozřejmě, že tady nejde o to, kdo bude ty standardy dělat, ale kdo je bude garantovat a to, prosím, bude ministerstvo. A budou je dělat odborníci, ať to jsou odborníci z jednotlivých odborných společností Jana Evangelisty Purkyně, ale i odborníci z České lékařské komory tam, kde bude potřeba. Takže na to my jsme připraveni a máme jasnou představu, jak to poběží.

Martin VESELOVSKÝ

Ale, pane ministře, jenom čistě, jenom čistě technická otázka. Jak velká bude ta skupina lidí, která na tom bude pracovat. Podle jakého klíče bude vytvořena.

Leoš HEGER

Tak bude medicína rozdělena samozřejmě podle oborů, základních oborů je 40 a v těch jednotlivých oborech budou menší pracovní skupiny, které potom budou ty své výsledky prezentovat v nějakém grémiu, kde budou zástupci těch hlavních oborů a samozřejmě zástupci ministerstva. Ale já bych k tomu ještě řekl rád jednu věc, to, s čím se tady tak strašně straší, že bude medicína standardní a nadstandardní, to bude jenom velmi malá část medicíny. On pan hejtman Rath, když dělal ministra, tak se třeba spolupodílel na rozšiřování a zavádění robotické chirurgie. A naprostá většina, tak zhruba 90 procent výkonů, které se provádí tou robotickou chirurgií, jsou zbytné, vy je můžete úplně stejně kvalitně provést endoskopickou chirurgií vysoce kvalitní a ty výkony jsou 4krát levnější. Takže tady, když se bude někdo chtít nechat operovat robotem a bude mít možnost si to zaplatit, tak já myslím, že je to férové vůči těm, kteří to nebudou chtít zaplatit, anebo nebudou moct, ty naopak na tom vydělají, protože ve veřejném zdravotním pojištění zůstane více peněz právě na ty, kteří si to nebudou chtít připlácet.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, pokud jsem dobře slyšel ministra zdravotnictví, tak tak, jak popisoval sestavení těch komisí a těch skupin odborníků, kteří by měli tvořit seznam standardních výkonů, tak on vlastně splnil to, co vy jste říkal. Vy jste říkal, kdyby to dělali odborníci například z lékařských společností a tak dále, co se vám na tom nezdá v tuto chvíli.

David RATH

Protože to jsou taková těšínská jablíčka. V podstatě pohádky. Dneska v parlamentu byl pan ministr označen za pohádkáře. Kdyby to myslel vážně to, co teď říkal, tak proč to není popsáno v zákoně, proč ten zákon není v souladu s Ústavou České republiky, která jasně říká, že pokud něco pacientům nechcete hradit z pojištění, tak to musí být definováno přímo v zákoně. Nemůžou to psát úředníci ministerstva, nebo úředníci zdravotních pojišťoven, to je prostě špatně. Zákon říká, že to tvoří ministerstvo vyhláškou spolu s úředníky pojišťoven a o žádných odborných společnostech nebo lékařské komoře nebo lékařských odbornících v tom návrhu zákona nenajdete ani slovo.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, pane hejtmane, řekněte mi, prosím, řekněte, to teď půjde dost obtížně, jste každý na jiném místě. Ale řekněte mi, prosím, pane hejtmane, ještě jednu věc. Česká strana sociálně demokratická stále trvá na tom, že předloží před Ústavní soud buď celou tuto novelu, anebo nějakou její část a kdy tak učiní.

David RATH

To je jednoznačné, učinit tak můžeme, já předpokládám, že teď bude nejdřív veto Senátu, ten to vrátí do Poslanecké sněmovny, tam předpokládám, že zase zafunguje taková ta brutální síla.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, já jsem se ptal na to, kdy podá Česká strana sociálně demokratická ústavní stížnost.

David RATH

To s tím souvisí. Pokud tedy sněmovna znova přehlasuje v příštích týdnech veto Senátu, které předpokládám, tak poté můžeme jít se stížností k Ústavnímu soudu. Ta by měla postihovat dvě věci. První věc je.

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře, pardon, pane hejtmane, dovolíte ještě, pane ministře, už to bylo řečeno, vy plánujete spuštění tohoto nástroje, tedy vytvoření standardů a nadstandardů od 1. 1. 2012. Jak budete postupovat v případě, že v tu chvíli, kdy už by to mělo běžet, bude stále ještě tato stížnost bez nálezu ležet u Ústavního soudu.

Leoš HEGER

Tak ta věc je poměrně technicky jednoduchá. To, že něco nebudeme dělat brutálně, tak to teda rozhodně dělat nebudeme. My jsme přesvědčeni, že postupujeme ústavně konformě, ale ten jediný subjekt, který je to, který to může vykládat, je samozřejmě Ústavní soud. Já nevěřím, že to vyloží v náš neprospěch, ale v každém případě.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře, to jsou, pane ministře, promiňte, to jsou dohady.

Leoš HEGER

Ne, já chci říct, že, samozřejmě, to, co říkal pan hejtman Rath jsou také dohady. Jedině Ústavní soud, až to bude mít, tak to může rozhodnout a my samozřejmě jsme si vědomi, že je velmi jednoduché konvertovat to, co bude ve vyhlášce přímo do přílohy zákona. Tam už spousta věcí je, my jsme dneska také spousta věcí upřesnili a změnili a není to.

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře, my si možná úplně nerozumíme.

Leoš HEGER

Ne, rozumíme si velmi dobře.

Martin VESELOVSKÝ

Já se ptám na to, jestli jste ochoten, jestli máte ve svém plánu nějaký plán B, když na konci prosince stále ještě Ústavní soud nevynese svůj nález, tak jestli i přesto jaksi spustíte a uvedete do praxe ty seznamy, anebo jestli s tím počkáte do vynesení nálezu.

Leoš HEGER

My ty věci budeme připravovat. Já si nemyslím, že v tom prvním pololetí příprav, které nastane teďka po prázdninách, bude těch výkonů nějak dramaticky mnoho. Budou to ty výkony do očí bijící, jako ty robotické výkony, budou to oční čočky, na které se už dneska připlácí tak trošku obcházením zákona. A o mnoho víc jich nebude. A uvidíme, jak to bude vypadat, jestliže se ta žaloba nepodá, tak to samozřejmě dáme do vyhlášky, jestliže se podá, tak počkáme na výsledek a v případě, kdyby ten Ústavní soud rozhodl, že to nechce takto udělat, jak to máme připravené, tak prostě ty výkony, které budou nachystané, dáme do vyhlášky zákona. Znovu ten zákon otevřeme a dáme to do přílohy zákona. Čímž to bude ústavně tedy naprosto jednoznačně konformní, my si myslíme, že je to už teďka, ale budiž. Můžeme takto uvažovat, ale rozhodně tedy ta možnost, že to zdravotnictví bude mít malou část lukrativních věcí, které nebudou placené z fondu pro všechny i pro chudé lidi z veřejného zdravotního pojištění, tak bude placené přímo z kapes těch lidí, tak to budeme mít zajištěno.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, děkuji pěkně, pane ministře, pane hejtmane, díky za vaše komentáře. A hezký večer, na shledanou.

Leoš HEGER

Děkuji za pozvání.

David RATH

Děkuju, děkuju, hezký večer.

ČT 24, 21. 6. 2011, Pořad: Události komentáře

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme